fbpx

Generál Petraeus zřejmě omezení příliš neuvolní

Velitel sil v Afghánistánu generál David Petraeus a afghánský viceprezident Mohammad Fahim Khan (srpen, 2010); Foto Staff Sgt. Bradley Lail, U.S. Air Force

Velitel sil v Afghánistánu generál David Petraeus by měl brzy vydat novou směrnici pro používání síly během bojových operací. Podle New York Times asi budou zklamáni ti, kteří si mysleli, že David Petraeus uvolní striktní pravidla pro používání letectva a dělostřelectva. Tato pravidla zavedl odvolaný generál Stanley McChrystal a vojáci si na ně ztěžovali, protože je vystavovala mnohem většímu riziku. Naopak, oblíbená jsou u Afghánců, protože snižují civilní ztráty během operací.

The new restrictions cover any place civilians are likely to be present and do not apply solely to residential compounds… They also explicitly forbid lower-level commanders from imposing any further restrictions on the use of such force “without my approval” — General Petraeus’s effort to prevent officers on the ground from ordering their troops to be overly cautious about defending themselves.

Maximální ochrana civilistů je v souladu s counteinsurgency doktrínou, jejímž proponentem Petraeus, stejně jako McChrystal, je. Předminulý týden vydal generál Petraeus první „směrnici“, či jakési provolání k vojákům, týkající se právě COIN. V ní americké a spojenecké síly vyzýval k většímu respektu a vstřícnosti k Afgháncům. Podle nejmenovaných zdrojů by směrnice týkající se užívání síly neměla být zásadním odklonem od politiky nastavené generálem McChrystalem, i když v ní má být více zdůrazněno právo na sebeobranu spojeneckých vojáků.

The new rules in the coming tactical directive that restrict airstrikes or artillery apply to buildings — no matter their condition — but also to other locations, including, for example, tree lines and hillsides… new directive also added a section on the use of small-arms fire where civilians might be present; after General McChrystal restricted the use of airstrikes, the greatest loss of civilian life occurred in raids on residential compounds and at checkpoints, both usually involving small-arms fire. But, that section adds, “nothing in this paragraph is intended to hinder an individual’s right of self-defense.”

Další změnou by mohlo být zpřísnění vnitřních vyšetřování incidentů, při kterých jsou zabiti, či zraněni civilisté. Zároveň má být kladen důraz na to, aby vojenské operace byly prováděny spolu s afghánskými silami, a pokud to není možné, má o tom být velitelství s dostatečným předstihem informováno. Tím by se měla údajně změnit dosavadní praxe, kdy bylo mnoho operací nazýváno „společnými“ a přitom se jich afghánské bezpečnostní síly účastnily jen symbolicky.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    ota
    13. 8. 2010, 14:43

    Zcela dle předpokladů, osobně jsem v přitvrzení omezení Petraeusem ani nečekal. Byl by to naprosto kontraproduktivní krok, a je dobře, že Petraeus odolal tlaku přitvrdit.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    13. 8. 2010, 16:27

    pro Otu: myslím, že většina lidí spíše očekávala uvolnění ROE a povolení více využívat dělostřeleckou a leteckou podporu.

    Z mého pohledu to potvrzuje to co jsem očekával už dřív – a sice, že generál Petraeus pochopil (když už ne na 100% tak aspoň z většiny) komplexní povahu vedení operací v COIN prostředí a tudíž toto jeho rozhodnutí velice vítám a podporuji.
    Pro vojáky ISAF a jejich velitele to, ale znamená jeden pořádný problém. Povstalci začnou přesouvat většinu svých aktivit do obydlených oblastí, aby tak znemožnil využití právě dělostřelectva a CAS.
    Z mého pohledu tedy vidím 2 možnosti jak reagovat na tento postup povstalců (mluvím o tom už v přítomném čase protože předpokládám, že změna přístupu povstalců bude dílem několika týdnů, maximálně měsíců).
    1. Zvýšit přítomnost sil ISAF ve vesnicích a městech tak, aby se schopnosti koaličních oddílů doplňovaly se schopnostmi oddílů ANP. Tato přítomnost nesmí být pouze občasná, ale vojáci musí prakticky žít v dané vesnici nebo městě – případně se tam v pravidelných cyklech ukazovat.
    2. Zlepšit výcvik oddílů i jednotlivých vojáků ISAF v boji v zastavěných oblastech a také podporovat iniciativu nižších velitelů podílet se na společných operacích s příslušníky ANA, ANP a ostatními koaličními vojáky.

    REPLY

Nejnovější komentáře