fbpx

I zranění chtějí sloužit

Ministr obrany Alexandr Vondra a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek v Žatci u 4. brigády rychlého nasazení; Foto Olga Haladová, www.army.cz

Tento týden byl ministr obrany v Žatci u 4. Brigády. Během závěrečné debaty si vojáci stěžovali na to, že jim mají být škrtány peníze, nebo že si toho za body moc „nekoupí“, protože sklady jsou prázdné (jedny trenýrky na rok). Alexandr Vondra i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek vysvětlovali, jak to bude s penězi a proč toho ve skladech moc není.

O slovo se přihlásil i praporčík Miloš Prášil. Popsal, jak byl před třemi lety vážně zraněn v Afghánistánu, když se na něj a jeho kolegy sesunula lavina bahna a kamení, ve které zemřel Nikolaj Martynov a stěžoval si, že nemůže znovu vyjet do mise, byť by byl výjezdu schopen. Má totiž zdravotní klasifikaci C a i když by se velitel zaručil, že mimo základnu téměř nevyjede, nemá šanci.

Miloš Prášil vysvětloval, že každému zraněnému psychicky pomůže, když mu armáda dá najevo, že s ním počítá. A jeho velitel dodal, že má mezi ostatními vojáky takovou autoritu, že by to pomohlo fungování jednotky. Ve většině případů je působení zraněných vojáků u jednotek ovšem velký problém, na kterém prý „právníci pracují, ale se kterým zatím nehnuli“, řekl generál Picek. Je to zvláštní. Ve Spojených státech i v jiných armádách mohou veteráni sloužit dál, pokud chtějí, ale u nás je s tím problém. Na OWOP už bylo několikrát zmíněno jméno nadporučíka Chudého, který byl v Afghánistánu těžce zraněn a v armádě pracuje jen díky obezličce – je zaměstnán jako instruktor ve Vyškově a má povolení náčelníka generálního štábu k nošení uniformy 24 hodin. Možná je to praktické, ale ne příliš důstojné.

V Británii jsou na tom zranění vojáci mnohem lépe. Přesto tento týden vypukl skandál, když v Sunday Times vyšel článek, že armáda vyřadí pět tisíc vojáků, z nichž mnozí byli zraněni v Iráku a v Afghánistánu, protože již nemohou být nasazeni do boje. Patnáct set nejhůře postižených má být vyřazeno co nejdříve a 750 v dalších letech. Hlavním důvodem tohoto kroku je údajně to, že kvůli těmto vojákům a striktním rozpočtovým pravidlům, není možné nabírat nové rekruty.

The decision is at odds with a promise made by General Sir Richard Dannatt, who when head of the army said those disabled on operations could remain in the forces. A leaked internal briefing paper, titled Management of Army Personnel who are Medically Unfit for Service, admitted that the decision would be seen as the „MoD discarding those who have sacrificed much on our behalf“. Injured soldiers who had a „significant media profile“ would „require careful handling“, warned the paper, written by a senior civil servant at UK Land Forces.

Ministr obrany Liam Fox nařídil přehodnocení této politiky a začaly se ozývat hlasy, že není správné nechat starost na zraněných veteránech na charitách a dalších organizacích. Prostě, pokud chtějí vojáci se zhoršeným zdravotním stavem dál sloužit, tak ať slouží tam, kde chtějí (pokud to přímo neohrožuje ostatní). Jen doufám, že právníci v Česku dokážou přizpůsobit paragrafy tak, aby tento logický závěr platil i u nás.

7 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    Juraj
    11. 9. 2010, 14:55

    Neviem presne ako to je v CR ale napada ma jedna pozoruhodna zaujimavost, ktora plati pre OS SR. Tou je, ze absolutne kazdy kto vstupuje do armady musi splnat zdravotnu normu A. Chirurgovia, Zubari, Pravnici, Psychologovia, IT specialisti, … Teda realny stav je taky, ze armada dlhorocne „trpi“ nedostatkom niektorych pozicii ale radsej ako by mala napriklad zubara s okuliarmi, ma dane miesto neobsadene…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Roman
    12. 9. 2010, 18:39

    U nás totéž

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Radim
    13. 9. 2010, 9:48

    Jako vrchní praporčík 6. jednotky PRT Logar jsem po zkušenostech z druhého kontingentu, kdy jsme měli taky zraněného vojáka s podobným problémem a nakonec měl v uvozovkách veliké štěstí, že dostal zdravotní kvalifikaci „C“ a zatím může sloužit dál, jsem tuto otázku, jak bude postaráno o případné zraněné s trvalými následky postaráno ze strany armády dál dostal úplně stejnou odpověď, že právníci dostali tento úkol už před dvěma lety a zatím nic. Zjevně tady chybí vůle stávající stav napravit, neboť podle mě dva roky je dostatečně dlouhá doba na přípravu legislativní změny. Je potřeba si uvědomit, že pro zraněné vojáky, kteří sloužili pro tento stát v krizových oblastech a zásadně se jim změnil život (trauma ze zranění, rozpadlá rodina, psychické problémy atd.)je možnost dále setrvat v AČR a dělat něco užitečného možná největší jistotou a vzpruhou do budoucnosti a aspoň by měli pocit, že na nich někomu záleží a nestali se přítěží pro společnost pro kterou obětovali to nejcennější co měli-své zdraví. Možná je to dobrý podnět pro Františka Šulce, který teď bude mít možnost takové věci snad aspoň trošku ovlivnit.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Pavel
    13. 9. 2010, 18:59

    Ještě bych rád uvedl jednu věc, která se netýká zranění z boje. Vím, že opravdu velká část mých kolegů trpěla různými zdravotními problémy, které jim dovolovali normálně fungovat, ale v případě, že by na to přišli doktoři, dostali by C, a v nejhorším případě šli z armády. Jsou to různé alergie, senné rýmy, ale taky třeba operace menisku a podobně. Například fotbalisté můžou po operaci menisku normálě pokračovat v profesionální kariéře, ale voják by měl podle nějakých tabulek dostat klasifikaci C (alespoň tak mi to tvrdil jeden kolega, který toto zranění nedávno prodělal). Dále, doktoři v ÚVN, ale často i na útvarech, jsou asi odměňováni za každého vojáka, kterému sníží zdravotní klasifikaci. Alespoň tak na mne působí jejich snaha o „léčení“. Výsledkem je, že každý zatajuje svoje zdravovní problémy, místo aby je léčil. A nebo se musí léčit potají v civilu.
    Tady vidím velký prostor o zlepšení, jednak v prevenci, tak i v následném přístupu k léčbě zkušených vojáků.
    Na závěr, bývalý kolega, který prodělal vážné zranění nohy při výkonu služby, se pro velké bolesti a neustále záněty rozhodl nechat si nohu nad kotníkem amputovat. Nyní se asi bude soudit, protože zodpovědné osoby ho podezřívají, že to udělal jen proto, aby z armády dostal peníze na nějakém odškodném.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    26. 9. 2010, 2:23

    Amputace levé nohy květen 2008.Dnes FOB Ashoqeh jižní Afghanistan,vč. hlídek v okolí!!!
    http://www.armytimes.com/news/2010/09/ap-army-afghanistan-double-amputee-soldier-dan-luckett-deploys-092510/

    REPLY

Nejnovější komentáře