fbpx

Chybějící špion (UPDATED)

CIA v AfghánistánuBylo to zvláštní. Na Silvestra se v Chóstu odpálil sebevrah a nejprve se psalo o osmi obětech z řad zaměstnanců či spolupracovníků CIA. Den poté se čísla změnila, z osmi mrtvých bylo sedm. I já jsem poctivě upravil článek o dalším černém dnu v Afghánistánu (mimochodem, totéž se dá, i když v menším, říct o dnešku, kdy zemřelo při dvou incentech pět vojáků na jihu – čtyři Američané a jeden Brit). Ale nebylo mi úplně jasné, co se stalo s tím jedním člověkem.

Vysvětlil to až dnešní článek v The Washington Post. Při výbuchu skutečně zemřelo osm lidí. Jeden z nich byl ovšem Jordánec, pracující pro jordánskou tajnou službu. A protože Jordánsko nechce, aby se veřejně propírala jeho spolupráce s Američany, tak se mrtvý „zamlčel“. Prasklo to až když byl zabitý s plnými vojenskými poctami převezen domů a při ceremoniálu byl oceňován za svou „humanitární činnost“ ve válkou zmítaném Afghánistánu.

Jordánská agentura Petra bez dalších detailů uvedla, že Šaríf bin Zejd byl zabit „ve středu večer jako mučedník, když plnil posvátnou povinnost pro jordánské síly v Afghánistánu“. Podle místních médií, která citovala jeho příbuzné, byl Zejd v Afghánistánu 20 dnů a měl se vrátit v den útoku domů. Pompézního pohřbu na vojenském hřbitově po příletu rakve do Ammánu se zúčastnil i jordánský král s manželkou.

Úřadovna CIA na Champanově předsunuté základně je údajně srdcem operací Ústřední zpravodajské služby podél pákistánsko-afghánských hranic. Slouží jednak jako odposlouchávací stanice (zabitý Jordánec při odposleších prý sehrával významnou roli), pro schůzky s informátory a taktéž k tipování cílů v Pákistánu a k navádění bezpilotních letounů na ně.

Tento útok a informace, které prosákly, odhalily úzkou spolupráci mezi amereickými  jordánskými tajnými službami. Ta je velice dobrá poslední tři desetiletí a ještě posílila po 11. září. Udržuje se ovšem v tajnosti, protože Jordánsko si potřebuje održet odstup.

Traditionally close ties between the CIA and the Jordanian spy agency — known as the General Intelligence Department — strengthened after the Sept. 11, 2001, attacks, occasionally prompting allegations by human rights groups that Jordan was serving as a surrogate jailer and interrogator for the U.S. intelligence agency. In the past two years, in the face of new threats in Afghanistan and Yemen, the United States has again called on its ally for help, current and former officials from both countries said. „They know the bad guy’s . . . culture, his associates, and more [than anyone] about the network to which he belongs,“ said Jamie Smith, a former CIA officer who worked in the border region in the years immediately after the U.S.-led invasion of Afghanistan. Jordanians were particularly prized for their skill in both in interrogating captives and cultivating informants, owing to an unrivaled „expertise with radicalized militant groups and Shia/Sunni culture,“ said Smith, who now heads a private security company known as SCG International. Yet, despite Jordan’s critical role, officials from both countries have insisted that its participation remain virtually invisible, in part to avoid damaging Amman’s standing among other Muslim nations in the region, former intelligence officials said.

UPDATE: Jak již zaznělo v jednom komentáři, ano člověk, který se odpálil, byl dvojitý agent (někdo dokonce říká trojitý, ale to mi přijde docela přitažené za vlasy). Chámida Khalíla Balavího zverbovala jordánská tajná služba někdo před rokem. Nyní pracoval jak pro Jordánce, tak pro CIA (tyto dvě služby v tomto případě považuji za jednu, proto „dvojitý“ a ne „trojitý“ agent). Šlo o člověka, který pocházel ze stejného města jako vůdce Al Kajdy v Iráku Zarkáví (to samozřejmě nemusí nic znamenat), byl napojený na extremisty a Al Kajdu. Ostatně kvůli tomu byl zatčen, vyslýchán a „zlomen“. Jak dobře byl zlomen se ukázalo na konci roku. Pěkný text je na Al Džazíře:

…al-Balwai was a prolific contributor to such websites, even after his release from custody when he was supposed to be working as a Jordanian agent, the monitoring group added. In a September 2009 posting on a site run by al-Qaeda, he wrote: „If [a Muslim] dies in the cause of Allah, he will grant his words glory that will be permanent marks on the path to guide to jihad, with permission from Allah,“ according to Site. „If love of jihad enters a man’s heart, it will not leave him even if he wants to do so. Indeed, what he sees of luxurious palaces will remind him of positions of the martyrs in the higher heaven.“

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    soldato
    5. 1. 2010, 19:05

    hmm, velmi zajímavé. Teď jsem se díval na televizní noviny. Zde bylo řečeno, že šlo o dvojitého agenta… Velmi zajímavé zprávy.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    6. 1. 2010, 0:09

    Vždy mě imponovalo jak většina lidí pokládá CIA za službu s zcela magickými schopnostmi.Co vše byla schopna zařídit,jak hýbe celým světem.
    A na druhé straně se v tisku propírá neuvěřitelné množstvý chyb a její naprostá neshopnost.
    Tohle je ale příklad ABSOLUTNÍ NESHOPNOSTI ZACHOVAT ZÁKLADNÍ PRAVIDLA KONSPIRACE!!!
    Jak je vůbec možné že se s agentem jakoliv významným mohli setkat na velitelství CIA v Afghanistánu???
    Má CIA Talibán za uplné pitomce?Proč si myslí že Taliban podobné základny nehlídá,když jinak ví o každém kroku ISAF ještě než vyjede auto z základny?
    Proč se nesešli v nějakém konspiračním domě nebo čajovně v Khostu nebo raději někde jinde?Proč se tam najednou setkali 4 vysocí důstojníci CIA?Podle pravidel jakékoliv zpravodajské služby se má s agentem setkávat jen jeho řídící důstojník a max. jeden další.Teď se ještě dovíme že mrtví ředitel se jmenoval Homer Simpson.
    Je velmi naivní předpokládat že agenti vypadají jako James Bond.To patří jen do filmu.
    Agenti nasazení proti Al Kajdě musí vypadat jako ten Jordánec,náboženský fanatik s nějakou lidskou chybou,třeba chtivostí po penězích nebo homosexualitou.Té se využije při verbování.
    Vždy ale bude riziko že hraje dvojí nebo trojí hru.V zpravodajských hrách musíte být vždy opatrní a nesmíte nikomu důvěřovat.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    6. 1. 2010, 0:32

    tahle reportáž se objevila na stránce CNN. a je to další důkaz absolutního selhání OPSEC – počty vojáků, vstupní body na FOB, prostě ideální způsob pro možné útočníky jak získat zpravodajské informace a nenadřít se při tom.
    posuďte sami: http://afghanistan.blogs.cnn.com/2009/12/21/from-castle-to-military-base/

    REPLY

Nejnovější komentáře