fbpx

Špioni a zabijáci

11. září uplyne deset let od teroristických útoků na Spojené státy. Nepatřil jsem a nepatřím k propagátorům sloganů typu „svět se změnil“. Svět se mění kontinuálně a jedna událost (pokud by to nebyl konec světa) to nezmění. Jedenácté září nicméně akcelerovalo některé trendy, zatímco jiné utlumilo. Akcelerace je logicky patrná především v bezpečnostní oblasti, zatímco jistý útlum naopak třeba v oblasti lidských práv, či obecně v jakési politické korektnosti, která sehrávala klíčovou roli v politice 90. let minulého století (pamatujete například na módu omlouvat se vše špatné v historii?)

Nyní se budou objevovat příběhy a zprávy, které budou jednak tragické výročí připomínat a také budou hodnotit uplynulých deset let. Témat na bilancování bude více než dost, zaručuji. Jedno z těch hodně zajímavých otevřel před pár dny deník The Washington Post. Týká se proměny Ústřední zpravodajské služby (CIA), má název CIA shifts focuse to killing targets a vřele jej doporučuji. Základní proměnu autoři popisují ve třech dosti vypovídajících odrážkách:

  • The drone program has killed more than 2,000 militants and civilians since 2001, a staggering figure for an agency that has a long history of supporting proxy forces in bloody conflicts but rarely pulled the trigger on its own.
  • The CIA’s Counterterrorism Center, which had 300 employees on the day of the attacks, now exceeds al-Qaeda’s core membership around the globe. With about 2,000 on its staff, the CTC accounts for 10 percent of the agency’s workforce, has designated officers in almost every significant overseas post and controls the CIA’s expanding fleet of drones.
  • Even the agency’s analytic branch, which traditionally existed to provide insights to policymakers, has been enlisted in the hunt. About 20 percent of CIA analysts are now “targeters” scanning data for individuals to recruit, arrest or place in the cross­hairs of a drone. The skill is in such demand that the CIA made targeting a designated career track five years ago, meaning analysts can collect raises and promotions without having to leave the targeting field.

To, že se CIA proměnila především v protiteroristický stroj, je zcela logické. Že je v tom úspěšná (ponechávám stranou hodnocení metod) je také nepochybné – viz smrt Usámy bin Ládina, likvidace minimálně jedné generace (spíše více) Al Kajdy a dalších teroristických organizací. Na druhou stranu si samozřejmě člověk může klást řadu otázek. Například, neproměňuje se „firma“ v „jednoúčelovou“ organizaci? Je a bude schopna reagovat na neteroristická ohrožení typu Čína a podobná? Jak poznamená činnost CIA velice úzké propojení jejích důstojníků, speciálních sil a kontraktorů v rámci honů na teroristy? Není možné, aby tato zkušenost nezanechala v organizaci a jejích operačních postupech stopu. Jaká bude?

V uvedeném článku experti tvrdí, že důraz na protiteroristické informace nikterak neovlivňuje základní poslání CIA. Mimochodem, podle zdroje, který nechtěl být jmenován, strávil bývalý šéf CIA Leon Panetta nejméně 30 procent času řešením protiteroristických aktivit. Další zajímavý údaj se týká analytiků – 35 procent z nich přímo podporuje operace a 10 procent je v zahraničí.

V neposlední řadě má CIA licence to kill. Byť stále údajně převyšuje počet zadržených, či upozornění na podezřelé teroristy bezpečnostní složky některého státu (s následným zatčením) počet těch, kteří byli zabiti například bezpilotními prostředky, přesto se dá tvrdit, že likvidace cizích státních příslušníků v zahraničí kvete. V této souvislosti to za zajímavý konec uchopil Spencer Ackerman v článku na Danger Room:

That raises the biggest question of all surrounding the new post-9/11 CIA. If it’s acting like a military organization, shouldn’t it have the (relative) transparency and accountability of a military organization? Most members of Congress don’t have the security clearances necessary to know anything at all about CIA operations, preempting effective oversight. Congress is basically reliant on the CIA to check its own work, content to believe the CIA director when he says that the drones kill terrorists, not innocent people. Meanwhile, the Post reports that CIA proxies have “used more indiscriminate means, including land mines, to disrupt insurgent networks.”

Někteří tvrdí, že by bezpilotní zabijáky měly od CIA převzít ozbrojené síly. Těžko říct, ale nepředpokládám, že by se zpravodajská služba tohoto nástroje snadno zbavovala, zvláště když v současnosti stojí na teroristické hrozbě a boji proti teroristům. Asi bude zajímavé sledovat, co udělá a eventuálně změní nový šéf CIA generál David Petraeus. Byť pochází z ozbrojených sil, přesto by bylo asi naivní předpokládat, že by nějak razantněji měnil styl práce agentury (pokud nebude přinucen). Zvláště v době, kdy se operace v Afghánistánu definitivně začne proměňovat z counterinsurgency na counterterrorism.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře