fbpx

Letadélka pro COIN

Alenia_Aeronautica_M346_mensi

Cvičný letoun M346; Foto AleniaAeronautica

Už jsem o tom před nedávnem psal, jak se blíží, nové Quadrennial review, které bude v duchu hybrid warfare a zároveň je ve fóru koncept Irregular Warfare, resp. counterinsurgency (COIN), všichni se snaží se nějak zapojit. I americké letectvo. To se chystá vytvořit jednotku vybavenou vhodnými letouny pro COIN. Mají být variabilní, jeden den sloužit k výcviku pilotů v nějaké nestabilní zemi a druhý k podpoře pozemních sil plnících úkoly v asymetrické válce.

Jak upozornil Danger Room, americké letectvo už zveřejnilo výzvu pro případné výrobce a prodejce, kteří by měli zájem letouny dodat. Představa je, že by mělo letectvo k dispozici stovku snadno rozmístitelných a relativně levných  letounů pro plnění výše uvedených rolí.

The Aeronautical Systems Center (ASC) Capabilities Integration Directorate (XR) is conducting market research assessment of fixed-wing platforms available for conducting strike, armed reconnaissance and advanced aircraft training in support of Irregular Warfare (IW) operations. ASC is issuing this CAPABILITY REQUEST FOR INFORMATION (CRFI) to explore cost-effective acquisition options to provide this Light Attack/Armed Reconnaissance (LAAR) capability for Air Combat Command (ACC) starting in fiscal year (FY) 12.

Mezi kandidáty je údajně i italská AleniaAeronautica s cvičným M346. Největší šance ale prý má brazilský Embraer s EMB-314 Super Tucano. Třeba i proto, že tento stroj k podobným účelům používá už námořnictvo, respektive SEALs.

Vím, je to ohrana písnička, ale proč to nezmínit: co takhle zkusit Američanům nabídnout L-159, které zastarávají v hangárech, a vykreslit je jako skvělé stroje pro COIN? A k tomu jim slíbit ještě něco… No, určitě by nás něco napadlo.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře