fbpx

Padesát let NAVY Seals a nový film

Příslušníci prvního týmu NAVY SEAL ve Vietnamu v roce 1967, pět let poté, kdy byla jednotka založena; Foto U.S. NAVY

Na počátku letošního roku oslavila elitní jednotka amerického námořnictva (NAVY) SEALs padesátiny. Prezident John F. Kennedy, který stál u jejího zrodu, by byl zřejmě pyšný. Původně byla jednotka určená k protipovstaleckému boji v asijských džunglích a v tom pokračuje dodnes. Asi jedním z největších úlovků, možná největším vůbec, byl vůdce teroristů a strůjce útoků na USA v září 2011 Usáma bin Ládin.

Jednotka NAVY SEALs, což je akronym ze slov Sea-Air-Land, vznikla z podvodních demoličních skupin, které tehdy působily v námořnictvu. V počátku se skládala ze dvou týmů složených z dvaceti důstojníků a stovky poddůstojníků a praporčíků. Dnes se skládá z deseti týmů spadající pod velitelství v Coronadu a tvoří ji 600 důstojníků a 1900 poddůstojníků a praporčíků.

In 50 years, the small force has included five Medal of Honor recipients.
The last two came posthumously from actions in 2005 and 2006 in the Afghanistan and Iraq wars. The Navy has since named warships after those two SEALs, Lt. Michael Murphy and Petty Officer 2nd Class Michael Monsoor.
Is the Osama bin Laden mission the SEALs’ highest achievement to date? Debatable, say some retired SEAL officers in San Diego.
“It was one target, one op,” said retired Rear Adm. George Worthington, a SEAL who did two Vietnam combat tours and led Naval Special Warfare Command before retiring in 1992.
“They are running 12 such operations a night,” agreed his friend, retired Rear Adm. Cathal “Irish” Flynn, who led SEAL detachments in Vietnam and was the first active-duty SEAL flag officer.

Ať už byl, či nebyl Usáma tím největším úlovkem, příslušníci NAVY SEALs mají co slavit. A mimochodem, zanedlouho budou oslavováni i filmem s názvem Act of Valor. Zde je zatím alespoň oficiální trailer.

18 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

18 Comments

  • Profilový obrázek
    Pavel M.
    19. 1. 2012, 17:59

    Když už je tady tento příspěvek zveřejněn, měl zde nějaký z čtenářů možnost se setkat s příslušníky této jednotky osobně?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    19. 1. 2012, 18:09

    myslím že na rozdíl od stíhačů tito pánové stejně jako piloti od 160SOAR se svým služebním zařazením nechlubí.

    „Jak poznáte stíhače v baru? ..Řekne vám, že je stíhač“

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Martin K
    19. 1. 2012, 22:41

    Na film jsem tedy zvědavý. Sice tvrdí jak se to blíží realitě, ale z traileru to spíš vypadá na náborový film k marines.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Pavel M.
    22. 1. 2012, 3:04

    to Honza: Nějaké osobní zkušenosti, které můžou podpořit Vaše „myslím, že…“?

    Samozřejmě jsem neměl na mysli popíjení v baru s příslušníky SEALs, ale například setkání při výcviku nebo nasazení v misi.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    22. 1. 2012, 7:33

    @ Pavel>nevím přesně, jaký druh odpovědí jste čekal. *já* bych na podobnou otázku očekával kladné odpovědi pouze od pozérů a chlubilů..
    Podstatou SOF je utajení. Proto se domnívám, že obecnou praxí v rozvinutých zemích je [v případě výcviku] použití krycího „řadového“ útvaru *zde vložte invektivu na téma červené barety*. o bojovém nasazení by se snad na internetu neměl nikdo soudný šířit.

    loose lips sink ships

    REPLY

Nejnovější komentáře