fbpx

Na grilu

Armádní generál David Petraeus na Scottově letecké základně (duben 2010); Foto Senior Airman Ryan Crane, U.S. Air Force

Generál David Petraeus se v úterý nechal grilovat v americkém Senátu, který jej potvrzuje ve funkci. Generál přislíbil, že se hned podívá na pravidla použití síly (rules of engagement) tak, aby vyřešil stížnosti vojáků, že kvůli přísným pravidlům generála McChrystala jsou vystaveni vyššímu nebezpečí.

“I want to assure the mothers and fathers of those fighting in Afghanistan that I see it as a moral imperative to bring all assets to bear to protect our men and women in uniform,” General Petraeus said. “Those on the ground must have all the support they need when they are in a tough situation.”

Prý o tom mluvil už i s Afghánci a ti s tím souhlasí. Do prvního většího maléru, chce se mi dodat. Generál varoval před tím, že se zřejmě situace ještě v příštích měsících zhorší, než se bude moci začít zlepšovat. To je docela přesný odhad situace. Letošní červen byl pro NATO nejhorší od začátku kampaně v říjnu 2001 – zemřelo 100 spojeneckých vojáků. Bude to ještě horší? A co na to doma?

Některé senátory nejvíce zajímalo, co si generál myslí o červenci 2011. Demokratický senátor Carl Lewin z Michiganu, který je předsedou Výboru pro ozbrojené síly řekl, že „silně podporuje červenec 2011“ pro zahájení stahování a že je hluboce znepokojen zprávami o špatném stavu afghánských ozbrojených sil. Podobně smýšlí řada dalších demokratů. Dávali jasně najevo, že Obamou nešťastně zmíněný červenec je pro ně závazný. Nemyslí si to ovšem zdaleka všichni a tak generál Petraeus musel ukázat své diplomatické schopnosti. Nejprve na otázku, zda někdo z ozbrojených sil prezidentovi toto datum doporučil, odpověděl, že ne. Pak ale během dalších dotazů o onom osudném datu řekl:

“Not only did I say I supported it, I said I agreed with it,” General Petraeus told Mr. Reed. The deadline, he said, was a “message of urgency to compliment this message of enormous commitment” of nearly 100,000 American forces in Afghanistan.

Pokud se prezident Barack Obama bude chtít z uvedeného data vyzout (o což se podle některých informací chce snažit), nebude to mít vůbec jednoduché. Ale zavařil si to sám. Může si být ale jistý, že David Petraeus udělá vše, co bude v jeho silách, aby dokázal alespoň nějak potěšit prezidenta. Má na to přesně rok.

To jeho předchůdce Stanley McChrystal už může jen v klidu přemýšlet o tom, jestli by třeba nestálo za to napsat knihu (rád bych si jí přečetl). V pondělí se totiž rozhodl odejít do důchodu. Pokud ji nenapíše on, mohl by ho předběhnout Michael Hastings z Rolling Stone, který jej do důchodu poslal. Tedy ne on, ale Bílý dům, jak řekl v pořadu Stephena Colberta:

I believe they used this opportunity to get rid of someone they weren’t happy with.

Je to možné. Každopádně, podívejte se sami. Stephen Colbert je velice vtipný a i výstižný.

The Colbert Report Mon – Thurs 11:30pm / 10:30c
Rolling Stone Article on McChrystal – Michael Hastings
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes Political Humor Fox News
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře