fbpx

Spor o to, kdo se snaží vydělat na Usámovi

Zanedlouho tomu bude rok a půl, kdy speciální komando zabilo teroristu Usámu bin Ládina v jeho domě v Pákistánu. Respektive bude to přesně půl roku krátce před americkými prezidentskými volbami. A tak by asi nemělo být překvapením, že se tato vojenská operace znovu stává politickým tématem.

Asi nebude náhodou, že se na internetu objevila stránka s názvem Special Ops OPSEC, za kterou stojí organizace Special Operations OPSEC Education Fund. Podařilo se jí získat milion dolarů, za které vyrobila mimo jiné přes dvacet minut dlouhé video, které má upozornit, či protestovat proti tomu, jak politici, zvláště prezident Barack Obama, zneužívají ve svůj prospěch zpravodajské informace o Usámovi bin Ládinovi a dalších tajných programech.

„As a citizen, it is my civic duty to tell the president to stop leaking information to the enemy,“ says Benjamin Smith, identified in the video as a former Navy SEAL. „It will get Americans killed.“
Smith said the ad campaign pays no heed to political affiliation, and the organization describes itself as nonpartisan and says its focus is on protecting intelligence agents and special operations officers, not on politics.
But it shares an office with two Republican political consulting firms in Alexandria, Virginia. Its spokesman Chad Kolton worked for the Bush administration as a spokesman for the Director of National Intelligence.
Taylor has run for the Republican nomination for Congress in Virginia; Smith said he is a registered Republican but votes independently.

Obvinění, která se objevila, jsou Bílým domem brána zcela vážně. Prezident Obama samozřejmě odmítá, že by jakkoli využíval likvidace bin Ládina pro politické účely a popravdě, nic neobvyklého za poslední rok a půl neudělal. Byť mu samozřejmě to, že byl symbol Usáma zabit během jeho vládnutí, nahrává do karet.

„I don’t take these folks too seriously,“ Obama told The Virginian-Pilot. „One of their members is a birther who denies I was born here, despite evidence to the contrary. You’ve got another who was a tea party candidate in a recent election. This kind of stuff springs up before election time.“

Nad tím, proč je podobná obvinění dobré brát před volbami ve Spojených státech vážně, není potřeba dlouho přemýšlet. Stačí si vzpomenout, jak v roce 2004 poškodila tehdejšího demokratického kandidáta na prezidenta Johna Kerryho kampaň, která zpochybňovala jeho vietnamské válečné zásluhy.

Každopádně Obama není sám, kdo může vydělat na tom, že to byl on, kdo dal pokyn k útoku na Usámův dům v Pákistánu. Samozřejmě jsou zde členové komanda NAVY SEAL, které teroristu zabilo a „realizačního týmu“. K pramalé radosti se nyní velitelství speciálních operací dozvědělo, že 11. září letošního roku má vyjít kniha s názvem No Easy Day, která popisuje misi, při které byl zabit Usáma.

Jejím autorem je podle přebalu Mark Owen, nicméně velice rychle se ukázalo, že skutečným autorem je Matt Bissonnette, který od NAVY SEAL odešel loni v létě. Příprava knihy nahněvala nejenom velitelství, ale i příslušníky sil pro speciální operace. Obávají se totiž, že se mohou objevit informace, které budou kompromitovat jejich činnost i identitu příslušníků jednotek. Jak řekl jeden z příslušníků námořní jednotky SEAL: Jak asi budeme ostatním vysvětlovat, že mají mlčet, když on nemusí. Historky ze zabití Usámy mají totiž doslova cenu zlata…

Admirál William McRaven, který velí americkému Velitelství pro speciální operace, varoval, že vydání podobných pamětí může mít pro autora právní důsledky.

“Every member of the special-operations community with a security clearance signed a non-disclosure agreement that was binding during and after service in the military,” McRaven wrote in an open letter to current and former special-operations troops, as reported by the Associated Press and the Daily Beast. “If the U.S. Special Operations Command finds that an active-duty, retired or former service member violated that agreement and that exposure of information was detrimental to the safety of U.S. forces, then we will pursue every option available to hold members accountable, including criminal prosecution where appropriate.”

5 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    Honza
    31. 8. 2012, 21:24

    compromise =/= kompromitovat; může jít i o pouhé „vyzradit“

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Martin K
    2. 9. 2012, 14:02

    Malá technická:
    „Stačí si vzpomenout, jak v roce 2004 poškodila tehdejšího demokratického prezidenta Johna Kerryho kampaň, která zpochybňovala jeho vietnamské válečné zásluhy.“
    Šlo o „tehdejšího demokratického prezidentského kandidáta“, prezidentem nebyl ani se nestal.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    2. 9. 2012, 22:27

    Ad Martin
    Děkuji za upozornění, jde o nepozornost, již jsem opravil.

    Ad Honza
    compromise: kompromis, kompromitovat, uzavřít kompromis;
    kompromitovat: poškodit, znevažovat, zostudit

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    3. 9. 2012, 14:47

    verb (used with object)
    5.
    to settle by a compromise.
    6.
    to expose or make vulnerable to danger, suspicion, scandal, etc.; jeopardize: a military oversight that compromised the nation’s defenses.
    pokud v češtině někoho kompromitujete, taháte na něj špínu. v angličtině „an operation has been compromised“ nebo „unit has been compromised“ znamená i prosté prozrazena, ne vždy zostuzena obviněním

    ale to je jen sémantika.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    9. 9. 2012, 23:13

    Ad Honza
    Souhlas, že „compromise“ znamená i „vyzrazení“. Ve výše uvedeném smyslu se ale spíše přikláním onomu „poškodit“, které následuje „vyzradit“. Ale je to fakt jen sémantika, smysl to nezastírá.

    REPLY

Nejnovější komentáře