fbpx

Finové našli rakety, na lodi směřující do Číny (UPDATED)

Je to docela zvláštní případ. Loď MS Thor Liberty plující pod vlajkou Isle-of-Man opustila Německo 13. prosince a zamířila do finského přístavu Kotka. Tam měla naložit další náklad a vyrazit do čínské Šanghaje. Nyní je ovšem zadržená ve Finsku, protože na její palubě se našlo 69 raket Patriot označených jako „ohňostroje“ zábavná pyrotechnika.

Dock workers became suspicious after finding explosives poorly stored on open pallets, and the missiles were then found in containers marked „fireworks“.
The managing director of the ship’s owner, Thorco Shipping, expressed surprise. Thomas Mikkelsen told AFP news agency from Denmark that he was unaware of the matter.
Another company official, speaking on condition of anonymity, confirmed the ship had been detained in Finland and said the missiles could have been loaded on to the vessel by mistake, AFP adds.

Kam rakety, které jsou dodávány pouze ozbrojeným silám USA a jejich spojencům směřovaly? Zajímavé je, že adresátem mohla být nějaká země v Asii, nebo i samotná Čína. Každopádně se dá tento ilegální náklad směřující do Asie brát jako potvrzení točící se spirály zbrojení na tomto kontinentě. A jestli byly Patrioty pro čínskou armádu, bylo by to podpoření dlouhodobého trendu, že jednak Čína horečně zbrojí a za druhé, že získává technologie, kde se dá, aby byla připravena na případnou válku (některé země v oblasti – Tchaj-wan a Jižní Korea Patrioty mají). Na válku ostatně čínskou armádu připravuje i prezident Chu Ťin-tchao.

Již několik týdnů brázdí moře a oceány první čínská letadlová loď, která vznikla přestavbou sovětského plavidla Varjag. Několik dnů strávila v přístavu a pak opět vyrazila na cestu. Technologický rozmach probíhá ve všech oblastech, přičemž Číňané mají velký zájem o transfer technologií jakýmkoli způsobem.

Dobrým příkladem může být i letitá kauza, v jejímž rámci měla před několika lety francouzská firma Thales nelegálně dodat americký satelitní systém do Číny. I přes pozdvižení, které tento případ vyvolával ve Spojených státech se doposud nepodařilo ve vyšetřování postoupit. Pozdvižení dodávka vyvolává proto, že dodaný systém slouží čínské armádě, která řídí vesmírný program.

Nyní vyšlo najevo, že s největší pravděpodobností šlo skutečně o nelegální zásilku a že francouzská vláda nařídila Thalesu, aby na vyšetřování nespolupracoval.

A congressional aide said administration officials are blocking the imposition of penalties against Thales because they are concerned that it will undermine the effort to loosen controls on high-technology U.S. exports.

Asi by nebylo od věci dobře zvažovat, co se do Číny vyváží a spíše vzájemně spolupracovat, než soupeřit.

UPDATE: Nestihl jsem hned včera reagovat na vývoj v tomto případu, takže až dnes. Němci oznámili, že rakety směřovaly do Jižní Koreje, že mají všechny doklady v pořádku a že byly označeny tak, jak mají být. Číňané se zároveň od nákladu distancovali, což je do jisté míry v pořádku, neboť jak správně zaznívá v komentáři pod tímto textem, Patrioty zrovna nepotřebují. Zajímavé nicméně je, že nikdo nevysvětlil, proč byl oficiální náklad označen jako zábavná pyrotechnika. A od věci by nebylo se podívat na trasu lodi.

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    22. 12. 2011, 19:43

    A Germany Defense Ministry official said the missiles, found on board the Thor Liberty, were part of a German delivery for South Korea under a longstanding agreement: http://edition.cnn.com/2011/12/22/world/europe/finland-ship-missiles/index.html?hpt=hp_t3

    REPLY
  • Profilový obrázek
    rtm. v zál. Láďa
    23. 12. 2011, 9:28

    „Bublina splaskla“ ono by to chtělo po vzoru autora článku dát překlad pro „Czech readers“
    Čína nemá důvod kupovat relativně zastaralý systém PVO, nedávno nakoupila ruské S-300 a vyrábí jejich „fake product“ , tedy výsledek reverzního engeneeringu označovaný FD2000.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    23. 12. 2011, 18:15

    :-D škoda, už jsem se těšil, že mi za rok prodá nějakej rákosníček konečně pořádnej ohňostroj :-D

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    24. 12. 2011, 20:53

    Františku, není potřeba za vším vidět konspiraci „temných sil“. Vysvětlení může (a zřejmě bude) mnohem prozaičtější – každý náklad ( a zejména ten, který proplouvá oblastí Adenského zálivu a Afrického rohu) je třeba pojistit a výše pojistky „zábavní pyrotechniky“ je mnohem nižší než např. zbraní (tedy i PLŘS Patriot). Takže dle mého úsudku (podpořeného praxí v oblasti registrace obchodních plavidel) prostě operátor lodi Thor Liberty nechtěl platit vysokou pojistku a najímat soukromou bezpečnostní společnost (což je u nákladu zbraní také nezbytnost a bez toho vás ani nepojistí) a jednoduše kamufloval skutečný obsah nákladu. Místo nekalých rejdů Číny bych konkrétně za tímto případem hledal obyčejnou lidskou vyčůranost, jak vydělat pár „zlaťáků“ navíc.

    REPLY

Nejnovější komentáře