fbpx

OSN zvažuje využití bezpilotních prostředků v misích

Podobné bezpilotní prostředky se znaky OSN by se mohly objevit nad Kongem; via Wikimedia Commons, uprava FS

Robotické prostředky se používají v posledních letech ve stále větším množství a se stále větším úspěchem. Proto je možná překvapivé, že Organizace spojených národů (OSN), která se od 90. let minulého století potýká s výrazným nárůstem mírových a monitorovacích misí uvažuje o využití bezpilotních letounů až nyní. Peníze určitě nebudou problém. Třeba rozpočet na mírové operace na fiskální rok 2013 (1. červenec 2012 – 30. červen 2013) je 7,23 miliardy amerických dolarů…

K premiérovému nasazení bezpilotních strojů pod vlajkou OSN by mohlo dojít v Demokratické republice Kongo. Tamní rebely má totiž podle ne snadno prokazatelných obvinění podporovat Rwanda, která to, jak jinak, odmítá. Případné nasazení robotických prostředků ale údajně vadí některým členským zemím.

„The UN has approached a number of countries, including the United States and France, about providing drones which could clearly play a valuable role monitoring the frontier,“ a UN diplomat said, on condition of anonymity. „Clearly there will be political considerations though,“ the diplomat added.
The UN plan is only to have surveillance drones, but the spying capability of the unmanned aerial vehicles worries a lot of countries.
„In Congo, the drones could spot any troops and weapons coming across the border which is good,“ said one Security Council diplomat. „But there are a lot of countries with secrets to hide. If the drones are used in other missions, who will guard the information and guarantee that it does not get passed on,“ the diplomat added.

Nelze jinak, než popřát hodně zdaru s politickým prosazením něčeho, co za zlomek ceny může pomoci zvýšit efektivitu misí OSN. Toto jsou přesně ty příklady, které snižují důvěru ve funkčnost světové organizace. Samozřejmě jsou na vině členské státy, ale nic to nemění na předchozí větě.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře