fbpx

Washingtonská škatulata hejbete se…

Ve Spojených státech se blíží prezidentské volby (listopad 1212) a zároveň několik klíčových lidí projevilo zájem odejít, nebo odchází. Je tedy čas na úvahy kdo vystřídá koho a kdy. Odejít chce úspěšný ministr obrany Robert Gates, předpokládá se, že na konci roku skončí klíčový generál David Petraeus a v září by měl svůj post opustit i předseda sboru náčelníků štábů admirál Mike Mullen.

Doposud se spekulovalo o všem možném. Nově se začalo hovořit o tom, že by Roberta Gatese vystřídal ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) Leon Panetta, který má slušnou podporu obou stran v Kongresu. To samozřejmě vyvolává otázku, kdo by v takovém případě Panettu nahradil. A tak se tedy začalo mluvit o Petraeusovi.

Some unnamed officials told National Public Radio that General Petraeus was being „seriously considered“ for the job of CIA director. The same report by NPR’s Pentagon correspondent said that Petraeus‘ supporters were disappointed and „amazed“ that the general was unlikely to be named as successor to Mullen as the next chairman of the Joint Chiefs of Staff. Some former CIA officials and analysts touted Petraeus as a perfect fit for the spy agency, citing his work with intelligence operatives battling al-Qaida in Iraq, Afghanistan, Yemen and elsewhere, as well as his experience in Washington’s policy debates.

Panetta, kterému bude v červnu 73, se ovšem prostřednictvím svého mluvčího nechal slyšet, že příliš velký zájem o post ministra obrany nemá a ani nebyl zatím o nic požádán, ale spekulace již žijí vlastním životem. Doposud se hovořilo především o tom, že by generála Petraeuse mohl v Afghánistánu vystřídat generál John Allen. A generál Petraeus by buď šel do důchodu, nebo by mohl získat vysoký vojenský post v USA, či v NATO (SACEUR), nebo by se stal šéfem CIA.

Podle některých analytiků je problém v první možnosti – Petraeus v důchodu. Pak by hrozilo, že by mohl příští rok kandidovat za republikány na prezidenta, což by mohlo Obamovi způsobit problémy. Spojené státy mají dlouhou tradici ve volení zasloužilých válečných hrdinů do nejvyšší civilní funkce. Asi nejzajímavějším příkladem za posledních šedesát let je zvolení prezidenta Dwighta Eisenhowera. Ten se stal prezidentem v roce 1953 za republikánskou stranu, když hravě porazil demokratické protikandidáty.

Teprve před několika lety se zjistilo, že mohlo být všechno jinak. Podobně jako dnes se spekuluje o Davidu Petraeusovi, na konci 40. let minulého století se skloňovalo jméno jiného generála, který by mohl ohrozit demokratickou kandidátku – Douglase McArthura. Byl takovou hrozbou, že tehdejší prezident Harry Truman žádal Dwighta Eisenhowera, aby už v roce 1948 kandidoval za demokraty na prezidenta s Trumanem jako viceprezidentem. Nezískal však pro tento nápad dostatek příznivců a tak kandidoval sám a zvítězil.

Ale zpátky do současnosti. Pokud by Petraeus získal republikánskou nominaci, mohl by být slušným Obamovým protikandidátem. Nicméně v tuto chvíli podle mě není příliš pravděpodobné, že by se tak stalo. Za čtyři roky možná, ale ne nyní. Navíc Petraeus by zdaleka neměl jistou republikánskou podporu. Pokud by měl generál Petraeus nějaké prezidentské choutky musí být jednak opatrný a také zvolit správné načasování. Možná si vzpomenete na spekulace před více než deseti lety o prezidentské kandidatuře populárního generála Colina Powella. Promrhal vhodnou příležitost a pak jeho působení na postu ministra zahraničí ve vládě George W. Bushe nedopadlo zrovna hvězdně.

Podle některých informací by Barack Obama yna post předsedy sboru náčelníků štábů raději než Petraeuse viděl generála Jamese Cartwrighta. Nicméně kandidátů na všechny posty je mnohem více, zdá se a prezident má ještě minimálně několik měsíců času na to, aby rozhodl.

Apart from Panetta, possible candidates to replace Gates at the Pentagon reportedly include a former deputy defense secretary, John Hamre; Sen. Jack Reed, D-R.I.; the current undersecretary of defense for policy, Michele Flournoy; former Sen. Chuck Hagel, R-Neb.; and former Secretary of State and retired Army general Colin Powell.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře