fbpx

Spojka a

Nedávno mi jedna z vojenských kolegyní vykládala jazykovou historku z počátku jejího vojenského života. Do armády vstoupila v době její profesionalizace se zkušeností učitelky češtiny a podobně jako já prošla základním výcvikem ve Vyškově.

Součástí výchovy vojáka bývá strážní a dozorčí služba, což tedy bylo stejné jak v jejím, tak v mém případě. Ačkoliv já jsem absolvoval devítiměsíční náhradní vojenskou službu v letech 1992 až 1993 a ona o více než 10 let později, naše zážitky byly překvapivě podobné. Tamní velitelé zkoumali u nových vojáků to, jak dodržují směrnice, a snaží se je nějak „nachytat“. To se jim v jejím případě nepodařilo. Odmítla naprosto v souladu se směrnicemi pro dozorčí službu do zbrojního skladu vpustit velitele. Ten byl překvapen, neboť ve směrnici bylo výslovně uvedeno, že:

Sklad může otevřít jen dozorčí za přítomnosti velitele a jeho zástupce.

Jako bývalá češtinářka trvala na tom, že spojka „a“ má význam spojovací a nelze ji v úředním dokumentu používat ve smyslu spojky „buď…, anebo“ či jen „nebo“.  Přirozeně v očích tamních vojáků byla za „civilního exota“.

Vyškov posledních 20 let však byl místem, kde bylo možno zažít profesní driftování – nastoupit do jedné instituce a zároveň projít několik dalších, aniž byste museli tu původní opustit. Ke studiu jsem se přihlásil na Fakultu týlového a technického zabezpečení, ale byl jsem vyřazen jako bakalář z Fakulty ekonomiky obrany státu a posléze zde i zkompletoval své vysokoškolské studium a po roce se tam vrátil. Paradoxně jsem ale většinu doktorského studia strávil na Fakultě ekonomiky obrany státu a logistiky, abych jej dokončil na Fakultě ekonomiky a managementu. Ta prý se má v budoucnu změnit na Fakultu vojenského managementu.

Pomineme-li fakt, že během 20 let jsou takřka stejní lidé schopni skoro pětkrát změnit značku, pod kterou působí, což připomíná chování některých podnikavců v grunderském období českého postsocialistického kapitalismu, pak v tomto driftování mě nejvíce fascinuje název Fakulta ekonomiky obrany státu a logistiky. Nikdy jsem totiž nechápal, proč má být logistika bráněna a proč je dána na stejnou úroveň jako stát. Vždy jsem však respektoval, že když se na takovém názvu shodli ve svém samosprávném orgánu zvolení zástupci akademické obce, je to asi správné a nemá smysl se k tomu vyjadřovat.

17 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

17 Comments

  • Profilový obrázek
    sisa
    23. 7. 2011, 8:45

    pani cestinarce velice gratuluju. predvedla skvely kousek velitelovi, jaky ma bordel ve smernicich (a kde jinde, to snad ani vedet nechci)

    add Vyspoint: asi ne nadarmo ma vetsina vojaku ma k Vyskovu opravneny odpor, protoze tam jsou lidi uplne vygumovani z radu, predpisu a co neni v predpise NEEXISTUJE,NEZIJE,NEFUNGUJE byt by predpis byl sebevic zastaraly a neaktulni… cest tem nekolika malo vyjimkam z Vyskova

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    23. 7. 2011, 22:39

    Bohuslave, a co taková Operační sekce – Sekce rozvoje druhů sil GŠ. Co jsou to druhy sil?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    24. 7. 2011, 10:50

    Jestli se tomu dá dobře rozumnět, Vyškov to jsou blbí, UNOB to jsou taky blbí. Oba prvky připravují vojáky blbě. Děje se tak dlouhodobě, takže už teď jsou skoro všude blbě připravení vojáci z řad, praporčíků a důstojníků. – To je fakt blbý, protože to jsme pak úplně blbá armáda… A víte, že teď mě vůbec nepřekvapují ty různé skandály, existence serveru problemyvarmade a ani ta různá podivná rozhodnutí vrcholového managementu zastřešeného osobou engéeše?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tom Michalek
    24. 7. 2011, 20:50

    To Emil Frída a spol.
    Zdravím vás, sorry, ale „blbé“ si to dělají vojáci sami.
    ano,jsem již v civilu , důvody jsem napsal v topicu:
    http://www.onwar.eu/2011/01/31/spatne-nastavene-karierni-vzdelavani-praporciku/#comment-10829)

    Pokud je vše v pořádku nebude důvod k existenci serveru problemyvarmade.
    Zhrozil jsem se při zjištění, že má armáda ombudsmana. Jistý pan Jaroslav Daněk.
    Pročpak se vojáci obracejí na jistý server kde ventilují problémy, namísto řešení merita věci s nadřízeným.
    Strach a nedůvěra jsou příčinou.
    Jak může přísně direktivně od shora dolů řízená „company“ „ombudsmana“ nechápu v army jsem sloužil přes 20let, toto mě mozek nebere.
    Řešíte vzdělávání, ale vojáci žijí existenčními problémy. To je aktuální. Čím nižší hodnost a funkce tím hůře.Jeden můj ex-kolega pracuje pro exekutorskou kancelář. Divili by jste se, kolika vojákům hrozí reálně exekuce pro nesplácení fin.závazků. Jste přesvědčeni že takoví budou soustředit své síly a schopnosti na výkon služby???
    Nepředstavují i jisté bezpečnostní riziko?

    Dovolím si napsat, že jsem si sehnal práci a můj současný šéf, mě dokáže adekvátně ohodnotit za odbornou práci.Jsem spokojen.
    Když jsem ukazoval na poradě platový výměr po 20ti letech 8pl.třída a tarif 15900,- brutto, což jest cca.12k netto, se divil, že za takové peníze jsem vstal „do práce“ (nepočítám soc. dávku PnB)
    Hold predikce mého ex-velitelského sboru se nenaplnili.

    Jeětě ke slovu „blbé“
    „blbé“ je, že se téměř žádné aféry nedořešili do konce, nebylo ukázáno na konkretního viníka (opojímím vojína Šmídu) a že afér resortu MO je více než dost, každý den jde army na paškál v médiích.
    Suma sumárum, na základních funkcích se mohou chlapi strhnout, obyvatelstvo to ocení, ale co je to platné, když korunu všemu nasadí slipová aféra a podobné průšvihy, kvalitně naservírované novináři.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tom Michalek
    24. 7. 2011, 20:53

    Takže to je vlastně celé blbé………

    REPLY

Nejnovější komentáře