fbpx

Drahé letadlové lodě a příhodný Mistral

Není to tak dávno, kdy ruský prezident Dmitrij Medveděv vystoupil s plánem na velkorysou modernizaci ruských ozbrojených sil, mimo jiné námořnictva. Nyní se zdá, že z představ sejde kvůli nedostatku finančních prostředků. To se týká především letadlových lodí, které zřejmě nebudou moci být spuštěny na moře před rokem 2020.

V dobách, kdy byl Sovětský svaz na vrcholu moci, plulo pod jeho vlajkou pět letadlových lodí. V současnosti brázdí moře pouze jedna. To je velký nepoměr při srovnání se Spojenými státy, které Rusko, kromě Číny, stále považuje za tradičního rivala. USA mají k dispozici 11 nasazených letadlových lodí, šest rezervních a tři se vyrábějí. Rusko se podle některých informací spíše, než na výrobu nových letadlových lodí chce soustředit na jiné projekty, jakým je napříkald vývoj mezikontinentálních balistických raket.

These are the routine events that make one doubt any sweeping Russian pledge to modernize its military. They even make one skeptical as to whether Russia will be able to build and sell export versions of its most advanced new weapons like the PAK-FA in significant numbers, as some fear. Remember, India, the only foreign buyer for that aircraft is designing a large portion of the jet. Maybe being able to co-produce the latest Russian designs is becoming a prerequisite to actually buying them.

Ale třeba Rusům s námořnictvem pomohou Francouzi. Premiér Francois Fillon minulý týden při návštěvě Moskvy potvrdil velký zájem Paříže na dodávce lodí třídy Mistral Rusku a přislíbil, že pokud obchod dopadne, že nebude žádný problém s transferem technologií. Rusové by chtěli nakoupit pár lodí a díky tomu se je naučit stavět sami. Z pohledu Moskvy jde o smysluplný krok, z pohledu Francie o méně smysluplný.

„There is no question about the technology transfer, no problem regarding technology transfers,“ Fillon said at a joint news conference with his Russian counterpart Vladimir Putin. Russia had been in exclusive talks with France to buy two Mistral-class amphibious assault ships but in August the defence ministry announced an international tender.

Pozorovatele může uklidňovat jediné – Francie, která se, nadneseně řečeno, zavázala, že vytáhne z bryndy Brity a zároveň se nevzdává ambicí hrát prim v obranné oblasti na evropském kontinentě, nemůže ještě stavět na nohy Rusko. To už by bylo velké sousto, možná srovnatelné s Napoleonovým tažením na Moskvu.

13 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

13 Comments

  • Profilový obrázek
    121BAT
    15. 12. 2010, 16:16

    Je otázkou, zda má v dnešní době pro USA ještě smysl udržovat 11! aktivních lodí a 6 v rezervě. Přece jen provoz letadlové lodi (o stavbě nemluvě) je drahý i pro USA, a to v době kdy se nepředpokládá žádně větší střetnutí v krátkodobém ani střednědobém horizontu. Myslím, že 6 LL nasazených ve stylu: 2 v bojové službě, 2 ve výcviku a 2 v údržbě, s tím, že krátkodobě by mohly být nasazeny 4 najednou by plně postačovalo. Přece jen USA mají letecké základny po světě poměrně rozprostřené, případně si je vybudují.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    insider
    15. 12. 2010, 20:22

    Čemu všemu my Češi nerozumíme, že? Že se nás Američané nepřijdou zeptat, kolik že letadlových lodí to potřebují :-)))

    REPLY
  • Profilový obrázek
    121BAT
    16. 12. 2010, 0:12

    No, není Američan jako Američan.. :-) myslím, že názor na počet LL bude jiný u velitele námořnictva, jiný u kongresmana (senátora) a to ještě podle politické strany a jiný u řadového dańového poplatníka.. a že by v dobách obrovského schodku si daňový poplatník, pokud má tedy práci, přál vydržovat flotilu LL? To nebude o Češích ale o selském rozumu.. Ono USA neustále argumentují, že by Evropané měli udržovat silné ozbrojené síly.. a ti zatracení Evropané v době krize své ozbrojené síly snižují (viz např. tady naposledy probíraná Velká Británie). Nehodnotím, zade je to z dlouhodobého hlediska dobře, jen že se to děje.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    M
    16. 12. 2010, 15:17

    „Nyní se zdá, že z představ sejde kvůli nedostatku finančních prostředků. To se týká především letadlových lodí, které zřejmě nebudou moci být spuštěny na moře před rokem 2020.“ Je zajímavé přečíst si tento článek v souvislosti s tímto: http://en.rian.ru/mlitary_news/20101213/161759690.html kde se hovoří o všeobecné modernizaci a velkých útratách ve prospěch armády

    REPLY
  • Profilový obrázek
    VV3
    4. 4. 2012, 19:11

    Důvod proč mají Američané tolik letadlových lodí je především v tom,že v USA od dob 2 sv. války je zbrojní průmysl obrovský byznis + samozřejmě zájem na udržení vojenskopolitické převahy!!!!Ale souhlasím s tím,že dnes je to pro USA už nadbytečný luxus,který je ekonomicky táhne spíše ke dnu??????Spíše by se měli zaměřit na snížení státního dluhu a peníze určené pro armádu raději investovat do svojí ekonomiky!!!

    REPLY

Nejnovější komentáře