fbpx

Vyšší cena za Mistral

Montáž výsadkové lodi třídy Mistral v Brestu; Foto Wikimedia Commons

A už je jasná i cena. Rusko zaplatí 1,37 miliardy eur (přes 34 miliard korun) za dvě výsadkové lodě třídy Mistral. První loď bude stát 720 milionů eur a druhá 650 milionů. Prodej, respektive společná francouzsko-ruská výstavba lodí třídy Mistral je prvním případem, kdy se do Ruska dostává skutečně hi-tech z některé členské země Severoatlantické aliance.

It has been condemned by Alliance members from the three Baltic nations, with leaked cables showing that U.S. Defense Secretary Robert Gates also raised the issue while on a visit to Paris this year. The helicopter carrier costs about 500 million euros ($650 million) and it was not immediately clear why Russia was paying a premium.

Informace o tom, že Moskva uzavře s Paříží dohodu o zakoupení lodí, zazněla během telefonického rozhovoru ruského a francouzského prezidenta loni na Štědrý den. Proč Rusko platí za obě lodě více, než je obvyklá cena je správná otázka. Bude dobré plnění tohoto tendru v příštích letech bedlivě sledovat.

Podle jednoho zdroje, který nechtěl být jmenován, je důvodem vyšší ceny to, že první loď bude z větší části vyrobena ve Francii a Rusové se budou „učit“, zatímco druhá bude z větší části vyrobena v Rusku. Třetí a čtvrtá loď budou vyrobeny už plně v Rusku.

A Mistral-class ship can carry up to 16 helicopters, four landing craft, 13 battle tanks, around 100 other vehicles and a 450-strong force. It has facilities for a full command staff and is equipped with a 69-bed hospital.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře