fbpx

Bezpečnostní monitor 6.6 – 12.6. 2016

Bezpečnostní monitor 6.6 – 12.6. 2016

monitor

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil svému finskému protějšku na schůzi v Moskvě, že Rusko přijme určitá opatření v důsledku aktivity NATO v baltském regionu. Tím vyjádřil nespokojenost Ruska s účastí Finska jako partnera ve cvičení NATO Baltops 16. Každoroční námořní cvičení pořádané od roku 1971 NATO Baltops 16 zahrnuje státy NATO a jejich partnery, mezi které se tento rok prvně přidalo také Finsko.

Ukrajinské bezpečnostní složky v pondělí oznámily, že koncem května zadržely na hranicích s Polskem nejmenovaného pětadvacetiletého občana Francie. Ten je podezřelý z plánování útoků na Euro 2016 probíhající právě ve Francii. U muže bylo nalezeno velké množství zbraní a munice. Sám zatčený chtěl dle Ukrajinců útočit na mešity, synagogy, úřady a budovy nějak spojené s turnajem. Jako důvod uvedl deziluzi z počínání vlády, islamizaci a globalizaci. Francouzští vyšetřovatelé nepotvrdili ukrajinskou verzi a oproti ní tvrdí, že motivem je pravděpodobně snaha o nelegální pašování a prodej zbraní.

Maďarský parlament v úterý odhlasoval zvýšení pravomocí vlády. V případě možnosti teroristického útoku bude vláda moci vyhlásit výjimečný stav, který jí na 15 dní umožní využít rozšířené pravomoci. Mezi tyto pravomoci patří rozšířená ochrana vládních budov a použití armády. Prosazení této legislativy se setkalo s odporem lidskoprávních aktivistů a neziskových organizací jako je Hungarian Civil Liberties Union.

Dle agentury RIA se ve čtvrtek nedaleko Moskvy zřítil ruský vojenský letoun Su-27. Při pádu stroje do neobydlené oblasti zemřel pilot. Letoun se dle ministerstva obrany vracel na základnu a nenesl žádnou výzbroj. Příčina nehody je nejasná.

V Polsku začalo nevětší vojenské cvičení NATO od roku 1989 s názvem Anakonda 16. Účastní se ho na 30 000 příslušníků armád 20 zemí NATO a partnerských zemí. Cvičení míří na integraci a vylepšení spolupráce polské armády ve struktuře mezinárodního prostředí. Cvičení probíhá měsíc před summitem NATO ve Varšavě. Ohradilo se vůči němu Rusko

Americký prezident Barack Obama schválil změnu role amerických jednotek v Afghánistánu. Změna dává americkým jednotkám možnost více podporovat místní afghánskou armádu a to jak na zemi, tak použitím letecké podpory. Změna tak přichází rok poté, co byla přenesena větší tíha konfliktu a vojenských operací na samotnou afghánskou armádu. Neúspěchy afghánské armády a zisky Talibánu v posledních měsících také ohrožují investice do místní infrastruktury, které USA a spojenci podnikli.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře