fbpx

Volební den v číslech

Toto je druhý příspěvek Artura Krejčího k volbám v Afghánistánu.

Po mnoha dohadech, opravách a součtech se dostala Nezávislá volební komise (IEC) ke konečným číslům vztahujícím se k průběhu volebního dne. Na závěrečné výsledky si ovšem podle IEC počkáme do konce října. To se však stane v případě, že nedojde k takzvanému whole sale fraud.

Počet volebních center (centrum se skládá z několika stanic, mužských ženských a kuchi; těch posledních bylo přes 900 po celém Afghánistánu)

  • Původní počet volebních center – 6835
  • Počet center doporučených k zavření díky špatně bezpečnosti – 938
  • Zavřené z logistických důvodů – 81
  • Celkový počet volebních center otevřených v den voleb – 5355
  • Celkový počet volebních stanic – 17 045
  • Celkový možný počet afghánských voličů – 11,4 millionu
  • Celkový počet hlasů – 3 642 444 (z toho – 2 139 523 mužů a 1 423 875 žen)

Je celkem těžké, a příliš brzo na to, hodnotit volby jako úspěch. To bude možné teprve, až budou hlasy přiřazeny kandidátům a zjistí se, na kolik byl proces poznamenán podvody. K volbám se i přes nepříznivé bezpečnostní podmínky v mnoha částech země dostavilo okolo 40 procent voličů, což je lepší, než v mnoha jiných zemích.

Čísla jsou však zavádějící, proto bude lepší si počkat až na závěrečný součet. Ten může být však v nedohlednu. Je docela možné, že parlament nebude ustaven ani do konce roku, takže nebudou obsazena ani zbylá křesla ve vládě. To by znamenalo, že prezident Hámid Karzáí bude mít k dispozici neusnášení schopný zákonodárný sbor a vládu, která se těžko postará sama o sebe, natož pak o lidi, kterým má sloužit.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře