fbpx

Taliban provedl útok na prezidentský palác

O víkendu zmizela z katarské kanceláře Talibanu vlajka. Odstranili ji sice Katařané, ale na nátlak afghánské vlády. Té vadí, že by mohlo zdát, že se Talibanu, který byl svržený po invazi v roce 2001, dostává mezinárodního uznaní. Zároveň afghánská vláda vyjádřila pochybnosti o správnosti mírových rozhovorů, které se snaží vést s Talibanem Američané.

Dnes ráno v 6.30 místního času se ozvaly v Kábulu exploze a několik střelců zahájilo útok na jednu z bran dobře opevněného prezidentského paláce. Těžko říct, jestli jeden z dalších spektakulárních útoků (poslední v Kábulu proběhl na začátku června) souvisí s odporem afghánské vlády proti mírovým rozhovorům s Talibanem a jeho de facto uznání, či jde o další déle připravovanou a psychologicky motivovanou operaci. Každopádně vše bude dobře zaznamenané a akci se dostane dostatečné mezinárodní pozornosti, protože ve chvíli, kdy byl útok zahájen, se v paláci začali shromažďovat novináři na tiskovou konferenci.

The Taliban claimed responsibility the attack in a text message to Kabul reporters from spokesman Zabihullah Mujahid.
„Today at 6.30 a.m. a number of suicide bombers attacked the presidential palace, defense ministry and the Ariana Hotel,“ Mujahid said.
The Ariana Hotel is known to house the headquarters of the U.S. Central Intelligence Agency (CIA) in Afghanistan. A thick plume of smoke was seen rising from the building.

A co víc, v Kábulu je nyní americký vyslanec James Dobbins, jehož úkolem je právě vyjednávat s Talibanem o míru. Podle policie jsou všichni útočníci mrtví a žádný z nich nedokázal proniknout do paláce. Ještě aby, člověk může jen povzdechnout. Ostatně Talibanci asi ani nechtěli palác obsadit. To, čeho dosáhli, jim musí bohatě stačit – mezinárodní pozornost, důkaz, že jsou schopni proniknout do nejstřeženějších míst v zemi, vyvolání strachu a zvýšení významu před jednáními.

Ať se na to člověk dívá, jak chce, je to rozpačitý konec po dvanácti letech.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře