fbpx

Odcházející Kanaďané, IEDs a iPhone

Kanadský brigádní generál Dean Milner předal prostor působení americkým silám; Foto Sgt. Richard Andrade, U.S. Army

První „kanadská válka“ po více než půlstoletí skončila ve čtvrtek. Kanadský brigádní generál Dean Milner totiž podepsal po více než devíti letech od zahájení operací v Afghánistánu předání prostoru působení americkému plukovníkovi Toddu Woodovi. Konec byl vyhlášen přibližně 300 metrů od místa, kde 19. ledna 2002 zahájily své operace kanadské bojové jednotky v Kandaháru.

Milner repeatedly returned to the close friendships he had forged with Afghan security forces during a sometimes emotional address at the „transfer of authority“ parade. In particular, he singled out his Afghan partner, Brig.-Gen. Ahmed Habibi for „leading from the front.“ Returning the compliment, Habibi praised „the kind heart of General Sahib Milner.“ To much laughter, the Afghan commander added: „Everywhere Sahib Milner went he would shout to kids, ‚Nack tab talarsha!‘ (‚Go to school!‘)“

Úkolové uskupení Kandahar mělo necelých dva tisíce lidí a snažilo se pokrýt rozlehlé území. Podobně jako na jiných místech tak měli Talibanci a příslušníci dalších skupin značnou volnost pohybu, mimo jiné i při kladení nástražných výbušných systémů (IED). Přibližně každých deset dnů se tak na základnách konaly ceremoniály za padlé Kanaďany. Situace se podle vojáků začala měnit ve chvíli, kdy se v oblasti objevily americké posily, o jejichž vyslání rozhodl prezident Barack Obama v roce 2009. Letos se ovšem tyto posily začnou stahovat.

Mezi vojáky na čtvrtečním slavnostním předání byl i plukovník Peter Dawe, který byl před 3 468 dny u toho, když do Kandaháru přišli první Kanaďané.

„It was pretty apocalyptic coming up here in a Hercules (aircraft) at night,“ said Dawe, who now heads Canada’s new training mission in Kabul. „The passenger terminal had been shot up and shattered glass was everywhere. It was pretty austere.“

Za oněch více než devět let zemřeli čtyři kanadští civilisté a 157 vojáků, včetně Daweova mladšího bratra Matthewa. Další stovky byly vážně zraněny. Podobně jako u jiných kontingentů, mnoho lidí bylo zabito a zraněno při výbuších IED.

V této souvislosti doporučuji dva texty, které se objevily na stránkách Michaela Yona. První s názvem The Snapper popisuje taktiku, kterou používá Taliban, aby snížil počet civilistů umírajících při útocích nástražnými systémy.

The snapper uses a tire for a diaphragm in which nails are used for contacts.  When a vehicle rolls over a snapper, the circuit closes.  To avoid CIVCAS, the enemy waits in hiding with a battery.  One of the electrodes is connected.  Traffic is allowed to roll over the snapper but there is no explosion.  When the target approaches, the enemy attaches the other connection and now the snapper is ARMED. When the circuit closes this time, juice flows to the bomb, which must be very substantial to defeat our armor, but if the target is lesser-equipped Coalition forces or perhaps unarmored Afghans, it can be small.

Druhý text o nástražných výbušných systémech se jmenuje Low Metal Content a popisuje spouštěče, které obsahují minimum kovu, aby byly jenom těžko zjistitelné detektory. Stojí se na článek podívat i z toho důvodu, že je doprovozen řadou fotografií popisovaných výbušných systémů.

Zabijákem koaličních vojáků však nejsou pouze výbušniny, ale i klasické přepady. Již několikrát jsem psal o aplikacích vyvinutých pro chytré mobilní telefony. Na trhu se objevila další pro iPhone. Jmenuje se Tactical Nav a údajně se s její pomocí dá přesně určit, odkud vychází nepřátelská palba a v případě potřeby nahlásit souřadnice pro leteckou podporu.

Tactical NAV was created by U.S. Army Captain Jonathan J. Springer during his deployment to Afghanistan. This app puts the military grid reference system (MGRS) and field navigation in the palm of your hand. Soldiers will appreciate how Tactical NAV can help in the field. Map, plot and photograph navigational points, find your way back to an observation post, employ the night mode function for easier viewing in the dark, switch between different types of data and take advantage of Camera mode, with data displayed in real-time and photo stamping ability.

Americký kapitán Springer začal tuto aplikaci vyvíjet poté, kdy byli raketou v Afghánistánu zabiti jeho dva kamarádi. Springer sloužil u 101. výsadkové divize a nyní se vrátil domů do Indiany po roce v Afghánistánu. Tactical Nav kombinuje kompas, mapu a kameru.

The app is designed to give soldiers exact co-ordinates for where enemy fire is coming from. They can then send that information to their command centre, who will decide whether to call in an air strike, or send a rescue helicopter to help wounded troops. „The first time I tried it for real,“ he said, „I sighed with relief. I could have got into trouble – but it worked. As a fire support officer, I take into battle a compass, binoculars, a map, a protractor, a GPS device – a secondary GPS device in case one fails – and batteries. What this does is, it combines all these components, and throws it into just the one app,“ he said.

Kapitána Springera stál vývoj aplikace přibližně třicet tisíc dolarů. Investoval je ze svého, protože se mu nepodařilo získat finanční podporu amerických, či britských sil. Nyní tedy aplikaci nabízí – za peníze – na iTunes app store (stojí 5,99 US dolarů, respektive 4,99 eur).

„I only sell it to try to make back the money I invested – I don’t see dollar signs. I see soldiers‘ lives,“ he said.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře