fbpx

Další úspěch v dekapitaci Talibanu

Hakimullah MehsudBojovníci pákistánského Talibanu včera na utajeném místě pohřbili svého vůdce Hakimulláha Mahsúda, který v pátek zahynul při útoku bezpilotního letounu. Mahsúd, který měl napojení na Al Kajdu, byl šéfem povstalců od roku 2009, kdy byl americkou raketou zabit jeho předchůdce a na jeho hlavu byla vypsána odměna pět milionu dolarů. Pákistán odsoudil Mahsúdovo zabití jako útok na mírové rozhovory, které vede vláda s Talibanem a předvolal si amerického velvyslance.

Pákistánský Taliban si již zvolil nového vůdce – Chána Saída (známého i jako Sajna Mahsúd), velitele jednotek v Jižním Vazíristánu. Oficiálně bude Saídovo jmenování oznámeno během několika dnů. Z 60 členů šury pro něj hlasovalo 43 lidí. Mezi sedmnácti povstalci, kteří hlasovali proti Saídovi) bylo i několik vlivných. Například Mulláh Fazulláh, který je vůdcem Talibanu v regionu Swat.

Said, who is 36, is believed to be involved in the attack on a Naval base in Karachi and is also credited with masterminding a 2012 jailbreak in which the Taliban freed 400 inmates in the northwestern city of Bannu.
“Sajna has no basic education, conventional or religious, but he is battle-hardened and has experience of fighting in Afghanistan,” an official had said earlier.

Jen těžko se dá odhadnout, kam bude směřovat nový velitel pákistánského Talibanu – zda bude mít zájem prohloubit mírové rozhovory s vládou, či naopak. A také bude zajímavé sledovat, zda se bude snažit naplnit výhrůžky o pomstě Spojeným státům za Mahsúdovu smrt. Každopádně někteří pákistánští politici požadují přehodnocení vztahů s USA, což ovšem neznamená, že se tak stane.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Jiří Šedivý
    3. 11. 2013, 22:44

    Ve středu zveřejnila PAK vláda korigovaný odhad civilních obětí útoků bezpilotní,i prostředky. Ukazuje se, že tato taktika je velmi účinná a s relativně nízkými ´souběžnými ztrátami.´

    The Ministry of Defense released figures to lawmakers saying that 67 civilians were among 2,227 people killed in 317 drone strikes since 2008. The remainder of those killed were Islamist militants, the ministry said.

    The figures represented a civilian casualty rate of about 3 percent, falling far below earlier estimates (…) of 6 percent and higher over the same period.
    http://www.nytimes.com/2013/10/31/world/asia/pakistan-drone-strikes.html?_r=0

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Petr Z.@Jiří Šedivý
      4. 11. 2013, 1:02

      Čas zveřejnění ze strany PAK GOV není patrně náhodou – Únik informací ohledně spolupráce PAK GOV s USA z oblasti bezpilotních prostředků (nátlak na PAK GOV?) – > cesta Naváze Šarífa do Washingtonu (jedním z témat byly i údery bezpilotních prostředků) – > Zveřejnění velmi příznivých statistik ohledně úderů bezpilotních prostředků -> eliminace Hakimulláha Mahsúda. (mimochodem íránský ministr zahraničí prohlásil, že výstavba plynovodu Írán – Pákistán – Indie se velmi pravděpodobně realizovat nebude z důvodu pákistánského nezájmu, velmi pravděpodobně pod nátlakem USA)

      Bude zajímavé sledovat: 1) do jaké míry tento vývoj přesvědčí domácí publikum v Pákistánu ohledně přiměřenosti bezpilotních prostředků (zatím to na posun ve vnímání nevypadá);

      2) Jaký to bude mít dopad na vyjednávání mezi TTP a PAK GOV;
      3) Jak dlouho se podaří udržet pozitivní vývoj ve vztazích mezi USA a PAK.

      Příznivé statistiky úderů bezpilotních prostředků velmi pravděpodobně nejsou zkreslené, byť se tato možnost nabízí. Větší počty civilních obětí, která převážně pákistánská média dokumentují jsou velmi pravděpodobně produktem systematické kampaně, která má za cíl ukončit údery bezpilotních prostředků. Po útoku UAV TTP zpravidla vytváří bezpečnostní kordon kolem místa útoku, ani místní novináři, tak nemají šanci zjistit fakta, mrtví dle islámských zvyklostí bývají velmi rychle pohřbeni. Novináři pak přebírají údaje právě od TTP. Na tento nešvar velmi trefně poukazuje novinářka Farhat Taj, která je původem ze severního Vazíristánu. Proti útokům UAV se také zpravidla protestuje v Paňdžábu, nikoliv ve FATA…

      REPLY
    • Profilový obrázek
      ptaksedivak@Jiří Šedivý
      4. 11. 2013, 12:52

      Myslet si, že nějaké UAV může byť i na malý okamžik personálně paralyzovat tak rozsáhlé a velmi dobře organizované hnutí jakým Táliban beze sporu je, je mírně řečeno úsměvné.
      AFG prostě nejde ovládnout a přetvořit k obrazu svému. Pochopil to Alexandr Makedonský, Čingizchán, nakonec to pochopili i Sověti, jen Britové (spolu s nimi i Američané) jsou nepoučitelní…

      REPLY

Nejnovější komentáře