fbpx

Obama a princ Charles na návštěvě A’stánu

Princ Charles (druhý zleva) tento týden překvapivě navštívil Afghánistán. Šlo o návštěvu dosud nejvýše postaveného člena královské rodiny. Princ strávil většinu času na jihu; Foto MoD

Americký prezident Barack Obama si dnes zaletěl na první neohlášenou návštěvu Afghánistánu za dobu, co je ve funkci (poprvé byl v Afghánistánu ještě jako prezidentský kandidát v roce 2008). Cesta byla zcela utajovaná a po příletu na Bagrám prý nebylo možné hlavu USA fotografovat s bleskem.

Z Bagrámu byl Barack Obama ještě za tmy převezen helikoptérou do Kábulu, kde se setkal s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím. Ten se prý o hostovi přitom dozvěděl hodinu předem. Co přesně si oba muži přesně řekli a jak se u toho tvářili se asi jen tak nedozvíme, byť by to bylo zajímavé. (Ne)oficiálně prý Obama chtěl Karzáímu zdůraznit, že musí být mnohem tvrdší v potírání korupce, soustředit se na zabavování peněz z produkce drog, přestat s bratříčkováním (klientelismem) a vytvořit funkční soudní systém.

„This is something that simply has to be done,“ said Obama’s national security adviser, Jim Jones. „Both presidents have to be on the same wavelength.“ The White House insisted that Karzai’s Cabinet participate in most of the meetings with Obama, making the point that Karzai must work with his ministers.

To vše se ale lépe řekne, než udělá. Nyní už nezbývá než věřit, že ze zfalšovaných voleb se zrodil nový Karzáí, který se pokusí udělat vše pro to, aby dohnal předchozí ztracená léta. Ostatně, bude to trvat maximálně pár let, než se všichni přesvědčíme o tom, jak vážně myslí svá slova a co skutečně udělal. S oslabováním přítomnosti spojenců v zemi bude jeho efektivita podrobena velké zkoušce.

Barack Obama se pak ještě setkal s velitelem spojeneckých sil generálem Stanleym McChrystalem a vojáky. Hámid Karzáí by měl Obamovi návštěvu oplatit za měsíc a půl. Každopádně měl tento týden americký prezident více štěstí, než zástupce krvácejících Britů princ Charles. Ten strávil v Afghánistánu dva dny, ale na afghánského prezidenta nenarazil. A podle e-mailu, který získal list The Sunday Telegraph z toho byl poněkud smutný. Zprávu s nápisem „vyhrazené“ posílal po princově odjezdu do Londýna zvláštní britský vyslanec v Afghánistánu Sir Sherard Cowper-Coles.

„Owing to the President’s staff’s all too credible incompetence (but nothing more sinister), Karzai was away in China throughout a Royal visit which the President himself had long solicited. „This defeated one of its main purposes – to continue to develop the invaluable relationship between Karzai and someone he regards (along with the Prime Minister) as one of his few true friends in the West. „Warm phone calls before – and, I hope, after – the visit have kept the Prince-President relationship in good repair… So, for all the frustration, we probably ended up with the best of both worlds.“

Soudě podle kabelogramu si princ ale jinak návštěvu užil, včetně „vojáckého humoru“. To když byl seznámen s „Pouštní růží“, jak jsou nazývany latríny v Camp Bastion.

Co je na obou návštěvách zajímavé je, že se v Afghánistánu nyní „netrhnou“ dveře (princovi Charlesovi se diplomatická návštěva příliš nevydařila, ale po stránce vojenské prý splnila zcela svůj účel – morálka je nyní vyšší). Podle mně to souvisí s tím, že všichni cítí, že Západ se chce v blízkých letech ze země vyvázat a tak se rozehrává klíčová regionální hra, ve které má Kábul sehrávat tu roli jazýčku na vahách, tu nárazníkového pásma a tu prostředku k vyřizování účtů. Buď lídři a emisarové do Kábulu jezdí, nebo naopak Hámid Karzáí objíždí je.

Jak už jsem psal v jiném textu, Afghánistán navštívil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který má se svým sousedem samozřejmě své záměry. V Kábulu jednají indičtí emisarové, Hámid Karzáí debatuje v Pákistánu a v Číně a samozřejmě stranou (na nejvyšší úrovni zprostředkovaně přes Indii) nezůstává ani Rusko.

Snad měl Barack Obama, kromě tlaku na boj s korupcí a tak, čas prohodit s Hámidem Karzáím pár slov i na toto téma. Bylo by smutné, pokud by po těch letech, obětech na životech a vydaných desítkách miliard dolarů Západ z Afghánistánu odešel a předal jej pouze jako „regionální polygon, nebo dokonce střelnici“ sousedům.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře