fbpx

Kolik stojí poručík?

Toto je první text nadpraporčíka Petra Seiferta na OWOP. Vítám jej mezi přispěvateli a doufám, že další texty budou brzy následovat.

V posledním čísle amerického periodika Army Times ( What price to develop leaders?, 22. listopadu 2010) vyšel zajímavý článek o nákladech na přípravu důstojníků ozbrojených sil USA. Jelikož na OWOP probíhá poměrně intenzivní diskuse nad tématem přípravy nových důstojníků pro české ozbrojené síly, rozhodl jsem se napsat tento krátký článek a umožnit Vám udělat si obrázek o nákladnosti přípravy nejnižších důstojníků v USA.

Autoři článku Michelle Tan a Michael Hoffman porovnali náklady na přípravu důstojníků u US Army. V akademickém roce 2010/2011 americká pěchota vycvičila (vycvičí) 8760 nových důstojníků a zaplatila (zaplatí) za to 785 miliónů dolarů. Průměrná cena přípravy poručíka amerických ozbrojených sil tak dosahuje bezmála 90 000 dolarů.

The most expensive officers are 988 second lieutenants who come out of the U.S. Military Academy…

Nejdražšími armádními důstojníky-nováčky je tedy 988 absolventů Vojenské akademie ve West Pointu (17 procent z celkových počtů), kde cena přípravy jednoho dosahuje 141 000 dolarů. Celkově činí náklady na tyto důstojníky 141 milionů dolarů. Délka přípravy důstojníků ve West Pointu činí čtyři roky. Nutno dodat, že suma není úplná, protože nezahrnuje náklady samotné školy na provoz. Tyto údaje americká armáda neposkytnula.

…the cheapest are the 3143 enlisted soldiers who attend Officer Candidate School.

Naproti tomu nejlevnějšími důstojníky je tedy 3143 příslušníků mužstva (12 procent z celkových počtů), kteří prošli školou pro důstojníky (OCS). V jejich případě suma činí 27 935 dolarů. US Army za OCS platí celkem 28 milionů dolarů a přitom je délka přípravy nejkratší. Činí pouhých 14 týdnů. To je ovšem umožněno předchozí službou kandidátů v pěchotě v řadách mužstva.

Kurz pro záložní důstojníky (ROTC), kterým prošlo celkem 4629 studentů (71 procent z celkových počtů) je oceněný sumou 120 518 dolarů. Délka přípravy důstojníka se pohybuje od dvou do čtyř let a americká armáda na něj musí vyčlenit celkem 121 milionů dolarů. Autoři si kladou otázku, který druh přípravy produkuje nejlepší důstojníky.

Yet it is impossible to objectively say which program produces the best officer. There is a place in the Army for a professional soldier class, trained at military academy. And there is an important role for the citizen-soldier trained while attending college with civilian peers and commissioned through ROTC. Enlisted soldiers who become officers through OCS also contribute to the diversity ot the officer corps and bring with them invaluable hands-on experience.

S nadcházejícími rozpočtovými změnami v amerických ozbrojených silách, kdy se zcela vážně uvažuje o zkrácení mandatorních výdajů (zmrazení platů, omezení výsluh, zvýšení spoluúčasti na zdravotním pojištění a mnoho jiných) tak přišlo na pořad dne i vzdělávání nejmladších důstojníků a finanční efektivita tohoto procesu. Za podmínky, kdy všechny druhy přípravy produkují důstojníky srovnatelných kvalit, se autoři ptají, zda by nebylo možné dosahovat těchto výsledků za cenu snížení nákladů.

Domnívám se, že je to legitimní a správná otázka. Nikdo asi nepředpokládá, že by odpověď na ní zrušila nejdražší a tím i nejméně efektivní systém přípravy (vojenská akademie West Point), jelikož zde jde i o zachování prestiže a pokračování historické tradice důstojnického sboru, ale určitě přinese diskusi nad efektivitou nakládání s finančními prostředky a optimalizací jejich využívání.

V tom vidím paralelu s ozbrojenými silami ČR a umím si představit podobnou debatu nad náklady na přípravu nejnižších důstojníků našich ozbrojených sil, pokud by byly zveřejněny. Ovšem takovou, která by vedla k jednoznačným závěrům a následným opatřením.

29 comments
Profilový obrázek
Petr Seifert
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

29 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    18. 11. 2010, 12:41

    Pro Petra Seiferta: Teď už pouze čekám rozhořčené reakce zneuznalých akademiků z UNOB. Z jejich reakcí mám občas pocit paranoii a naprostého odtržení od reality – my všechno děláme správně, ale nikdo nás nemá rád a nikdo nám nerozumí. Teď se opět dozvíme, že „plácáš, pracuješ v žoldu vrahů z Wall Streetu, jsi pod pseudonymem píšící Bohuslav Pernica atd.“.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Stan
    18. 11. 2010, 14:54

    Podle mého názoru u této paralely mezi vzděláváním US a ČR (nižších) důstojníků nejde ani tak o kvalitativní stránku (třebaže je nutné i na ni brát zřetel), ale zejména o tu kvantitativní a s tím spojenou efektivitu.

