fbpx

Operace Moshtarak začala

Námořní pěšák během pěší patroly v Hílmandu (leden 2010); Foto Lance Cpl. Christopher M. Paulton, U.S. Marine Corps

Brzy ráno byla v Afghánistánu zahájena největší spojenecká operace od invaze v roce 2001. Nazývá se Mostharak, což v dárí znamená „společně“. Spojenecké a afghánské síly začaly obsazovat baštu Talibanu ve městě Mardžáh v Hílmandu. Ještě před začátkem letouny bombardovaly nejjižnější část města, kde se podle předpokladů mají skrývat Talibanci.

Zahájení ofenzivy není žádným překvapením. Už několik týdnů o ní veřejně hovoří představitelé spojeneckých sil, vojáci vyzývali civilisty, aby oblast opustili (ti, kteří neodešli byli nabádáni, aby zůstali doma) a zároveň probíhají setkání s představitely místních kmenů a komunit. Už týden se také objevují informace o tom, že britské speciální síly a jednotky NAVY Seals začaly tajne pronikat do města.

Outside of Pakistan, Marja, a town of about 80,000 residents, stands as the Taliban’s largest sanctuary, until now a virtual no-go zone for American, British and Afghan troops. The Taliban have been firmly entrenched there for about three years. Moreover, the invasion of Marja is a crucial piece of a larger campaign to secure a 200-mile arc that would bisect the major cities in Helmand and Kandahar Provinces, where the Taliban are the strongest. That campaign, which is expected to last months, is designed to reverse the Taliban’s momentum, which has accelerated over the past several years.

Loni zahynulo v Afghánistánu 520 spojeneckých vojáků, což bylo nejvíce od roku 2001. Dlouhodobě, je tato situace neudržitelná a současná ofenzíva je součástí širší strategie jejímž architektem je velitel sil NATO v Afghánistánu generál Stanley McChrystal. Operace Moshtarak byla pečlivě připravovaná a očekává se, že bude úspěšná (krátkodobě velice pravděpodobně, jestli dlouhodobě, toť otázka). Objevují se informace, že se Taliban se mohl sice zakopat a položit nástražné výbušné systémy a miny, ale že v posledních několika týdnech mnoho bojovníků město opustilo, včetně velitelů. To může naznačovat, že Taliban nechá Mardžáh padnout.

Last week, Afghan intelligence agents captured the Taliban’s “shadow governor” after he had fled Marja on the orders of his commanders in Pakistan, NATO officials said. The governor, whose name was not disclosed, was spotted by Afghan officials as he drove through Kandahar, probably on his way out of the country, officials said. The capture of the local Taliban chief is the latest in a number of “shadow governors” who have been killed or captured in recent weeks by Afghan or American forces. Despite their titles, the Taliban “governors” often serve as the overall military commanders in an area, as well as taking charge of some civilian duties.

V této souvislosti není od věci si přečíst analýzu připravenou Jeffreyem Dresslerem z Institute for the Study of War nazvanou Operation Moshtarak: Preparing for the Battle of Marjah. V textu se člověk dozví důležité základní informace o oblasti, místní situaci apod. Pochopí, proč jde o tak strategické místo pro Taliban a samozřejmě, pro spojenecké jednotky. Mardžáh a okolí se mimo jiné stalo jedním z hlavních středisek obchodu s drogami:

Residents state that the Taliban “promote…tax… [and] pressure people to grow poppy” while working with narcotics ele­ments who “organize the distribution and export.” According to a Parliamentary representative from Marjah, the Taliban administer the local drug busi­ness and have “registered 187 processing factories” than convert opium paste into heroin.6 Each fac­tory reportedly pays a tax to the Taliban at a rate of approximately $1,200 per month which equates to over $200,000 per month in revenue for Mar­jah alone.7 The Taliban also maintain elaborate shadow government structures in Marjah including a tax collecting committee, judges, and a mayor.

V následujících týdnech bude jasnější, jak se operace vyvine z vojenského hlediska. Jestli se podaří naplnit i politické síly, to se teprve uvidí. Výsledkem operace by mělo být obsazení území ovládaného Talibanem a jeho předání afghánským silám a civilním představitelům. Mělo by jít o začátek procesu, v rámci kterého bude Západ postupně předávat Afgháncům správu a bezpečnost tak, aby se mohl v nejbližších pár letech vyvázat. Politici dobře vědí, že už jim nic jiného nezbývá. Afghánistán není příliš populární. Nikde.

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    15. 2. 2010, 21:42

    Výborná fotogalerie z probíhající operace: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/gallery/2010/02/10/GA2010021000763.html?sid=ST2010021402119

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    18. 2. 2010, 17:28

    Operace Moshtarak úspěšně pokračuje(minimální ztráty spojenců,postupné ovládání města Mardžáh,atd.)ALE Taliban bojuje jako povstalecká ,,armáda“ ,to jest spojenci provádějí konvenční operace za účelem ovládnutí území,které je předem(případně dodatečně) infiltrováno Talibanem který počká s operacemi až ta velká síla spojenců bude stažena z oblasti a následně začne opět působit(pokládáním IED omezuje pohyb spojeneckých jednotek,početně slabší spoj.jednotky napadá KDYŽ má převahu a tím opět omezuje jejich pohyb a kontrolu nad oblastí,zabíjí a zastrašuje kmenové vůdce,korumpuje afghánskou policii,atd.,atd.,a OPĚT splývá s obyvatelstvem dané oblasti,když situace začne být opět kritická)a spojenci zahajují další konvenční operaci za ovládnutí již ,,ovládnuté“ oblasti.Pokud se nemýlím v roce 2001 Severní aliance(Tádžikové aj.)za logistické,vzdušné podpory US.army porazila Taliban za několik týdnů a můj názor je takový že Taliban byl v roce 2001 poražen protože bojoval jako konvenční armáda.Moje otázka laika na odborníky.Je stávající strategie,taktika spojenců ta vítězná?A nebo(můj názor)po afghanizaci konfliktu(z mnoha důvodů k němu musí dojít) dojde ke zhroucení centrální vlády se všemi důsledky(rozpad nákladně budované ANA,ANP,návrat před rok 2001)Děkuji za odpovědi.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    19. 2. 2010, 0:57

    pro civil-a:
    add 1) Operace Moshtarak je protipovstalecká operace, tudíž nemůže být nazvána konvenční. (za 20 let možná už i COIN operace budou konvenční) Alespoň z mého hlediska. Konvenční operace má za úkol zničit síly nepřítele, zajmout jeho velitele a zabránit mu ve vedení operací. Ani jeden z těchto úkolů není hlavním cílem Moshtarak-u. Jak již bylo před začátkem operace uvedeno hlavním cílem je zajištění cílové oblasti (město Marjah a přilehlé zemědělské oblasti, „green zone“ mezi Marjah a Nad Ali atd) do takové míry, aby mohla převzít vládu provinční administrativa a aby byly zajištěny základní podmínky pro bezpečnost civilního obyvatelstva i vládních úředníků. Spojenci sice nemohou nadále udržet v oblasti všechny vojáky (čtyři pěší praporní uskupení, prvky letecké brigády apod.) ale neplánují z oblasti ani ustoupit. Což znamená, že v zajištěných oblastech budou zřízeny COPs a PBs

    add 2) Zda je taktika vítězná? Po necelém týdnu bojů je to těžké odhadnout. Dle zpráv bylo zabito několik desítek povstaleckých bojovníků při ztrátě několika málo koaličních vojáků. Z civilních ztrát vím zatím pouze o 12 lidech, kteří byli v compoundu zasaženém raketou z MLRS. Tito lidé byli zřejmě použiti jako lidské štíty a jsem si víc než jistý, že týmy PSYOPS a CMO, které působí v oblasti již pracují, aby nešťastná smrt těchto lidí byla použita ne proti vojákům ISAF a ANSF ale proti povstalcům

    add 3) Je možné, že se Taliban vrátí zpět po ukončení operace? Ano, je to více než možné. Je to jisté a velení s tím musí počítat. V protipovstaleckém boji neexistují žádné frontové linie a je pouze malá šance rozeznat povstaleckého bojovníka od civilního farmáře. Tady se musím pozastavit při označení Taliban. Bojovníci hnutí Taliban zcela určitě tvoří tvrdé jádro povstalecké struktury v distriktu Nad Ali, ale velká část řadových bojovníků bude z místního obyvatelstva. Tito bojují proti ANSF a ISAF protože jim bylo ukřivděno a nebo utrpěli nějakou ztrátu. Tím, že vojáci ISAF odstraní z velké části chodníků a silnic IED, že budou patrolovat a rozmlouvat s lidmi, že vládní pracovníci a PRT podpoří rozvoj pěstování jiné plodiny než je mák – toto všechno jsou faktory, které redukují počet povstaleckých bojovníků.

    Doufám, že odpovědi jsou dostatečné. Pokud ne, rád se rozepíšu, ovšem bude to chtít nějakou civilizovanou hodinu :-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    22. 2. 2010, 15:21

    pro O.Rajkovic: Pokud je hlavním cílem operace Moshtarak toto:( zajištění cílové oblasti,aby mohla převzít vládu provinční administrativa a byly zajištěny podmínky pro bezpečnost místního obyvatelstva)bez toho že budou zničeny síly nepřítele,ochromena velitelská struktura atd.,bude výsledkem celé operace pouze to že povstalci se pouze přeskupí a po odchodu hlavních spojeneckých sil budou nadále dělat svou ,,práci“(pokládat IED,napadat početně slabší spoj.jednotky,pěstovat mák protože jiné plodiny nemůžou ekonomicky konkurovat atd.)A TO VŠE S VĚDOMÍM ŽE ROK 2011 JE POČÁTKEM STAHOVÁNÍ SE HLAVNÍ SÍLY V OBLASTI (USA).Opravdu nevím kde se v odbornících bere tolik optimismu že nejen v této oblasti ale v celém AFG.je možno vyhrát(vojensky,ekonomicky,politicky).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    22. 2. 2010, 17:27

    Cílem COIN není fyzická likvidace protivníka; podobné argumenty slýchávám poměrně často, ale ono to má být clear, build, hold, takže zdvihnutý prst v tom ohledu, že se vlastně neodstranila prvotní příčina problému se míjí účinkem. Ona by se totiž už vůbec neodstranila čistě vojenským či kinetickým přístupem. Hlavní důvod optimismu spočívá ve slovíčku build, tj. že se podaří vybudovat vlastní afghánskou kapacitu pro další pokračování konfliktu. Jinak bych si skoro troufl říci, že optimismus se nebere v odbornících, ale u politiků. Ty jej odvíjejí z možných vyjednávání s Tálibánem, do jaké míry je toto reálná záležitost, už je jiná věc. Jinak nemusíte na nás křičet to datum, samozřejmě ho známe, jen bych nepřeceňoval jeho reálný význam…

    REPLY

Nejnovější komentáře