fbpx

Pár talibanských odstřelovačů

Američtí odstřelovači jsou mnohem efektivnější, než ti talibanští, kteří se objevují v Hílmandu; Foto Lance Cpl. Tommy Bellegarde, U.S. Marine Corps

Před nedávnem jsem v souvislosti s operací v Mardžáh odkazoval na jeden text v The New York Times pojednávající o Talibanských odstřelovačích. Před pár dny se v New York Times objevil další text i s videem o jednom takovém odstřelovači, který několik dnů na různých místech odstřeloval patrolu námořní pěchoty. Text s názvem A First Hand Look at Firefights in Marja vřele doporučuji. A určitě si nenechte ujít video, které je u textu a na kterém je natočená akce mariňáků, snaha o likvidaci talibanského odstřelovače (i ze vzduchu) a lehké zranění jednoho z příslušníků patroly. Opravdu pěkný kousek, včetně ukázky nalezených zbraní.

Text doporučuji i přesto, že je možná varovnější, než by musel být, což v následujícím článku s názvem Putting Taliban Sniper Fire in Context o den později vysvětluje i autor videoreportáže C. J. Chivers. Jde o to, že se na jihu měli objevit odstřelovači, kteří začali znepříjemňovat život koaličním silám:

In recent months, there have been cases of better Taliban marksmen harassing American patrols and wounding and killing American troops. The operations in and near Marja were a prominent example. The phenomenon deserves closer examination, to try to gain a richer perspective than is often possible while reporting in the midst of fighting.

Podle článků v Timesech (nikde jinde jsem tolikrát o odstřelovačích v Afghánistánu zatím nečetl) se zdá, že uvedení odstřelovači nejsou příliš dobře vycvičení a dokáží být účinní tak na 400 metrů. jejich vybavení také za moc nestojí. Používají zastaralé a desítky let staré pušky. Náboje, které mají k dispozici pocházejí i ze 40. let minulého století. První článek končí tím, že

We’ll for now hint at what the statistics seem to show: Taliban fighters with traditional battle rifles have made Helmand Province more dangerous. They present an interesting phenomenon, and bear close watching. On the national level, they do not appear to mark a profound shift in the war.

Druhý text pak skutečně uvádí problematiku odstřelovačů v Hílmandu do širšího kontextu. Statistiky ovšem příliš neprokazují, že by talibanští odstřelovači dělali Afghánistán nebezpečnějším místem. Od loňského června do letošního 3. dubna bylo kulkami v Afghánistánu zasaženo 478 amerických vojáků, z nichž 59 podlehlo zraněním. Míra úmrtnosti je tedy 12,3 procenta (po většinu 20. století byla přitom až třetinová). Od roku 2001 do loňského června byla úmrtnost na zranění způsobená něpřátelskými kulkami 15,6 procenta . Za poslední rok jde tedy o pokles. Navíc se to nedá vůbec srovnat s Irákem, kde byla umrtnost způsobená střelnými zraněními 21,6 procenta.

The lethality drop from Taliban gunfire is even more interesting when set against the lethality rates of Afghan bombs. From early June 2009 through early April of this year, 176 of the 933 Americans wounded by explosive devices died, or 18.9 percent. The lethality rate of bomb-related wounds from 2001 through mid-2009 was 14 percent.

Takže, uzavírá autor, používání pušek Talibanem není příliš efektivní jak vyplývá z uvedených čísel a to zvláště ve srovnání s nastraženými pumami. Každopádně problematika odstřelovačů Talibanu je velice zajímavá, protože mohou v některých oblastech působit menším jednotkám problémy. Nicméně neexistuje důkaz, že by odstřelovači na straně povstalců byli jakkoli efektivní.

In all, there is little evidence of Taliban snipers in large numbers. Rather, while the experience of coming under Taliban sniper fire can be harrowing, as evident in the video posted Monday, Afghan snipers remain a threat of small scale. They have made Helmand Province more dangerous, and posed tactical problems for units in small areas. British forces have also reported lethal sniper fire against their units in the province. Nationally, snipers seem to have not yet changed the nature of the fight.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    22. 4. 2010, 16:22

    Nelze než souhlasit se závěry článku. Odstřelovači se nestanou dominantní příčinou úmrtí vojáků ISAF i z jiných důvodů:

    1. Riziko pro odstřelovače bude zpravidla o něco vyšší než pro povstalce iniciující IED.

    2. Návratnost akce je menší. Potenciál zabití jednoho vojáka je menší než zničení celého vozidla. I když beru v úvahu vozidla MRAP a jejich odolnost a psychologický účinek palby odstřelovače.

    3. Nakonec, ale především – výcvik odstřelovače je NEPOMĚRNĚ obtížnější, dlouhodobější a dražší než výcvik povstalce, který položí IED či ho odpálí. Není náhodou, že veškeří „odstřelovači Talibanu“ zmínění v článku střílí do 400m. To není vzdálenost pro vojenského odstřelovače, ale maximálně pro vojáka se zpřesněnou puškou (koneckonců klidně i s obyčejnou útočnou puškou). Situace by byla výrazně odlišná pokud by se jednalo o zahraniční bojovníky, například Čečence, s vojenským výcvikem a výzbrojí. Mýtus o Afgháncích, kteří se s puškou už rodí a jsou díky od přírody skvělí střelci, je opravdu jen mýtus…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    23. 4. 2010, 0:15

    Tak jako je průměrný voják NATO tak je i průměrný bojovník.

    USA má letecké bomby ala GBU .Avg. mají bomby typu ,,dvě uši,, a energetický materiál.
    NATO povolá do práce kvalifikovaný personál(odstřelovače) a to neznamená že Taliban reaguje stejně tím že nabere ,,tým,, odstřelovačů z Marsu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    23. 4. 2010, 1:10

    Já bych je tak nepodceňoval,dobře vědí co dělají.Boj zahájí nad 300m,to sice s AKM nic netrefí ale kulomet PKM je efektivnější.Hlavně jim nic nebrání se v klidu stáhnout,na tu vzdálenost je munice 5,56×45 většinou neučinná.Obhlídnou si kam se amíci ukryli před palbou a za týden si počkají na stejném místě znovu.Zopakují to,ale s drobným vylepšením,tam kam se prve běželi schovat vojáci teď bude nastražená IED.
    Problém je v tom že oni nemusí vítězit jim stačí přežít a neprohrát.To mi musíme vítězit jinak prohráváme.
    Zajímala by mě spíše účinnost střeleckého umění ISAF.V Vietnamu prý na zabití jednoho VC bylo potřeba 50 000 nábojů.Dnes je asi lepší střelecký výcvik ale zase více automatických zbraní jako Minimi.Tak to možná ve výsledku výjde na stejno neli hůře.
    Tady článek od jiného autora na stejné téma http://atwar.blogs.nytimes.com/2010/04/02/the-weakness-of-taliban-marksmanship/

    REPLY

Nejnovější komentáře