fbpx

Další černý den (UPDATED)

Calgary Herald Front

Nechtěl jsem dnes už nic psát, ale tohle nemohu vynechat. Včera zahynula při výbuchu nastražené výbušniny novinářka z listu Calgary Herlad Michelle Lang (34) a čtyři kanadští vojáci. Několik hodin poté se na základně v Chóstu odpálil sebevrah a zabil osm lidí, kteří byli buď zaměstnanci Ústřední zpravodajské služby (CIA), nebo jí byli najmuti.

Michelle Lang je první kanadskou obětí z řad novinářů od začátku afghánské kampaně. Nedávno se vdala a toto byla její první cesta do Afghánistánu. S kanadskými vojáky v Kandaháru byla od poloviny prosince a domů se měla vrátit na konci ledna.

Lang was the Herald’s full-time health reporter and captured a National Newspaper Award earlier this year for her coverage of the health beat. Shortly before Christmas, Lang blogged about the atmosphere at the base. “I am currently at Kandahar Airfield, the sprawling military base near Kandahar City perhaps best known for its dusty conditions and a very busy Tim Hortons. At the moment, Afghanistan’s winter rains have turned that famous dust into a giant mud pit,” she wrote.

V druhém případě potvrdil BBC mluvčí Talibanu, že osm lidí na předsunuté základně Chapman pracujících pro CIA zabil jeden z vojáků Afghánské národní armády, který ovšem spolupracuje s extremistickým hnutím. Bezpečnostními opatřeními prošel díky tomu, že měl na sobě uniformu. Pod ní ovšem skrýval pás s výbušninou, kterou odpálil v tělocvičně. Dalších šest lidí bylo zraněno.

Na této základně nedaleko pákistánských hranic je umístěn i americký Provinční rekonstrukční tým a podle všeho ji ve velkém využívá i CIA. Jak píše na svém webu BBC:

Reports say the base is used by provincial reconstruction teams, which consist of soldiers and civilians. The base has been described as „not regular“ – a phrase that implies it was a centre of CIA operations in Khost province, the BBC’s Peter Greste in Kabul says. It is the biggest single reported loss of life for the CIA since the war began in Afghanistan eight years, and the biggest loss for the US since October. „We mourn the loss of life in this attack, and are withholding further details pending notification of next of kin,“ US state department spokesman Ian Kelly said. A spokesman for Isaf, the international Nato force in Afghanistan, said that „no US and no Isaf military personnel were killed or injured“ in the incident.

V Afghánistánu se už nevede sezóní válka. Každý incident je varováním před tím, co se dá čekat příští rok. Může být, a je pravděpodobné, že bude,  ještě mnohem horší, než ten letošní. I během dnešních oslav proto nebude od věci si připomenout ty, kteří slouží v zahraničních misích a ty, kteří se z nich nevrátili.

UPDATE: Podle posledních zpráv v Chóstu na Chapmanově základně (pojmenované podle prvního padlého Američana při kampani v Afghánistánu) nezahynulo osm, ale sedm lidí. Jde o největší ztrátu CIA od roku 1983, kdy v Bejrútu zemřelo při teroristickém útoku osm zaměstnanců CIA. Je možné, že dva z nich byli kontraktoři najatí bývalým Blackwaterem. Atentátník se do tělocvičny dostal v uniformě ANA a podle některých informací měl přístup usnadněn i tím, že měl být naverbován jako informátor. Je možné, že z této základny jsou řízeny i bezpilotní letouny, které provozuje CIA, útočící na cíle v Pákistánu.

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    31. 12. 2009, 14:57

    Pod vlivem tohoto příspěvku by se možná ANNO 2010 mělo označovat jako ANA 2010. Kdo ví, co ČR čeká? Jistě bude zajímavé sledovat volební boj a reakce českých politiků na dění daleko od Prahy…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jules
    31. 12. 2009, 17:36

    Konec roku přinesl opět jedno varování. Souhlasím s tím, že již nejde o sezóní válku, naopak. Představitelé Talibanu přesvědčují potencionální atentátníky o potřebě dalších útoků a to i v zimním období. Pryč je doba, kdy se tito pomatenci stahovali na zimu do hor.

    REPLY
  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    1. 1. 2010, 4:11

    Dokud nebudou zničeny výcvikové a logistické základny a náborová střediska Talibanu v Pakistánu, nebude mít snažení NATO v Afghánistánu žádné větší výsledky. Je to jako když useknete drakovi jednu hlavu a jemu místo ní narostou dvě.

    REPLY

Nejnovější komentáře