fbpx

Rozpočtové restrikce: pohoštění a věcné dary

V rámci plánovacího i rozpočtového procesu věnuje Ministerstvo obrany nemalou pozornost rozpočtovým položkám 5175 Pohoštění a 5194 Věcné dary. Celá problematika je natolik závažná, že ministr obrany k tomu dokonce vydal rozkaz. Jedná se o RMO 1/2006 Zásady pro hospodaření s finančními prostředky na pohoštění a věcné dary v působnosti Ministerstva obrany. Jak zvýrazňuje ve svém úvodu, byl tento rozkaz vydán podle ustanovení § 7 odst. 1 písm. a) a § 45 odst. 2 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla).

Pomiňme skutečnost, že jako mnoho ostatní vnitřních norem odpovídá době svého vzniku – například hovoří-li se v textu rozkazu přímo o ministryni:

Pohoštění je poskytnutí nápojů a potravin u významnějších akcí nebo akcí delšího trvání (zpravidla u akcí s délkou nepřetržitého jednání, která přesahuje čtyři hodiny). Toto časové omezení se netýká akcí ministryně obrany, náměstků ministryně obrany a náčelníka Generálního štábu Armády České republiky.

My, co jsme byli přinuceni strávit hodiny a hodiny odborné přípravy studiem a výkladem základních řádů, můžeme váhat, jestli se tím myslí také ministr – jde o normu užitečnou. Omezuje totiž možnost, že by mohl být rozpočet na obranu projeden: Například se stanoví, že:

celkový limit výdajů na pohoštění a občerstvení se stanoví podle aktuální výše finančních zdrojů státního rozpočtu – kapitoly MO, maximálně 0,03 % celkové výše výdajů státního rozpočtu – kapitoly MO na daný rok,
celkový limit výdajů na věcné dary a upomínkové předměty se stanoví podle aktuální výše finančních zdrojů státního rozpočtu – kapitoly MO, maximálně 0,01% celkové výše výdajů státního rozpočtu – kapitoly MO na daný rok.

Také se stanoví, které dny a události jsou těmi, kdy je dovoleno podávat pohoštění, občerstvení a předávat věcné dary, či že káva, čaj a minerálka jsou nealkoholickými nápoji. Zkrátka a prostě, podávání pohoštění a věcných darů v působnosti Ministerstva obrany je natolik právně regulováno a dokonale administrativně svázáno, že nehrozí, že by například podobně jako oblast veřejných zakázek mohlo být předmětem kritiky Nejvyššího kontrolního úřadu či policejního vyšetřování.

Přestože rozkaz dovoluje „projíst“ nejvýše 0,04 % rozpočtu Ministerstva obrany, od jeho vydání není dokonce ani tento limit využit. Jak ukazuje výše uvedený graf, Ministerstvo obrany se drží v této věci zpátky a výdaje mají klesající trend, ačkoliv spotřebitelská inflace roste. Nevím, jestli lze tento malý úspěch přičíst na vrub podrobné právní regulaci plánování skutečného zlomku ministerské a armádní spotřeby. V každém případě jde o ukázku základního pravidla rozpočtových principálů, totiž že utratit mohu vždy jen tolik peněz, kolik mi přidělí.

6 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    16. 5. 2012, 19:01

    Je zajímave sledovat prudký nárůst výdajů na položku „dary“ v letech 2002 – 2006. Jen si tak říkám, zda se na tam nějakým způsobem podílely „zahradní traktůrky“ a „slipy“…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    16. 5. 2012, 21:19

    Nad tím se takto nepřemýšlel. Dokonce jsem nezkoumal, jestli RMO nahradil jiný RMO. V každém případě to období byla velká doba. Změnil se akviziční systém – decentralizovalo se. Decentralizovalo se plánování a rozpočtování pod heslem odpovídá velitel, velitel plánuje, rozhoduje. Myslím, že ten růst byl dán růstem limitu (2 % HDP). Fakticky v té době musely vznikat jako dary (upomínkové předměty) ty čepice, hrnečky, propisky a jiné věci.

    REPLY
  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    25. 8. 2012, 10:47

    Tedy jásejme. Konečně jsme dosáhli úrovně výspělých západních armád; alespoň v nějakém atributu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    25. 8. 2012, 20:40

    Připojil bych se, ale zatím není moc důvodů k jásotu. Má sníženou hodnost a čeká v Pentgonu na konec vyšetřování, které by mělo být na konci příštího týdne. Takže je to zatím 50:50.

    REPLY

Nejnovější komentáře