fbpx

(Příliš) přifukovat se nemá

Za pár týdnu ve Spojených státech proběhnou volby do Sněmovny reprezentantů a doplňovací volby do Senátu. Podle všech odhadů z jejich výsledků prezident Barack Obama nebude příliš šťastný, protože může přijít o Kongres, nebo alespoň o jednu z jeho komor. Nicméně hurikán stupně pět se ještě stále může změnit v hurikán stupně čtyři.

K volbám samozřejmě patří volební kampaň. V Česku si jí nyní shodou okolností prožíváme také, ale má hodně daleko k vyhrocenosti kampaně americké. Ve státě Connecticut soutěží o křeslo v Senátu demokrat Richard Blumenthal, který je v politice od 90. let a republikánka Linda McMahonová. Ta s politikou valné zkušenosti nemá, ale vedla společnost World Wrestling Entertaiment, kterou založila s manželem. Jedná se o hodně výdělečný podnik, který opustila ve chvíli, kdy oznámila kandidaturu do Senátu.

Richard Blumenthal měl připraveno několik klipů, které měly zpochybnit schopnosti Lindy McMahonové stát se političkou (například jak je v zápasnickém ringu). Linda McMahonová, která vložila do primárek 22 milionů dolarů a do současné kampaně 28 milionů plus, ale nyní vytáhla ostře do boje. Včera zveřejnila klip složený z Blumenthalových proslovů, ve kterých tvrdí, že sloužil ve Vietnamu, což ovšem není pravda.

Mr. Blumenthal received five deferments as a young man that allowed him to avoid having to serve the war and, among other things, travel abroad to study and to work in the White House. He then joined the Marine Corps Reserve, which was considered a haven from the war, in early 1970, when deferments had come under review by the Nixon administration.

Vcelku nevadí, že se o Blumenthalově „přehánění“ vědělo. Načasování zveřejnění spotu Lindy McMahonové je velice dobré, takže skutečně může jejího soka velice poškodit. Začíná větou „Lhali byste o své službě ve válce?“, poté jsou sestříhané proslovy, ve kterých Blumenthal jasně říká, že byl ve Vietnamu a klip končí slovy: „Dick Blumenthal lhal. Znovu a znovu.“

Souboj v Connecticutu měl vyznít jasně pro demokraty. Teď se spíše zdá, že se budou radovat republikáni a to i kvůli nešťastnému „přifukování, které se vymklo“ demokratického kandidáta Blumenthala. A také si nejsem jist, zda mu příliš pomohou „omluvy“ manažerky kampaně po zveřejnění volebního klipu McMahonové:

Blumenthal Campaign Manager Mindy Myers nonetheless dismissed the latest ad as „another desperate attack from a losing campaign with nothing to say.“ „Linda McMahon’s money can’t buy Dick Blumenthal’s genuine record of standing up and fighting for the people of Connecticut,“ Myers said in a statement.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře