fbpx

A-World

Cvičení jednotky chemické, biologické a radiační ochrany ve výcvikovém středisku v Butlerville v Indianě (8. listopadu 2009); Foto Benjamin Faske, DoD

Je to pěkný sen – svět bez jaderných zbraní. Málokdo si nechal loni v dubnu ujít proslov amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze se siluetou Hradu v pozadí. Poslouchat ho přímo na místě byl skvělý zážitek – Obama má skutečně neuvěřitelný dar řeči. Je to dar od Boha. I věční pochybovači jakoby na chvíli uvěřili, že se to může podařit, že tenhle svět může být lepší. Jistě, nedožijeme se toho, což americký prezident připustil, ale naše děti by mohly.

Hodinu poté bylo kouzlo pryč a člověk se začal ptát, co by to všechno obnášelo. Rozhodně nejde o nic jednoduchého. Hezky to ve svém posledním článku v The World Today shrnuje Michael Rühle, zástupce šéfa pro politické plánování NATO. Na jednu stranu Obamův plán vyžaduje ochotu snižovat vlastní jaderný arezenál (jít příkladem), prosazování přísné kontroly zbrojení a proliferace a na stranu druhou udržování amerických jaderných záruk pro desítky zemí.  Svět se totiž nezměnil tak, jak bychom si přáli a jaderné odstrašení je stále jeho pilířem.

Washington’s nuclear policy thus faces a dilemma. In order to pursue long-term nonproliferation goals, the US and the other nuclear weapons states need to make a credible commitment to nuclear disarmament; yet the current nuclear reality requires credible US extended deterrence.
If the US were to reduce or even end its role as a nuclear protector, this could result in the largest wave of proliferation since the dawn of the nuclear era. That is why the US needs to take great care in phasing prospective nuclear reductions in such as way as not to cast doubt about its willingness and ability to keep the nuclear umbrella open.

Politika, kterou prosazuje Barack Obama tak může mít ještě horší důsledky, než nechat věci být. V současnosti je svět v případě jaderného odzbrojení ve schizofrenní situaci. A nejde jen o Baracka Obamu. Například, roste tlak v Západní Evropě, aby si Američané odvezli své zbývající jaderné zbraně domů. Ale, zvláště po ruském letním zájezdu do Gruzie před rokem a půl, jsou to především země na východním křídle NATO, které se Ruska obávají a žádají posílení záruk, včetně těch jaderných. Některé z nich by rozhodně nebyly proti, aby Američané na jejich území jaderné zbraně rozmístili.

V Asii je situace podobná – Japonci nejsou nadšení z Číny a Tchajwanci už vůbec ne. Pokud by byla jakkoli zpochybněna americká schopnost „přikrýt“ země, které mají pocit ohrožení, „jaderným deštníkem“, snadno se mohou stát jadernými. Asi největší malér je  ale situace na Blízkém východě. Jaderný Írán může znamenat jaderné Turecko a otevřeně i Izrael a tak by se dalo pokračovat. Finální stabilita by pak spočívala v tom, že by všichni měli jaderné zbraně a tím bychom se vrátili zpátky do zlatých blokových 60.

Ono stát se „jadenrou velmocí“ nemusí být tak těžké, jak by se mohlo zdát. V jiném textu, tentokrát ve Spiegelu, to výstižně popisuje opět Michael Rühle. Stačí jenom dodržet jeho kuchařku a za pár let může být svět v šoku (Írán a Severní Korea mohou posloužit jako vhodné příklady). Zde je výběr několika kroků:

  • First, begin developing a civilian nuclear program. Under the NPT, you are not only entitled to a civilian nuclear program, you may even ask for help from the IAEA.
  • In order to run your secret military program, you need to buy a lot of stuff. Try to be discreet. Once you have raised suspicions, you will be put under international surveillance, and buying critical components will become much harder. Make sure you buy nuclear components from several sources so that you have backups in case one seller drops out.
  • To be a credible nuclear power, you need appropriate systems to deliver your nuclear weapons. One method of delivery uses dual-capable carriers, such as aircraft and cruise missiles. They are not too difficult to purchase, but let us be honest: Ballistic missiles are the real thing. To obtain them, you do not have to work alone. If you designate your missile program as a „space launch“ program, other states can legally support you, just like Russia is doing in Iran.
  • When deciding on warhead design, you can play it safe and simply buy some older Chinese or Pakistani designs. These designs have been in circulation for quite some time, and are readily available on CD-ROM.
  • Once you have built a nuclear weapon, you may want to test it. Of course, you could get around testing by choosing a weapons design that does not require testing, like the first U.S. nuclear bomb from 1945.

Návod je to relativně jednoduchý, vyžaduje trpělivost, chytré manévrování a nějaké finance. A pak, pak už přijde na řadu pouze uspokojení z dobře namíchaného koktejlu. I když, i ten nejlepší koktejl může zahořknout:

A decline in relations with your neighbors is complemented by an increase in number of alliances against you. Does all this add up to a net gain? Well, perhaps not quite as good an outcome as you had initially hoped. But no one ever said that being a nuclear power is easy.

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Jiří Schneider
    9. 3. 2010, 14:42

    Němci (spolu s Belgií, Norskem, Nizozemskem, Lucemburskem) otevřeli Pandořinu skříňku taktických jaderných zbraní – viz dopis ministrů zahr. věcí z 26.2. t.r.
    http://www.regjeringen.no/upload/UD/Vedlegg/Sikkerhetspol/Nato/Letter%20to%20Secretary%20General%20NATO.pdf

    K tomu se kromě Rühleho vyjadřuje též studie londýnského Centre for European Reform – http://www.cer.org.uk/pdf/bn_pandora_final_8feb10.pdf – která upozorňuje na úskalí případného stažení JZ z Evropy.
    Strategický koncept NATO měl nově definovat, jakým způsobem bude nadále zajištěn „jaderný deštník“ nad Evropou bez stáleho rozmístění JZ. Evropa potřebuje jaderné odstrašení i protiraketovou obranu, ovšem ozývá se příliš mnoho hlasů, že nepotřebuje ani jedno ani druhé!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    9. 3. 2010, 21:18

    Jaderná převaha USA (a následně, jaderná parita mezi USA a SSSR) způsobila, že Studená válka v Evropě nikdy nepřerostla ve skutečné střetnutí. Pokud tuto pojistku (jaderné zbraně) odstraníme, tak se pouze dočkáme trpkých plodů svého rozhodnutí…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    10. 3. 2010, 0:28

    Jakou mohou mít roli tyto taktické zbraně při odstrašení? Nedomnívám se, že zastaralé kusy doručené leteckou silou mohou ovlivnit percepci odvety. Jak již psal Wohlstetter, rozmístnění jaderných zbraní na Starém kontinentě nedělá hrozbu jejich použití nijak větší, spíše naopak..Ceho bych se více obával je otázka likvidace amerických základen na evropském kontinentě, ale to snad ještě není na střednědobém horizontu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    10. 3. 2010, 20:25

    I don’t know what weapons will be used in World War III, but in World War IV people will use sticks and stones. (Albert Einstein)

    REPLY

Nejnovější komentáře