    Mezi důležité otázky, které je potřeba si položit zcela jistě patří například:
    „Kolik nových nižších důstojníků současná AČR každý rok potřebuje a v jakých odbornostech?“
    „Jak vysoké jsou náklady na jednoho takového absolventa?“
    „Jaké z těchto odborností by bylo přínosnější nabírat z řad absolventů civilních vysokých škol?“

    REPLY
  • Profilový obrázek
    h-cz
    18. 11. 2010, 17:12

    a přidejme:
    „za jakých podmínek (a nákladů) je možné absolventa civilní VŠ potřebné odbornosti zrekrutovat“

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Standa
    19. 11. 2010, 21:14

    Dobrý večer,
    Otázky na, které možná očekáváte odpovědi, Vám tady těžko někdo odpoví.
    Otázka kolik ND AČR potřebuje…, na tuto otázku už několik let od vojsk zní…nechceme nic – proč?. No není stabilní systém míst, neustálé změny např. loni restrikce ukázka, jak zrušit místa za 8 hodin v rámci AČR jen zrušením míst volných a zbytek dopočítejte na živé lidi. HOTOVO. Žádné posuny lidí, žádná nabídka míst nic – splnit hned.
    Ale UO nabrala studenty do 1 ročníků cca 290.
    Počty studentů jsou tak velké k umístění v daném roce, že personalisti hledají místečka, aby splnily rozkaz k umístění.
    A jak se to připravuje aby UO nevypadala špatně? Např. neprodloužením závazků jako jedné ze zákonných možností, na vybraném místě vhodném pro absolventa UO se zařazenému vojákovi řekne, že jeho ponechání ve službě brání zařazení absolventa UO …(tak nějak je to v rozkazu MO) a je to. Posuny ve funkcích jsou možností, ale přece se každý rok nemůže každý posunout o jedno místo, už jenom v rámci hodností.
    Tedy ne podle toho :.. jak bylo před 4 roky objednáno tady máte..ne ne .
    Rok 2011- bude úplně stejný.
    To bych se zeptal:“… kdo povolil takové počty na tento rok a z čeho vycházel.. „? To jen pro zdůvodnění, proč bylo nutno vzít kolem 350 studentů letos do 1 ročníků.
    Kdo drží ochrannou ruku nad školou (UO) a povoluje jim stále nabírat? Tady by se slušelo zeptat tzv. správců ČVO (ti co mají spravovat svou odbornosti v AČR- plánovat,vybírat, posouvat a ŘEŠIT zařazení abs. UO) kdo vám dal požadavek a jaký? A ne že se to pak řeší mimo UO (jeho velení ) a správců ČVO pouze personalisti od vojsk.
    To se pak přímo nabízí diskuze k Vaší 4 otázce.
    V jakém nákladu stojí příprava civilního VŠ.
    Doby – 3 m Zákl. příprava – 8-9 m důstojnický kurz navazující na zákl. přípravu – a zařazení do vojsk.
    Peníze – 5 PT třída při Zákl. příprava a možná 8-9 PT při kurzu bez osobního atd. (je na TP útvaru) plus Cesťák – to je taky určitá suma a Nákladovost kurzu to určitě řeknou ve Vyškově na Velitelství.
    Student UO stojí asi víc.
    Předchází 2 m základní příprava v 5 PT pak doba studia 3r Bc+2 r Mgr, plat 13300,-měsíčně a zbytek by dodala UO , ubytování, jazyková příprava IRSKU a jiné
    A po skončení studia, pak nutno přičíst odbornou část (3-5m), kterou musí vykonat ve Vyškově (další peníze plus cesťák.
    A je běžnou praxí, že právě až v této přípravě (‚odborné) přejde od teoretika k odbornému doškolení.
    A to dřív poručík, šel přímo do Přáslavic a večer velel četě hotovo. Ale Bc.po 3 r bez praxe (jak byl záměr2-3 roky do praxe) přímo ho zařadíme ke studiu na 2r do Mgr. studia
    Tak Vám přeji hodně úspěchů .

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Rudy Kovanda
    19. 11. 2010, 21:46

    Odpověď jasná. A všechno je v naprostém pořádku. Úkoluje mě můj manažer a není to Franta Kocourek:

    Problém: učitelé na Univerzitě obrany zkoušejí náčelníky
    28.10.2009 08:30 Exkluzivně
    Na Univerzitě obrany studují ministerští úředníci.České vysoké školství je zralé na hloubkový audit, a to nejen kvůli skandálu na plzeňských právech. Případů, které ukazují, jak snadno se dá přijít k diplomu, stále přibývá. Poměry ilustruje i příklad z Univerzity obrany – tady studují ministerští úředníci, jimž je škola přímo podřízena. I kdyby neměli žádné konkrétní úlevy, vypadá to minimálně na střet zájmů.
    Personální sekce ministerstva obrany působí jako „orgán k řízení vojenských škol“, píše se na internetových stránkách úřadu. Řediteli sekce je podle oficiálních informací přímo podřízena mimo jiné Univerzita obrany v Brně, respektive „rektor – velitel“ univerzity.
    Ředitelem této sekce je Milan Gol, který zároveň na Univerzitě obrany studuje. Konkrétně v doktorském programu Ochrana vojsk a obyvatelstva. I přes několikadenní snahu se časopisu TÝDEN nepodařilo ředitele Gola zastihnout, aby se mohl ke studiu vyjádřit.
    Na Univerzitě obrany ovšem usiluje o získání doktorátu v tomtéž oboru i Golův podřízený, ředitel odboru vzdělávání Milan Máčel. „Nechal jsem přezkoumat, jestli nejde o střet zájmů. Dal jsem to našim právníkům a názor je takový, že nejde,“ tvrdí Máčel.

    Všechno v jednom
    „Nemyslím si, že by to měl být přímý střet zájmů. Oni možná řídí rektora, ale rektor je volen, nikoli jmenován,“ brání armádní praktiky bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.
    „Takové střety zájmů jsou problematické a nežádoucí. Poškozují jak ty, kteří studují, tak školy,“ myslí si vysokoškolský pedagog a bývalý senátor Jiří Zlatuška.

    REPLY

Nejnovější komentáře