fbpx

Nejistý osud postkaddáfiovské Libye (UPDATED)

Karikatury Muammara Kaddáfího na zdi v Benghází; Zdroj Wikimedia Commons

Zdá se, že to co začalo demonstracemi 14. února 2011, jejich násilným potlačováním a 19. března spojeneckou operací Úsvit Odysey oficiálně určenou k ochraně civilistů, skrytě k podpoře slabých povstalců, se chýlí ke konci. Jedním z příznaků by mohlo být, že v Tripolisu byly zničeny klimatizace, jak si údajně stěžoval v jednom z posledních vzkazů Muammar Kaddáfí.

Povstalci již obklíčili libyjskou metropoli Tripolis ze tří stran a na některých místech jsou necelých třicet kilometrů od města. Ze vzduchu povstalce jistí letouny Severoatlantické aliance. Jedním z velkých úspěchů posledních dnů bylo obsazení strategického města Zavíja.

The rebels are celebrating their capture of Zawiya, but the advance has been costly. More than 30 rebel fighters were killed and more than 100 wounded in heavy fighting. U.S. Assistant Secretary of State Jeffrey Feltman, visiting the city of Benghazi, which the rebels have been using as their headquarters, announced the reopening of Libya’s embassy in Washington, D.C., under the control of the opposition Transitional National Council, not Gadhafi’s envoys. The Obama administration approved the embassy’s reopening in August after formally recognizing the Benghazi-based Council as Libya’s governing body.

V hlavním městě zároveň propukly nepokoje proti vládě Muammara Kaddáfího. Na demonstranty prý útočí provládní odstřelovači ze střech domů a věrní libyjského autokrata. Nepokoje v Tripolisu, který měl doposud libyjský vůdce plně pod kontrolou, nicméně s největší pravděpodobností napomohou postupujícím povstalcům.

An AP reporter in Tripoli, meanwhile, said many of the staff at the Tripoli hotel where foreign journalists are staying did not show up for work on Sunday, a development that suggests residents were too frightened to venture out. „There are thousands and thousands of soldiers who are willing to defend the city,“ Libyan government spokesman Moussa Ibrahim told a news conference in Tripoli. He accused the rebels of committing atrocities in areas under their control and appealed for a cease-fire. He warned of „disasters“ if Gaddafi’s regime falls. A Tripoli resident said the capital was virtually deserted on Sunday, with stores shuttered and no cars or pedestrians out on the streets. Some areas suffered power outages, according to the resident, who was reached by telephone and would only identify himself by one name, al-Tarhouni.

Nyní by bylo už na čase začít odpovídat na otázku týkající se koncovky, kterou jsem pokládal v březnu. To, jak bude asi vypadat postkaddáfiovská Libye řeší mimo jiné John Hamilton v Daily Telegraphu. Jak se podaří povstalcům ustavit nové administrativy na území, které ovládnou a které jim, například z kmenových, či historických důvodů, nebude nakloněno? Kdo bude Libyi vládnout?

The greatest fear in any post-Gaddafi scenario is that rivalries will split the opposition, leading to the outbreak of a second Libyan civil war. Most Libyans deny that tribal rivalries will split the opposition, arguing that the influence of tribal identity in the country has been exaggerated. Supporters of the NTC also deny that it is either too weak or unprepared to impose security and order on Tripoli.

Ale to, co mně zajímá nejvíc je, co to bude znamenat především pro evropské spojence. Všem jistě spadne kámen ze srdce, že už mohou stáhnout vojáky a operaci prohlásit za úspěch. Jaký však bude konkrétní dopad na zájmy Evropské unie, respektive jejích členských států v oblasti ekonomické a bezpečnostní. Docela by mně zajímalo, jestli si někdo v Evropě na libyjské tažení za rok dva ještě vzpomene.

UPDATE: Podle všeho se povstalci už dostali do samotného Tripolisu. Zdá se, že byť na některých místech boje stále pokračují, nedá se pochybovat o tom, že Muammar Kaddáfí byl po 42 letech svržen. Povstalci dokonce zadrželi oba jeho syny.

