fbpx

Nová zbraň – osli

Oslové jsou v Afghánistánu důležitým dopravním prostředkem; Foto seržant Teddy Wade, americká pěchota

Britští vojáci v Hílmandu se znovu přesvědčili, že vynalézavost Talibanu nezná mezí. Jak píše The Daily Telegraph, nedávno se k jednomu z táborů blížil osel s nákladem. Vojáci se ho nejprve snažili zastavit světlicemi. Když osel nereagoval, jedním výstřelem ho skolili.

Vojáci byli obezřetní. Pojali totiž podezření, že se děje něco neobvyklého, když viděli, jak několik mužů pobízelo osla směrem k táboru a když se nebohé zvíře tím směrem vydalo, rychle zmizeli. Než se tedy k zastřelenému oslovi přiblížili, jeden z Britů vystřelil na náklad světlici. Asi po třiceti vteřinách se ozval výbuch. Jak řekl major Richard Streatfeild z 3. praporu Rifles Regiment:

The insurgents have really outdone themselves by strapping an improvised explosive device to a donkey and sending it towards the camp. Fortunately the gate guard noticed something suspicious when a group of men let the donkey go a short way from the camp and then hurried off… No-one was hurt thanks to the swift action taken and they were saved from a very unusual attack.

Už dříve se objevily informace o tom, že Taliban má novou taktiku označovanou jako „Vypusť mrtvého osla“ („Drop the Dead Donkey“).

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Jakub Szántó
    9. 12. 2009, 19:27

    Jde o taktiku mnohokrát – s rozdílnou úspěšností – využitou Hizballáhem v Libanonu. Do roku 1999, kdy Izrael ukončil okupaci nárazníkového pásma, zaznamenali vojáci IDF několik podobných pokusů.

    Hamás se o totéž několikrát bezúspěšně pokusil také na opevněném přechodu Eretz mezi Izraelem a Gazou.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    9. 12. 2009, 20:36

    Ahoj Kubo, diky moc za připomínku. Chudáci osli… A kdy už něco napíšeš? (Myslím víc, než jen koment)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza Havránek
    9. 12. 2009, 22:34

    Našel jsem zajímavý komentář – starý šest let – na toto téma: o využití delfínů a opic ve válkách. Autor si převážně bere na mušku (People for the Ethical Treatment of Animals), ale pro nás jsou zajímavější příklady, které uvádí – z WW2 i z invaze do Iráku. http://www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=31794

    REPLY
  • Profilový obrázek
    nenym
    10. 12. 2009, 6:55

    Je možné, že tuto taktiku použije na jaře i ministr obrany pro reformování generálního štábu české armády. Osel je už prý připravem…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    cmepba
    10. 12. 2009, 17:56

    nenyme-smekám

    REPLY

Nejnovější komentáře