fbpx

Putinovy kosmické plány

Včera v Rusku slavili Den kosmonautiky, který připadá na výročí prvního pilotovaného letu Jurije Gagarina 12. dubna 1961. Při této příležitosti ruský autokrat/prezident Vladimir Putin opět sliboval. Do roku 2020 by chtěl do vesmírných programů napumpovat 52 miliard dolarů (1,6 bilionu rublů). Podle odhadů by totiž mohl vesmírný průmysl do roku 2030 vzrůst pětinásobně až na 1,5 bilionu dolarů ročně ze současných 300-400 miliard a Rusko by chtělo mít významný podíl.

Putin nesliboval pouze peníze, ale i administrativní opatření – centralizaci vesmírných aktivit pod nové ministerstvo. Rusové se chtějí opět probojovat na špičku, kterou postupně začali opouštět po rozpadu Sovětského svazu na počátku 90. let minulého století. Byť se podíleli na budování vesmírné stanice, začali vydělávat na dopravování materiálu i lidí do vesmíru a po odstavení amerických raketoplánů zajišťují zásobování Mezinárodní vesmírné stanice, přesto jejich vesmírný program postupně upadal.

Programy, či zájmy má na vesmírném výzkumu na 50 zemí. Z hlediska rozpočtu na různé aktivity (včetně vojenských) vévodí Spojené státy, které například v roce 2009 vydaly 64,42 miliard dolarů. Na druhém místě byla Evropská vesmírná agentura, respektive Evropská unie s 6,72 miliardami dolarů (do toho nejsou započítané výdaje jednotlivých členských zemí na své vesmírné aktivity), na třetím Japonsko (3,72 miliardy), na čtvrtém Rusko (2,9 miliardy) a na pátém Čína (1,79 miliardy).

Ale zpátky k ruským ambicím popsaným Vladimirem Putinem. Nezůstalo totiž jenom u příslibu peněz. Potvrdil plán na vybudování nového kosmodromu Vostočnyj (dříve Svobodny) na Dálném východě nedaleko řeky Amur. Bajkonur, který si Moskva pronajímá od Kazachstánu, by měl zůstat i po dokončení výstavby v provozu. Nový kosmodrom by měl přijít na 20 miliard dolarů.

Vostochny Cosmodrome will feature two launch pads, one each for light- and medium-class Soyuz-2 rocket boosters. The pads are due to be completed by 2015. Beginning in 2018, Vostochny will be capable of performing manned space launches.
But the development of new installations in Russia does not mean that the old Soviet Baikonur cosmodrome that Moscow is currently leasing out from Kazakhstan for $115 million a year will be suspended. With the contract valid until 2050, Russia would not abandon the world’s largest – though outdated – cosmodrome in Baikonur, Putin said.
Simultaneously to the president’s visit to Vostochny cosmodrome, the Russian Parliament has proposed to make Cosmonautics Day, April 12, an official holiday celebrated nationwide.

Pokud se Putinovy plány budou naplňovat, bude zajímavé sledovat několik věcí. Především, jak se bude dařit naplňovat vesmírné plány v regionu, který stále více spadá do vlivu Číny. A za druhé, jak se podaří dostat a udržet na ruském Dálném východě, kde vesměs dávají lišky dobrou noc, vědecké kapacity a odborníky na vesmírný výzkum.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře