fbpx

Pilot: na F-22 létat nebudu

Letoun F-22 Raptor amerického letectva; U.S. Air Force photo by Senior Airman Vernon Young

Lockheed Martin dodal poslední letoun F-22 Raptor americkému letectvu. Zároveň Government Accountability Office varoval před tím, že jednotlivé potřebné úpravy Raptorů, které u jiných letounů probíhaly okamžitě, budou provedeny až dlouho poté, co budou letouny nasazeny a že je to pěkná nepříjemnost.

The Air Force had to “modernize” the world’s greatest fighter even as it was brand new, because it had to adapt to a ground-attack role as well as an air superiority role. That’s why it plans to spend another $9.7 billion on the program after having spent about $67 billion to develop and buy the F-22 fleet, and then about another $2 billion for “reliability improvements,” GAO said.

To, že jednotlivé náročné vojenské projekty jsou ve zpoždění, prodražují se a podobně je fakt, takže ani problémy s modernizacemi příliš nepřekvapí (asi výjimkou potvrzující pravidlo je dodávka jaderné ponorky třídy Virginia americkému námořnictvu, která byla předevčírem dodána s ročním předstihem a za částku, za kterou byla objednána).

Ovšem to, aby piloti tohoto stroje vystoupili v televizi, respektive se z nich stali „whistleblowers“, tedy lidé, kteří upozorňují na možné nekalosti a jsou chráněni zákonem (v tomto případě i členem sněmovny Adamem Kinzingerem) obvyklé není vůbec. V pořadu stanice CBS 60 minut se objevili piloti Jeremy Gordon a Josh Wilson, kteří veřejně řekli, že pilotovat F-22 je nebezpečné. Oba dva jsou veteráni z Iráku a létat na Raptorech přestali loni po problémech s kyslíkem. Údajně nejsou zdaleka sami, kdo nechtějí na F-22 létat.

Gordon and Wilson are among the F-22 pilots who have experienced the low-oxygen condition called hypoxia, which the Air Force speculates may be caused by a problem in the pilots‘ oxygen system. „This is something strapped to my face under which I have no control of what’s coming through that tube, which means there may be a point when I don’t have control over myself when I’m flying,“ he tells Stahl. Asked by Stahl whether the plane was safe to fly, Gordon replies, „I’m not comfortable answering that question. I’m not comfortable flying in the F-22 right now.“ He points to the danger of hypoxia. „The onset of [hypoxia] is insidious. Some pilots will go the entire mission, land and not know anything went wrong,“ he tells Stahl, relating the time a pilot finished a mission unaware he had hit a tree in-flight.

Letoun F-22 Raptor měl být kdysi páteří amerického letectva. Stal se ovšem jedním z nejdražších strojů v historii, o kterém se navíc neustále pochybuje.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Jiří Houžvička
    22. 5. 2012, 13:38

    Mohu se zeptat redakce, proč jsou citace v angličtině? Anglicky neumím a ač je pak vše třeba řečeno v článku (tipuji) tak mám pocit, že o něco přicházím. Děkuji za odpověď.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    22. 5. 2012, 16:11

    Nejsem sice redakce, ale citace asi vycházejí z filosofie blogu. Co nejvíce odkazovat na původní zdroje. Podobný dotaz tu zazněl, myslím, i u filmů. Citace jsou řešitelné přes „strojový“ překladač Googlu, filmy atd. jenom naučením se jazyka, což asi není na závadu se učit cizí jazyk.

    REPLY

Nejnovější komentáře