fbpx

Jen zdánlivá změna cesty…

Blue_Force_Tracker_Bradley

Vojín Dustin Parker z 69. obrněného regimentu naviguje M-2 Bradley s pomocí Blue Force Tracker v iráckém Ramádí v roce 2007; Foto desátník James F. Cline III, U.S. Marine Corps

Stává se to docela často: člověk je přesvědčen o tom, že se svým  životem provádí radikální změnu (ať už v životě či práci), ale ve skutečnosti velice rychle sklouzne (aniž by si to připouštěl) ke starým zvykům a chování. Podobný efekt popisuje Noah Schachtman v reportáži z Hílmandu.

Jde o to, že námořní pěšáci, aby se vyhnuli nástražným výbušným systémům (IED), jezdí mimo cesty a snaží se měnit trasy. Ale Talibanci jakoby dopředu věděli kudy budou Američané projíždět, takže ztráty způsobené IED nikterak neklesaly. Na to proč, přišel až bývalý reportér listu Wall Street Journal Matt Pottinger, který v současnosti slouží v Hílmandu u bojového logistického praporu Námořní pěchoty.

So Pottinger hooked the battalion’s vehicles up with commercial Garmin GPS trackers, to record where they were driving. After a few runs, he plotted the routes on top of military-imagery databases. “You’d get this spaghetti network of track, and they’d converge in these places,” he says. Turns out the Marines weren’t changing up their routes nearly as much as they thought they were. Small, almost imperceptible changes in the terrain were forcing the battalion’s vehicles into natural choke points… But Pottinger saw that all the vehicles were driving right on top of each other; most of those 3 kilometers was taken up by farmland. The Taliban had a natural point where they could plant bombs. And they did, attacking the Marines repeatedly.

Těžko to námořní pěšáci mohli zjistit dříve, i když mají v humvee tzv. „Blue Force Trackers“ (zařízení určující polohu pomocí GPS, identifikující ostatní spřátelené jednotky atp.). Tento počítač vypadající jako dotykový display umí mnohé, ale neumí zaznamenávat cestu. Minimálně dva další prapory údajně tedy začaly využívat pro zaznamenání tras komerčních GPS, což jim umožňuje lépe obměňovat cesty kudy jezdí a vyhýbat se IED.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    satan
    25. 8. 2009, 8:56

    Frankie,
    už několikrát jsem Ti složil hold za úsilí, jenž věnuješ těmto stránkám. Doufám, že i díky mé neúnavné propagaci Tvých stránek mezi příslušníky AČR, tvoje spřátelené duše na armyforum. cz by řekli „gumami“, ubude případů vysokých amputací končetin či snad fatálních zranění i mezi našimi vojáky bez toho, aby se to muselo řešit pouze nařízením typu:“jezděte jenom po asfaltu (sic)!“…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    25. 8. 2009, 10:31

    Co Ti budu povídat, je to všechno velká radost (byť časově náročná). Noahův výborný postřeh z Afhánistánu skutečně zaslouží pozornost, protože pokud se opravdu jezdí různými cestami (což ukáže GPS, neřídím se tedy pouze pocitem, že jedu jinudy) a patrolující jednotky se vyhýbají především tzv. hubům (tedy místum, kde se z teréních či jakýchkoli jiných důvodů – třeba vždy musíme zkontrolovat tento compound – „sbíhají“), je mnohem složitější ukládat na ta „správná“ místa IEDs.

    REPLY

Nejnovější komentáře