fbpx

Vrátí se, nevrátí se, vrátí se…

Afghánští vojáci přičlenění k americké námořní pěchotě obědvají nedaleko Mardžáh v Hílmandu; Foto Lance Cpl. Justin Loya, U.S. Marine Corps

Když jsem poprvé před třemi týdny psal o operaci Moshtarak/Mardžáh „civil“ připojil pod text komentář plný pochybností. nutno říct, že vzhledem ke zkušenostem z nedávné minulosti možná i oprávněný. Ale, připusťme alespoň na chvíli, že když se v minulosti něco zpackalo, že to neznamená, že se to musí stejně zpackat znovu. Musím říct, že věřím Stanleymu McChrystalovi, stejně jako jsem věřil generálu Petraeusovi. Jsem přesvědčen, že nový přístup je správný a jediný možný.

To, čeho se obávám je, že už čas téměř vypršel a že tlak na odchod bude z politických důvodů narůstat. Je málo času, ale naděje umírá poslední. Souvisí to všechno se vším. Možná se pletu, ale dnešní vyjádření ministra Kohouta, že NATO by mělo přehodnotit nasazování misí ve světě a vrátit se k teritoriální obraně je téma, které je slyšet v posledních měsících čím dál častěji a z různých míst. Není to náhoda. Vše se připravuje na odchod. Je jediná otázka, jaký bude, zda řízený či překotný. Doufejme, že a) bude správně.

Zpátky k „civilovi“, zase jsem odbočil. Tehdy napsal:

ALE Taliban bojuje jako povstalecká ,,armáda”, to jest spojenci provádějí konvenční operace za účelem ovládnutí území, které je předem (případně dodatečně) infiltrováno Talibanem, který počká s operacemi až ta velká síla spojenců bude stažena z oblasti a následně začne opět působit (pokládáním IED omezuje pohyb spojeneckých jednotek, početně slabší spoj. jednotky napadá KDYŽ má převahu a tím opět omezuje jejich pohyb a kontrolu nad oblastí, zabíjí a zastrašuje kmenové vůdce, korumpuje afghánskou policii, atd., atd., a OPĚT splývá s obyvatelstvem dané oblasti, když situace začne být opět kritická) a spojenci zahajují další konvenční operaci za ovládnutí již ,,ovládnuté” oblasti.

Částečnou odpovědí mu budiž to, že spojenci se chystají na „řízený odchod“ z Mardžáh. Více než dva tisíce námořních pěšáků a asi tisíc afghánských vojáků, kteří byli součástí útoku na Mardžáh zůstanou ve městě několik měsíců, aby se ujistily, že se nepřítel nevrátí.

Marine spokesman Capt. Abe Sipe said a more permanent military outpost will facilitate a long-term NATO presence in the town. „We are going to have a presence in Marja for some time. There’s no plans for anyone to pull out,“ Sipe said. „The idea is to live among the local nationals because we found that’s the best way to partner with local security partners to make Afghans feel safe and not under threat.“ Marja residents had told government officials that they preferred NATO troops to be based in the town itself, instead of being outside, to provide better security.

Snad pozitivní může být i tvrzení amerických námořních pěšáků, že od loňského léta se afghánské síly o dost zlepšily, byť stále potřebují ještě hodně cvičit.

Brig. Gen. Larry Nicholson, the top Marine here, said that overall the Afghan battalions exceeded his expectations. Nicholson said he would give some Afghan units an A-minus or B-plus but that others, particularly those with soldiers fresh from basic training, would get a C-minus or D.

A zde je jedno video, které se týká právě afghánských sil. Myslím, že je to zajímavá exkurze.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře