fbpx

Návrh státní rozpočtu na rok 2011 – výsluhové náležitosti

Bezesporu „zajímavým“ požadavkem rozpočtového principála – ministra financí -, který se objevil v podkladech pro návrh státního rozpočtu je požadavek na redukci nově přiznávaných výsluhových náležitostí po roce 2010 o 20 procent u vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů (policisté, hasiči, celníci atd.). Výsluhové náležitosti jsou u vojáků z povolání tvořeny: odbytným/úmrtným, odchodným a výsluhovým příspěvkem.

Zde se budeme zaobírat pouze výsluhovým příspěvkem, výsluhovým důchodem, který se stal nástrojem politiky retence vojenského profesionálního personálu. Redukční zásah do výsluhového příspěvku bezpochyby ovlivní schopnosti ozbrojených sil. Dá se předpokládat, že kdo bude moci, pokusí se odejít za výhodnějších podmínek. Fakticky tak můžeme být svědky podobného personálního odlivu s podobnými důsledky pro ozbrojené síly, které měl odliv vojáků po roce 1968 a na počátku 90. let 20. století.

S ohledem na konstrukci výpočtu výše výsluhového příspěvku existují tři (vzájemně kombinovatelné) možnosti pro redukci výsluhového příspěvku a všechny mají potenciál vzedmout „vlnu ekonomických uprchlíků“ a uvrhnout armádu do podmínek vlády „baby managementu“. Každá z těchto změn by přitom s jinou intenzitou zasáhla jinou skupinu vojenského profesionálního personálu.

  • redukce procentní výměry výsluhového příspěvku, provedená buď změnou procentní částky, nebo posunem povinných let potřebných pro vznik nároku na výsluhový příspěvek;
  • zásah do konstrukce vyměřovacího základu (průměrného hrubého měsíčního platu);
  • návrh k limitování výše přiznaného výsluhového příspěvku.

V prvním případě lze např. očekávat srovnání procentní výměry výsluhového příspěvku s příspěvkem za službu u příslušníků bezpečnostních sborů po ukončeném 20. roce služby. Tato varianta by pravděpodobně nejvíce ovlivnila praporčický sbor, který byl stejně jako hodnostní sbor nižších a vyšších důstojníků budován na principech celoživotní služby.

V druhém případě může dojít např. k vypuštění průměru pohyblivých složek platu vyplácených v období, z kterého se tento průměr vypočítává. Fakticky by tak zmizela poslední „spekulativní“ složka ve výsluhovém příspěvku. Voják má možnost tuto složku ovlivnit např. tím, že bude častěji chodit do dozorčích služeb, případně požadavkem na výplatu platu za práci přesčas. Výplatu platu za práci přesčas lze přitom soudně vymáhat tři roky (promlčecí lhůta) po odchodu do zálohy.

Průměrná výše důchodů a výsluhového příspěvku vyplácených VÚSZ (Kč/měsíc)

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
Starobní důchod 9 516 9 670 10 416 10 999 11 722 12 382 13 155
Invalidní důchod 8 674 8 876 9 413 9 904 10 546 11 179 11 945
Výsluhový příspěvek 9 313 9 925 10 362 10 682 10 954 11 150 11 478

Pramen: Návrh státního závěrečného účtu státního rozpočtu – kapitola MO ČR. 2003 – 2009.

Původní výše výsluhového příspěvku před rokem 1999 byla limitována násobkem maximální výměry jednoho z důchodů přiznávaného podle důchodového zákona. Limitování výsluhového příspěvku je přitom nejjednodušším zásahem do zákona o vojácích z povolání. Klíčovou otázkou je určení výše limitu. Na limit by pravděpodobně byl citlivější hodnostní sbor nižších a vyšších důstojníků, u kterých jsou zpravidla nejvyšší průměrné platy s ohledem na tarifikaci práce důstojníků. Dopad změn by určitě pocítily skupiny vojáků z tzv. zvýšeným zápočtem doby služby (viz můj článek ve VR 1/2008 „Riziko ztráty lidského kapitálu při transformaci architektury bezpečnostního systému na příkladu českých zpravodajských služeb“).

Ať už bude zvolena jakákoliv varianta nebo jejich kombinace, určitá část vojáků nemusí být ochotna k 31. prosinci 2010 prodloužit služební závazek, případně se mohou začít objevovat častější žádosti o zkrácení služebního závazku. Bude zajímavé, zdali a v jakém rozsahu je budou služební orgány zamítat a jestli se takto dotčení vojáci budou chtít soudit. Podle zákona o vojácích z povolání se služební orgány mají chovat ke všem vojákům ve stejné situaci stejně. Nakonec by tak mohlo dojít na prověření podobných žádostí vyřízených kladně v posledních pěti letech a pověst resortu ministerstva by tak mohla značně utrpět.

3 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Renata
    14. 7. 2010, 10:39

    Nezůstávat u vojáků !

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Evka
    16. 6. 2011, 14:05

    No pořád se mají dobře. A pokud nechtějí pracovat v tomto oboru tak přece nemusí.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    16. 6. 2011, 16:12

    Na to lze jen kontrovat tak, že pokud někdo nechce žít v ČR, tak nemusí… Fakticky více policistů a více vojáků, hasičů atd. představovalo více bezpečnosti. Fakticky to je to hlavní, co stát nabízel. Jestliže někdo říká, že se má velikost státu zmenšit na úkor bezpečnostního systému, pak dělá buď na základě toho, že se změnila rizika a hrozby a jejich intenzita, nebo pro to musí mít nějaký jiný důvod.
    Myslím, že když někdo dobrovolně opouští obor „armáda“, že se asi nemá dobře. To postrádá racionalitu.

    REPLY

Nejnovější komentáře