fbpx

Pýcha na značku?

V posledním čísle časopisu A report (2/2011) byl publikovaný rozhovor s vedoucím poradců ministra obrany a provozovatelem tohoto blogu Františkem Šulcem. V rozhovoru mne zaujala jedna velice zajímavá myšlenka. Musím přiznat, že mne jako vojáka trochu rozžhavila do běla. Připouštím, že tento článek je trošičku ostřejší, ale nedá mi to jinak.

Odměna či motivace nemusí být zdaleka pouze finanční, ale může jít například i o „pýchu na značku“. Jsem tedy ochoten pracovat za menší peníze, ale to, že pracuji pro „firmu“, jejíž značka je ve společnosti ceněna, mi to vynahrazuje.

Rozumím autorovi výroku a chápu co tím myslí. Ovšem nesouhlasím s jejím zasazením do současnosti. Domnívám se, že tato myšlenka se nehodí do reality panující v současných ozbrojených silách ČR (OS ČR). Proč? Každé profesionální OS, které mají za něco stát, stojí a padají s množstvím peněz, které jsou do nich napumpovány ze státního rozpočtu. To je základní podmínka pro řádné fungování profesionálních OS. Nejsou peníze, není kvalitní a hrdá profesionální armáda. To je fakt. To se nedá vyvrátit. I proto mi přijde zmínka o „pýše na značku“ jako dělání z nouze cnost, které je navíc založené na špatném předpokladu, že vojáci na to budou slyšet.

Doporučuji všem vedoucím funkcionářům, aby se důkladně seznámili s jiným pojmem než je „pýcha na značku“. A tím je Maslowova pyramida potřeb. Je třeba se zaměřit na potřeby bezpečí a jistoty. Tyto potřeby našich vojáků na základních funkcích musí být uspokojeny jako první, pokud chceme, aby se jejich myšlení posunulo někam jinam. Jsou to totiž jistota zaměstnání, jistota příjmu a přístupu ke zdrojům a následně jistota rodiny, které budou rozhodovat o tom, jak se vojáci budou dívat na „firmu“.

Toho si je například vědoma i ta zmiňovaná americká armáda. Vojáci mají veškeré možné a dostupné služby, které mají za cíl, aby se soustředili na svojí práci vojáka. Zpravidla nemusí řešit existenční potíže nebo komplikace spojené s nízkým finančním zabezpečením. Pokud armáda musí snižovat rozpočet, klidně sáhne i do peněz na modernizační nebo zbrojní investice a nelpí na nějakém šíleném poměru s výdaji na vojáky. Kvalitní vojáci něco stojí, ať se to někomu líbí nebo ne. A to by mělo být konečně pochopeno i tady u nás.

Třeba v amerických ozbrojených silách slouží mnoho lidí kvůli tomu, že pak jsou poměrně dobře uplatnitelní na trhu práce, nebo kvůli příspěvkům na studium. Američtí vojáci jsou poměrně dobře uplatnitelní na trhu práce.

To je pravda. Pokud budeme hovořit speciálně o vzdělávání, pak si musí každý uvědomit, že i to stojí nemalé sumy. Systém amerického vzdělávání pro vojáky také funguje za jiných podmínek než rigidní a nepřizpůsobivý český systém. Učitelé dochází na základny, uplatňuje se v hojné míře e-learning nebo online výuka, univerzity přizpůsobují své nabídky vojákům a jejich potřebám a také je snadná přenositelnost zkoušek mezi školami a přizpůsobená délka studia. Něco takového však stojí spoustu peněz, takže jakékoliv srovnání našich OS ČR s americkou armádou vyznívá do ztracena v okamžiku, kdy si položíme otázku, kde na to vezmeme.

Měli bychom mít zájem, aby vojáci své závazky prodlužovali. Investovali jsme do nich. Mají znalosti, praxi a tudíž i vyšší hodnotu než začátečníci.

Ano, měli bychom mít zájem, ale jenom o kvalitní vojáky. A to se za podmínek neustálého snižování rozpočtu (a platů) nedá realizovat. Bohužel se musíme snažit udržet každého bez ohledu na jeho kvalitu. A to jde přímo proti smyslu existence profesionální armády.

Na závěr bych rád poznamenal následující. Operování s „pýchou na značku“ je pěkná věc, ale jsem zvědavý, jak bude tato myšlenka vnímána řadovými vojáky počínaje lednem 2012. Trošku mě to nutí parafrázovat jedno české rčení: „Hladový sytému nevěří“. Pokud se urychleně něco neudělá s platy vojáků zejména na základních funkcích, pak se může vedení OS ČR rozloučit s velkým množstvím vojáků ve výkonu, protože Ti budou muset řešit svoje finanční závazky a úpravy příspěvku na bydlení je v roce 2012 zasáhnou velice citelně. Do té doby neexistuje reálná šance, aby naše mužstvo a poddůstojníci v nějakém masovém měřítku slyšeli na termíny, jako jsou „pýcha na značku“ a „firma“.

40 comments
Profilový obrázek
Petr Seifert
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

40 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    1. 3. 2011, 15:48

    Nemohu si to prostě odpustit: „Co mám kurva říkat já? Všeci do mě furt hučijů, svině, že musím být hrdý na tu čest, že su vzorný tankista. Tož, co z toho mám? Místo dovolenky mně nasrali…“

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Švaňa
    1. 3. 2011, 19:40

    Není co dodat!! Bohužel se i přes jistou dávku důvěry kterou jsem do nového týmu vkládal musím přiklonit k autorovi článku. To si fakt děláte prdel že? Srovnávat nás s US Army je docela nabubřelé. Tedy kromě výkonu, tam už to zvládáme i bez té podpory co mají oni. Jinak ale ten článek v armádním sedmilháři nebyl tak tragický. Bohužel jsou to stále jen slova a taky bohužel činy zatím vidíme jen ve škrtech zejména na platech.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    1. 3. 2011, 21:30

    Ať to čtu, jak to čtu, nic divného mi na výroku Františka Šulce nepříjde. Jistě, těžko bude pýcha na značku jedinou motivací pro službu, ale to v článku nepadlo. Pro určité složky ozbrojených složek je to významná, pokud ne převažující motivace. Jsem si jist, že to platí pro 601. SkSS, 43. výsadkový prapor, z letectva rozhodně FAC, dále pak piloti Gripenů atd. Je jasné, že v určitých složkách armády má tato součást motivace nižší, pokud vůbec nějakou hodnotu, ale rozhodně bych ji nezatracoval.

    Tím rozhodně nezatracuji Maslowovu pyramidu :-). Za 15 tisíc čistého by to skutečně dělali jen ti největší srdcaři bez rodin.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    1. 3. 2011, 21:56

    Pro Iva: Hrdosti a pýchy se rodiny vojáků nenají. Ono těch 15 tisíc pro lidi na základních funkcích (neberu omezený okruh lidí, kteří mají různé příplatky – „výsadkový“, „zpravodajský“ atd.) již dnes není tak nereálný příjem. Když vezmu v potaz, že nástupní plat vojáka v hodnosti svobodníka je okolo 12 tisíc hrubého + 10 tisíc čistého přídavek na bydlení (od 1.1.2012 minimálně zdaněný 15%, ale pravděpodobně také započítaný do výpočtu odvodů na sociální a zdravotní pojištění), tak se myslím k té cifře nezadržitelně blížíme.

    Spíše si kladu otázku, proč stát s velkou pompou rušil ZVS a profesionalizoval armádu, když nyní není ochoten profesionály platit. Potom ovšem vyvstává otázka, zda by nebyl od věci návrat alespoň k omezené povinné vojenské službě.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Anonym
    1. 3. 2011, 22:14

    Dle mého má ta pyramida v hodně věcech pravdu, ikdyž podle mě v jiném pořadí :)
    Plat v roce 2002 až 2005 super do té doby se sním nehlo ba naopak šel dolů.
    Příjemné pracovní prostředí hmm? Když se vrátím z výcviku popř. ze služby, náročného dne uvítal bych, aby každý voják měl svoji postel skříň a mohl kdykoliv bez problémů přespat ve svém rajónu roty.
    Druhý řádek no comment snad jen pracovní výhody jako že. brn a výsadkáři popř. některé jednotky rehabilitace? Ještě snad po 10. letech služby.
    Dobrý takže jaký je rozdíl mezi kulomeťákem 4.brn a kulomoťákem 7. brn?
    3 řádek bez toho to nejde v bojových podmínkách se vám to vrátí. Někteří si to, ale neuvědomují.
    Ocenění ve společnosti a to ostatní. To asi nepůjde dokud se u nás něco fakt nepo..re a tím nemyslím povodně.
    POTŘEBA SEBEREALIZACE myslíte při výcviku, na který nejsou prachy? Proč není možnost zkombinovat výcvikové lety a praporní cvičení? Vyžádání CAS, MEDEVAC, CFF při praporních či rotních cvičeních?

    vršek pyramidy MISE :) pro ty většina vojáků žije proč?
    Odpověď peníze, způsob nasazení, druh práce, nějaký pocit že konečně dělají něco na co jsou cvičení.

    hodně dnešní společnosti o nás říká, že jsme žoldáci POKUD BYCH BYL ŽOLDÁK BRAL BYCH 5x VÍCE, MĚL BYCH LEPŠÍ VÝSTROJ A ASI I VÝZBROJ.

    REPLY

Nejnovější komentáře