fbpx

Na rozpočtu vydělají speciální síly a helikoptéry

Přistávající MV-22 Osprey námořní pěchoty nedaleko velvyslanectví USA v Port-au-Prince na Haiti. V popředí čeká helikoptéra americké pohraniční a celní stráže na pasažéry (leden 2009); Foto Mass Communication Specialist 2nd Class Candice Villarreal, U.S. Navy

Není to žádná novinka (o rozpočtu jsem psal už před více než týdnem), ale přesto jde o zajímavý střípek, který by byla škoda nezdůraznit. Americký rozpočet na rok 2011 obsahuje mimo jiné položku téměř 10 miliard dolarů (celkový rozpočet, pokud projde, by měl dosáhnout 708 miliard dolarů) na nákup moderních vrtulníků a konvertoplánu MV-22 Osprey. Třetina z těchto peněz půjde na nákup Chinooků a Blackhawků.

Speciální síly by měly v příštím fiskálním roce dostat 6,3 miliardy dolarů, což je o šest procent více, než v letošním roce. Peníze mají být vydané za nové vybavení a za prostředky určené k získávání zpravodajských informací, sledování a průzkumu. A podle všeho by měly speciální síly dostávat v příštích letech jestě více. Navíc by měly být posíleny o 2800 lidí.

Pěchota by měla zase dostat (někdy v budoucnu) nové vozidlo založené na „úspěchu vozidel MRAP v Iráku a v Afghánistánu“.

Over the past year, senior Pentagon officials — including Gates — have sounded alarms about the military’s helicopter fleet and industrial base. To that end, the budget will ask Congress for $9.6 billion “for the acquisition of a variety of modern rotary wing aircraft,” the summary says.
The list includes:
• $1.4 billion for Army UH-60 Black Hawks.
• $1.2 billion for Army CH-47 Chinooks.
• $2.7 billion for V-22 Osprey tiltrotor aircraft.
• $1.7 billion MH-60R/S Sea Hawks for the Navy.

Létat se může, ale ne příliš vysoko. Jen pro srovnání, NASA, které byl rozpočet naopak snížen, dostane 19 miliard.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře