fbpx

Američané stahují materiál za 50 miliard dolarů

Jednou to přijít muselo. Po dvanácti letech v Afghánistánu se Spojené státy stahují a řeší co s výzbrojí a dalším materiálem – kuchyněmi, jídelnami, tělocvičnami a podobně – za přibližně 50 miliard dolarů (necelý roční státní rozpočet ČR). Něco v Afghánistánu zůstane, ale velká část bude převezena do USA a nejspíše postupně odprodávána. Ostatně na stránkách Government Liquidation přibývají nové položky každý den.

Do prosince 2014 USA plánují stáhnout 35 tisíc vozidel a 95 tisíc kontejnerů, což je přijde na přibližně šest miliard dolarů. Jedná se o největší stahování v historii. Velkým problémem pro logisty je, že Afghánistán nemá přístup k moři. Náklad tedy musí být převážen po zemi, nebo letecky a pak teprve naložen na lodě, což přepravu prodražuje. I proto budou některé věci zničeny.

To se týká například MRAPů, kterých, jak se zdá, bylo v posledních letech vyrobeno příliš. Každý z nich stál přibližně okolo milionu dolarů, ale vzhledem k tomu, že jich má pozemní vojsko v inventáři již 24 tisíc kusů, bylo rozhodnuto o sešrotování dvou tisíc kusů, které jsou v Afghánistánu. Je to mnohem efektivnější.

“Did we overbuild, did we overbuy on the MRAP? Almost certainly,”said Hasik, who is also quick to say it was impossible to know just how many of the armored vehicles were necessary. The MRAP is credited with protecting many American lives against roadside bombs.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře