fbpx

Jak zvládat PTSD

Postraumatická stresová porucha je především kvůli operacím v Iráku a v Afghánistánu na vzestupu. Jak ukazují statistiky, jedním z negativních aspektů jsou sebevraždy veteránů, kterým se doslova rozpadá život, zvýšené užívání návykových látek a podobně.

Nyní se mi dostal do ruky text Posttraumatická stresová porucha (verze v PDF se otevře po kliknutí na název nebo na obrázek) od bývalého příslušníka Armády ČR Jaroslava Kulíška i se souhlasem k otištění na On War | On Peace. Jsem rád za možnost umístit článek na stránky. PTSD není v české republice zdaleka takovým problémem jako ve Spojených státech, nebo Británii. Nicméně nikdy není možné říct, že se nás netýká.

Jedním z problémů je to, že dotyčný člověk, který trpí PTSD (a nemusí jít zdaleka jen o veterány konfliktů, ale třeba i o člověka po autonehodě) má ve většině případů pocit, že se nic neděje a že není žádný důvod vyhledávat odbornou pomoc. Lidé v nejbližším okolí si obvykle změny v chování všimnou ale, buď ji nepřikládají význam, nebo se snaží postiženému pomoci sami, aby nakonec zjistili, že na to nestačí. Právě všem, kteří by mohli trpět PTSD je určen text Jaroslava Kulíška:

Článek je určen vojákům AČR – veteránům vracejícím se ze zahraničních misí, kteří nemají dostatek podkladů a materiálů, z nichž by mohli čerpat ucelené informace o PTSD a jejích důsledcích, jakož i základní informace o způsobu možného léčení. Dále je cílem článku objasnit některé ze symptomů (příznaků) této poruchy, a tím umožnit lidem, aby dokázali poskytnout pomoc těm jednotlivcům, u kterých – na základě jejich chování – vyvstává podezření, že mají určitý problém v souvislosti s vysoce stresujícím zážitkem.

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    J.D.
    27. 2. 2011, 19:48

    Vysloužilci padají ke dnu. Stát jim začne pomáhat – MF DNES …
    22. únor 2011 … Vysloužilci padají ke dnu. Stát jim začne pomáhat. velikost textu: …
    zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=z_domovaa&v=044&idc… – Archiv

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    27. 2. 2011, 20:46

    Tak oni se především k sociálnímu dnu řítí vojáci v činné službě. Ti (na rozdíl od vojáků v záloze či výslužbě) jsou státem omezeni a nemohou mít jiný příjem, než svůj (často mizerný) plat. Takže stát na jedné straně zákonnou formou snižuje příjmy těchto lidí a na druhé straně jim ještě zakazuje kompenzovat tuto skutečnost výdělečnou činnosti např. ve svém volném čase (dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti atd.).

    REPLY
  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    121.BAT
    18. 11. 2013, 19:21

    V dnešním papírovém čísle časopisu TÝDEN vyšel rozsáhlý článek o PTSD v prostředí českých vojáků a veteránů. Je-li článek pravdivý, je v armádě s kontrolou vojáků před vysíláním do misí něco špatně, o kontrole po misi nemluvě. Doporučuji k přečtení.

    REPLY

Nejnovější komentáře