There was no immediate reaction from Libyan government officials to the reports of the two sons‘ arrests. In an audio address broadcast late Sunday night, Moammar Gadhafi claimed „very small groups of people who are collaborators with the imperialists“ were fighting inside the capital. Should the rebels prevail, Gadhafi said NATO would not protect them and predicted massive bloodshed. To prevent such bloodshed, he said, Libyans, including women, should go out and fight.

Pokud nyní povstalci neobrátí zbraně proti sobě, mohou v klidu začít vládnout oni.

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    23. 8. 2011, 21:11

    Když jsem si pro sebe v březnu kalkuloval, jak dlouho potrvá pád režimu, težce jsem podstřelil. Vycházel jsem ze situace v Afghánistánu, kdy existovala strategická rovnováha mezi Talibanem a Severní Aliancí. Přidáním speciálních sil a US Air Force do mixu znamenalo úplné svržení režimu v řádu týdnů.

    Jak se ukázalo, žádná strategická rovnováha v Lybii nikdy neexistovala, bez pomoci NATO by povstalci dopadli velmi špatně velmi rychle. Asi tak jako v Sýrii…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    23. 8. 2011, 21:47

    Povstalci v Sýrii mají holt smůlu: předpokládané zásoby ropy v Libyi = 47 miliard barelů (11. místo na světě) vs. předpokládané zásoby ropy v Sýrii = 2,5 miliardy barelů (34. místo na světě). A vo vo votom to je…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    KEK
    23. 8. 2011, 23:40

    Západní demokracie za doby Sovětské invaze do AFG řešily problematiku podpory povstalců – Support For Insurgency, SUPIN.
    Západní demokracie za doby své angažovanosti v AFG řeší problematiku boje proti povstalcům – COIN.
    Západní demokracie za doby občanské války v Libyi řeší pomoc povstalcům – SUPIN.
    Co bude až povstalci budou bojovat proti povstalcům (bývalí příslušníci ozbrojených složek Kaddáfiho režimu a jeho sympatizanti z řad spřátelených kmenů)? Nebo se snad předpokládá, že současní mírumilovní povstalci, začnou spravedlivě a demokraticky řídit svou zemi? Asi ano, podle toho, co prohlašuje prezident Obama a Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Pak to bude opět COIN.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dusan Rovensky
    25. 8. 2011, 11:45

    Hlavne se jedna o obrovsky precedens, nebot je to prvni neokolonialni valka zapadniho sveta v 21. stoleti, ktera otevrene zneuzila rezoluci OSN (c. 1973 – http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1973 ). V ni se mj. vyslovne pravi ze:

    – authorises all necessary means to protect civilians and civilian-populated areas, except for a „foreign occupation force“;
    – strengthens the arms embargo and particularly action against mercenaries, by allowing for forcible inspections of ships and planes;

    Pri tom temer od zacatku pusobi na zemi v ofenzivni uloze specialni sily NATO (ano, nekdo muze alibisticky namitat, ze se nejedna o „foreign occupation force“, ale myslim, ze pri tvorbe rezoluce bylo to mysleno jako pozemni jednotky celkove) a nekterych arabskych zemi a koalice zasobuje zbranemi a munici rebely.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dusan Rovensky
    3. 9. 2011, 0:56

    A toto jsou nasi budouci kamosi: http://edition.cnn.com/2011/WORLD/africa/09/02/libya.belhaj.profile/index.html?&hpt=hp_c1

    Abdul Hakeem Belhaj, one of the most effective commanders among anti-Gadhafi forces in Libya, has seen plenty of combat in his 45 years. A well-built, bearded man with dark, serious eyes, he fought against the Soviet occupation of Afghanistan — and alongside al Qaeda in the dying days of the Taliban regime.

    As a young man in the late 1980s, he was one of scores of jihadists in the Libyan Islamic Fighting Group that went to fight in Afghanistan. His military prowess soon made him a commander among his fellow fighters. After the fall of the Taliban, Belhaj left Afghanistan and was arrested in Malaysia in 2004. After some questioning by the CIA, he was sent back to Libya and jailed.

    REPLY

Nejnovější komentáře