fbpx

Ruská armáda by mohla vyměnit Kalašnikovy

Ministr obrany Anatolij Serdjukov vyvolal pozdvižení, když se nechal slyšet, že Kalašnikovy a odstřelovací pušky Dragunov jsou „morálně zastaralé“ a že uvažuje o jejich výměně za zbraně vyrobené v zahraničí. Tyto poznámky měly zaznít během setkání se členy dolní komory parlamentu Dumy. Dá se jen spekulovat o tom, jestli francouzsko-ruský obchod s Mistraly nemá být, alespoň v představách, začátkem radikálnějšího přezbrojení ruských ozbrojených sil.

The comments caused Russian military officials to jump to the defense of their workhorse weapons. Kalashnikov rifles, particularly the AK-47, are a proud Russian creation. Built and designed in Russia during World War II, the AK-47 is considered the first true assault rifle. They’re known around the world for their durability in all conditions, firing reliability, ease of use, low production cost and lethality. Military lore holds that an AK-47 can be buried in the mud, dug up a year later and still be fired.

Je tedy pouze logické, že se kritika sesypala na hlavu ministra obrany ze všech stran. Objevily se názory (které známe dobře i od nás), že problém není ruská nešikovnost, či neschopnost vyrobit nové útočné pušky, ale to, že nikdo nepomáhá domácímu zbrojnímu průmyslu, aby přišel s důstojným nástupcem AK-47, kterých se po světě pohybuje na sto milionů kusů.

Sergei Clussky, a former member of the Russian special forces told Pravda that Serdyukov was speaking out of turn. „The sitting Russian defense minister is not a military man – this is the problem. How can he judge the advantages and disadvantages of this or that type of weapon? The people who do not have an expert opinion in such questions should not make such important decisions,“ the Web site quotes him as saying.

Analytik stanice Fox News major generál Bob Scales zcela správně říká, že není překvapivé, že se Rusové budou poohlížet po nové útočné pušce, ale že v žádném případě nepůjde o zbraň americkou. Velké šance tak, pokud to skutečně ruský ministr obrany myslí vážně a k nákupu by mělo dojít, budou mít evropské, popřípadě izraelské zbrojovky.

“The American philosophy has always been that every rifle is a precision instrument involving the latest technology,” Scales said. But, in Russia it’s the exact opposite. “It has to be a people’s weapon. It has to be a weapon that any school aged youth can assemble and dissemble, that any peasant can learn to shoot in 10 to 15 minutes. That’s been the ethos of the Russian military.”

70 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

70 Comments

  • Profilový obrázek
    petr
    28. 1. 2011, 14:41

    jsou „morálně zastaralé“ a že uvažuje o jejich výměně za zbraně vyrobené v zahraničí.
    Což je rozumné. ANO,ANO-pouze opět naše armáda, řízená ministerstvem obrany, jako člen NATO bude vyvíjet a pokusí se o vlastní vývoj zbraně, který přece není finančně náročný z pohledu MO. Pokusíme se vyrobit možná dobrou zbraň. Opět to bude zbaň, která nikdy nebyla použita v boji , ale jenom na zkouškách v ČR za dozoru úředníků , kteří mají jiný nároz na vojskové zkoušky než vojáci. Výsledek bude jako vždy v poslední době tragický,zbraň přece je na prospektu krásná a na veletrhu byla moc hezká a všem se moc líbila, tak proč zase vojáci remcají že nestřílí……… Jak se asi bude prodávat v zahraničí, snad lépe než 159.Pouze blázen by koupil něco nevyzkoušeného a drahého, ale hodně štěstí.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    28. 1. 2011, 15:08

    Pro petra: Pro pózování do A-Reporu ta CZ 805 stačí… ;-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Stan
    28. 1. 2011, 17:38

    další důvody pro FN k podání žaloby… jak to asi dopadne?

    http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/armada-zada-upravy-novych-pusek-zakazka-se-komplikuje

    REPLY
  • Profilový obrázek
    petr
    28. 1. 2011, 19:14

    to Dušan Rovensky to je opravdu pravda, zase budeme vidět pouze fotky ze střelnic, z pořádání sportovního dne velitele , pochodu uvnitř základny, včetně přetahování lanem. Doufám že ta nová zbraň nebude dělat tolik náhodných výstřelů na základně v Ačku jako do součastnosti.Z „fajtů“ tam zase nic nebude. Poslední dobrý fajty jsem viděl u SOGu a trochu u 601.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Lukáš Hergott (Hery)
    28. 1. 2011, 19:26

    petr: no, pravda je, že se SOGem a 601kou se to nedá srovna, ale jednotky v PRT Logar a převážně průzkumnej odřad, už nejednou svý laufy vcelku provětrali…a ne bezúspěšně…ale pravda je, že jsem hodně rád, že tam teď jedem s Sa vz.58 a ne s tím paskvilem…bylo to fakt vo fous…
    :)

    REPLY

Nejnovější komentáře