fbpx

Škrtání bez spolupráce? To asi nevyjde (UPDATED)

Británie se chystá blokovat zvýšení rozpočtu Evropské obranné agentury (EDA). Britský ministr obrany už napsal dopis vysoké představitelce EU pro zahraniční vztahy baronce Ashtonové, že navrhované navýšení rozpočtu agentury o 3,8 procenta by bylo na domácí scéně neobhajitelné.

EDA sídlí v Bruselu a pracuje v ní přibližně sto lidí, jejichž hlavním úkolem je koordinovat akvizice členských zemí Evropské unie. Její rozpočet byl v loňském roce 29,2 milionu eur. Většina peněz pochází z členských států. Nejvíce přispívá Německo a hned po něm Británie. Ministr obrany Liam Fox je toho názoru, že by se měl rozpočet v „nejlepším případě“ zmrazit:

The UK has consistently urged the Agency to be realistic about future funding levels given the difficult economic climate…. As you know, we have recently announced spending plans which will see the UK’s defence budget reduced by around 7.5%, and we are not the only nation facing such a challenging position…. we would want, at best, zero growth for the agency’s total budget for 2011. It will be impossible to justify… a 3.9% increase in the EDA budget, costing the UK taxpayer nearly £200,000 when we are having to cut capabilities and reduce service personnel at home.

Před letošními volbami konzervativci vyhrožovali, že pokud se dostanou k moci, Británie se z Evropské obranné agentury stáhne. Poté, co byli nuceni sestavit vládu s proevropštějším Nickem Cleggem, od svých záměrů ustoupili. Nicméně jen dočasně – po dvou letech má proběhnout revize britského členství a pak se uvidí.

Pokud bude požadované navýšení rozpočtu EDA zablokované, agentura kvůli tomu neskončí. Nicméně jde o náznak, že Britové, kteří se stále více pragmaticky propojují ve vojenské oblasti s Francií, nebudou mít příliš velkou chuť přenášet tento přístup dále do Evropy a pokud ano, tak striktně na bilaterální bázi a ještě v oblastech výhodných především pro Británii. To už tak dobrá zpráva pro země v naší oblasti není.

Škrtání rozpočtů na obranu se stalo v Evropě trendem a zatím se nezdá, že by bylo provázáno se širší spoluprácí, která by zeštíhlování mohla nahradit vyšší efektivitou ve všech oblastech. Jestliže se tento přístup nezmění, propast mezi Spojenými státy, i kdyby rozpočet snižovaly, se bude prohlubovat.

In recent years, total NATO European spending has declined to only 1.6% of GDP, well below the 2% guideline suggested by NATO leaders and far below the U.S. level of more than 4%. Overall European defence spending currently totals about €210bn annually, but only about €45bn of that is available for investment – well below the amount needed to transform European militaries for new missions. The current defence budgets of many NATO countries are already “austerity budgets”, additional cuts look set to magnify the problem at a time when more funds are needed. A recent Gallup Poll showed that 55% of Europeans feel defence spending should either be held constant or increased, so the pressure to cut defence spending is not coming from public opinion.

Pokud se člověk podívá na data EDA za rok 2008, tedy před krizí státních rozpočtů, zjistí, že už tehdy to nebyla žádná sláva. Natož pak nyní. Materiál European – United States Defence Expenditure in 2008 uvádí některá zajímavá čísla. Například, Evropané sdružení v EDA měli 1 800 707 vojáků, Spojené státy 1 401 757. Evropských občanských zaměstnanců pracovalo ve prospěch sil 433 780. V USA to bylo 707 680. Na investice (akvizice a výzkum a vývoj) na jednoho vojáka evropské země dávaly 23 247 eur, zatímco Spojené státy 127 296 eur. Aktuálnější data nemá agentura k dispozici, ale nemyslím si, že by byly o mnoho lepší.

Z těchto a další údajů vyplývá, že Evropané zaostávají například v outsourcingu, který snižuje náklady (v roce 2008 USA vydaly za „outsourcování“ služeb 99 miliard eur a evropské státy 12 miliard). Zjednodušeně řečeno, vojáci na funkcích, které nejsou využitelné pro bojové operace, či jejich přímou podporu, jsou příliš drahá pracovní síla. Opakuji, že tato věta je zjednodušením problematiky, ale je dobré si ji neustále připomínat. Pokud se v Evropě nebude škrtat na správných místech a zároveň se neprohloubí spolupráce, bude dobré rovnou zahodit všechny vytyčené cíle v „dohánění“ Spojených států.

UPDATE: Přesně podle přání Británie, ministři obrany EU souhlasili 9. prosince se zmražením rozpočtu Evropské obranné agentury ve výši 30,5 milionu eur.

The information came from France’s Defense Minister Alain Juppe and was confirmed by a European Defence Agency official. Juppe said that everyone had agreed on a renewal of the budget, which he called understandable given „the situation our respective countries are in, with their budgets not going up.“

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    insider
    30. 11. 2010, 13:40

    Doufám, že to nebude moc off-topic, ale rád bych to sem uvedl: z práce na strategickém stupni za poslední dva roky tvrdím, že z EDA nic (natož dobrého) nezvešlo. EDA duplikuje roli NATO, přidává své vlastní nápady, které zhoruší interoperabilitu a prodražují řešení. Štěpíme své síly a prostředky tím, že vysíláme lidi do EDA aby řešili to, co NATO už dávno má a umí.
    Kéž by šlo změřit, kolik přínosů participace v EDA (A)ČR přineslo a kéž by na základě takových údajů někdo v resortu obrany měl tu sílu udělat podobné prohlášení, jako UK.
    Tento komentář vychází pouze z osobních zkušeností z EDA, není projevem názorů na EU jako celek.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Insider 2
    30. 11. 2010, 18:31

    Naprostý souhlas.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Vít Střítecký
    2. 12. 2010, 20:27

    Vubec to neni off-topic, naopak, tuto debatu bychom v CR meli vest. Mozna bych do znacne miry rozumel, ze na „strategickem stupni“ vnimate urcite duplicity a komplikace s interoperabilitou. Problem ale vidim v tom, ze zatimco tento mensi vysek mise EDA je (nejen) v CR trvale zduraznovan, o hlavnim poslani se prilis nemluvi. Nemyslim, ze EDA duplikuje NATO ve sve hlavni (!) misi zefektivnit evropske vyvojove, vyrobni i akvizicni procesy (at uz prostrednictvim mapovani kapacit nebo treba vytvarenim spolecneho trhu). Casto se trvdi, ze v Evrope se malo investuje do obrany, ale daleko vetsim problemem je neefektivni vyuzivani techto prostredku. Samozrejme muzeme diskutovat o tom, jestli jsou strategie EDA vhodne a ucinne, ale predevsim bychom meli mluvit o tom, jak zapojit ceske aktery do cinnosti EDA (a nikoli tedy o tom, jak presvedcit ceskeho MO, aby take pomohl bojkotovat jeji rozpocet). K tomu ale bude treba nejprve opustit trochu obehrane tema strategicke duplicity a vice se zabyvat tim, co EDA skutecne dela.
    Vubec to, prosim, insideri, neberte osobne, jen jste mi „nahrali“.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    insider
    2. 12. 2010, 21:35

    ale což o to, akorát že práce a participace na onom poslání EDA odčerpává zdroje z resortu obrany (čas, lidi, peníze).
    Pokud je hlavní poslání zefektivnění vývoje, výroby a akvizic, pak má být hlavní partner pro EDA v ČR např. Svaz průmyslu, Grantová agentura ČR či SV MO. Ale aspoň podle mé zkušenosti po nás EDA chce v lepším případě hodnocení svých priorit (a pak odpovídám(e) „nevynalézejte kolo“), v horším případě spoluúčast na jednáních, kde se snaží najít EDA/EU řešení pro systémy, které NATO již má.
    I kdybych chtěl navýsost podporovat domácí obranný průmysl (a věřil, že si podporu zaslouží), stejně kolem jednání EDA krouží tak velcí hráči (typu Thales či EADS), že mám dojem, že EDA slouží jen jako krytí nezdravého partnerství obranných korporací a vlád. To už je skoro anarchismus, ale vážně z toho zefektivňování vývoje, výroby a akvizičního procesu mám ten dojem.

    REPLY

Nejnovější komentáře