fbpx

Američané údajně zatkli zdroj WikiLeaks

Asi si vzpomenete na video z incidentu v Bagdádu v roce 2007, které se objevilo v dubnu na WikiLeaks a na kterém je vidět střelba z vrtulníku do civilistů. Video bylo bezpečně uložené v archivu, dokud jej kdosi nepředal organizaci specializující se na zveřejňování tajných státních dokumentů z celého světa. Podle internetových stránek Wired.com byl před dvěma týdny v Iráku zadržen Bradley Manning (22), který měl tajné informace předat.

Manning pracoval jako zpravodajský analytik, měl vysokou prověrku, takže měl přístup k mnoha tajným informacím a rozhodl se toho využít. Nejprve měl WikiLeaks předat video z útoku na civilisty v roce 2007 v Bagdádu, kteří byli omylem považováni za povstalce. Poté vynesl ještě video z útoku na afghánskou vesnici Garani v roce 2009, kde zahynulo sto civilistů, tajný dokument o tom, že americká armáda považuje WikiLeaks za hrozbu a hlavně 260 tisíc kabelogramů ministerstva zahraničí. To však už bylo příliš.

Manning came to the attention of the FBI and Army investigators after he contacted former hacker Adrian Lamo late last month over instant messenger and e-mail. Lamo had just been the subject of a Wired.com article. Very quickly in his exchange with the ex-hacker, Manning claimed to be the Wikileaks video leaker. “If you had unprecedented access to classified networks 14 hours a day 7 days a week for 8+ months, what would you do?” Manning asked.

Krátce na to Lamo Manninga oznámil vyšetřovatelům americké pěchoty a předal jim záznam elektronické komunikace. Adrian Lamo sám dříve spolupracoval s WikiLeaks, ale kabelogramy, které Manning někomu předal byly moc i na něj. Bylo to prý těžké rozhodování, ale nakonec u bývalého hackera zvítězily obavy o národní bezpečnost.

“I wouldn’t have done this if lives weren’t in danger,” says Lamo, who discussed the details with Wired.com following Manning’s arrest. “He was in a war zone and basically trying to vacuum up as much classified information as he could, and just throwing it up into the air.” Manning told Lamo that he enlisted in the Army in 2007 and held a Top Secret/SCI clearance, details confirmed by his friends and family members. He claimed to have been rummaging through classified military and government networks for more than a year and said that the networks contained “incredible things, awful things … that belonged in the public domain, and not on some server stored in a dark room in Washington DC.”

Už v lednu, když byl na dovolené Manning navštívil kamaráda v Bostonu, kterému se svěřil, že má citlivé informace a že uvažuje o jejich zveřejnění. Poté, když bylo 5. dubna na WikiLeaks zveřejněno video ze zásahu v Bagdádu, posílal svému kamarádovi Tyleru Watkinsovi zprávy typu: „Co lidé, hovoří o tom?“ či „Jak reagují média?“. „To jej zajímalo nejvíce, chtěl vědět, jestli po zveřejnění následuje nějaká změna… Chtěl, aby byli lidé potrestáni, nikoli, aby to zapadlo pod stůl,“ řekl Watkins.

Vynášení tajných materiálů bylo prý poměrně snadné:

Manning had access to two classified networks from two separate secured laptops: SIPRNET, the Secret-level network used by the Department of Defense and the State Department, and the Joint Worldwide Intelligence Communications System which serves both agencies at the Top Secret/SCI level. The networks, he said, were both “air gapped” from unclassified networks, but the environment at the base made it easy to smuggle data out. “I would come in with music on a CD-RW labeled with something like ‘Lady Gaga,’ erase the music then write a compressed split file,” he wrote. “No one suspected a thing and, odds are, they never will.”
“[I] listened and lip-synced to Lady Gaga’s ‘Telephone’ while exfiltrating possibly the largest data spillage in American history,” he added later. ”Weak servers, weak logging, weak physical security, weak counter-intelligence, inattentive signal analysis … a perfect storm.”

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    11. 6. 2010, 11:07

    Trošku nerozumím tomu, jak mohl mít dvaadvacetiletý voják v hodnosti specialisty (OR4) neomezený přístup k takto obsáhlé databázi. S citlivými (a často ne příliš optimistickými) informacemi musí pracovat pouze životně vyzrálí a zkušení vojáci a ne nezodpovědné „děti“.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    ota
    13. 6. 2010, 11:39

    K tomu http://www.blisty.cz/art/53064.html
    Americký server The Daily Beast uvedl, že se vyšetřovatelé z Pentagonu zoufale snaží najít Juliana Assangeho, Australana, který se často stěhuje z jedné země do jiné, poté, co byl minulý týden v Americe zatčen voják, který údajně serveru WikiLeaks, který zveřejňuje závažné materiály, kritické vůči mocným, poskytl video, na němž američtí vojáci vraždí v Bagdádu civilisty.
    Tento voják, Bradley Manning, také prý poskytl serveru WikiLeaks 260 000 stránek důvěrných diplomatických depeší a výzvědných analýz.

    REPLY

Nejnovější komentáře