fbpx

Washingtonská škatulata II

V posledních dnech poněkud OWOP zanedbávám. Omlouvám se a doufám, že mi zachováte přízeň.

Dnes vydala agentura AP zprávu, která věrné čtenáře OWOP příliš nepřekvapí. Již před čtrnácti dny jsem psal o tom, že se zřejmě chystá velká rošáda na nejvyšších postech v americké administrativě. Nyní se s odvoláním na zdroje, které si nepřejí být jmenovány, objevila informace, že šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) Leon Panetta má skutečně vystřídat ministra obrany Roberta Gatese a současný velitel sil NATO v Afghánistánu generál David Petraeus má zamířit do čela CIA.

O změnách by už tento týden mohl jednat prezident Barack Obama se svým týmem, či by je mohl dokonce zítra oznámit. Rošáda by se mohla odehrát už v létě. Spekuluje se ovšem i o tom, že by Petraeus zůstal v Afghánistánu do konce roku. Generála Petraeuse by měl v Afghánistánu vystřídat generálporučík John Allen, který je nyní zástupcem velitele CENTCOMu. Novým velvyslancem v Afghánistánu by se měl stát Ryan Crocker.

Sending Crocker to Afghanistan would briefly reunite him with Petraeus, re-creating the diplomatic and military „dream team“ credited with rescuing the flagging American mission in Iraq. Crocker would replace Ambassador Karl Eikenberry, a former Army general whose two-year tenure has been marred by cool relationships with major players in the Afghanistan war, including the White House, U.S. military leaders and Afghan President Hamid Karzai, administration and other sources said.

Tím ovšem změny nekončí. Na konci srpna vyprší termín předsedovi sboru náčelníků štábů admirálovi Mike Mullenovi a odejít do akademické sféry chce náměstek ministryně zahraničí James Steinberg.

But Mr. Gates’s role looms largest. On important issues he has often allied with Secretary of State Hillary Rodham Clinton — who has said that she, too, intends to leave the government when the current presidential term ends — including persuading Mr. Obama to start the military buildup in Afghanistan in 2009. Together they won many other battles, but they split visibly last month over the military intervention in Libya. As Mr. Gates’s retirement has drawn near, he has become increasingly outspoken — sometimes uncomfortably so for the White House. He warned bluntly of the risks of imposing a no-flight zone over Libya, a warning that has proven prescient in recent weeks as the fighting between rebels and forces loyal to the Libyan leader, Col. Muammar el-Qaddafi, has bogged down into a civil war.

Pokud by vás zajímala krátká, ale výstižná charakteristika hlavních hráčů výměny doporučuji vám obvykle dobře informovaného Toma Rickse. Jako vždy si pokládá dobrou otázku:

What does President Obama think he is gaining from these moves?

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře