fbpx

Sledujte stopu peněz!

Sledujte stopu peněz!

Inu, svět je malý a o náhody tu není nouze, jak by řekl pan Lustig obchodně cestující v bižuterii v pohádce Lotrando a Zubejda. Člověk nemusí být Lotr intelektuál, aby pochopil, že náhodám lze do určité míry předcházet, pokud dokážeme plánovat a takto determinovat svou budoucnost. Snaží se o to také stát prostřednictvím své veřejné politiky. Její záměry, cíle a opatření lze dokumentovat prostřednictvím různých dokumentů. Její ekonomickou efektivnost a konzistenci lze ve finanční ekonomice kontrolovat pomocí peněz. Na realizaci záměrů, cílů a opatření je třeba rozpočtů. Tím nejdůležitějším pro realizaci státní politiky je státní rozpočet.

Kdo chce, může státní politiku sledovat pomocí finančních ukazatelů sledovat v letech 2001 až 2009 prostřednictvím systému ARIS, od roku 2010 pak v systému Monitor. Jde o informační systém státní pokladny vybudovaný symbolem netransparentnosti (z pohledu protikorupčních neziskovek) Miroslavem Kalouskem. Při vynesení dat do časových řad lze a zařazení do jejich vývoje v kontextu záměrů, cílů a opatření veřejné politiky lze objevit mnoho zajímavých souvislostí. Na některé z nich jsme už tady v minulosti upozorňovali. Šlo např. o příspěvek Rozpočtové restrikce: Protidrogová politika nebo Rozpočtové restrikce: Program sociální prevence a prevence kriminality.

Program sociální prevence a prevence kriminality a Program protidrogové politiky shodou okolností patří již od doby jejich vzniku mezi programy centrální vlády, a tudíž výdaje na ně patří mezi centrálně sledované ukazatele státního rozpočtu. Jak si lze uvědomit z výše uvedeného grafu, tlak personální stabilizaci armády přinesl zajímavý vývoj. Přestože je kriminalita v resortu Ministerstvu na historickém minimu, výdaje na její prevenci opakovaně více než dvojnásobně překročily to, co si Ministerstvo obrany plánovalo. Dokonce se jejich úroveň vrátila do období existence základní vojenské služby. Protože je obtížné připustit korupci (např. nasmlouváte vystoupení fakíra pro vojáky a rozdělíte se pak v hotovosti o jeho tržbu) v resortu kontrolovaném Transparency International, lze tento vývoj připsat jen nízké kvalitě nově nastoupivšího vojenského personálu.

Graf: Bohuslav Pernica; zdroj: ARIS/ÚFIS/Monitor

7 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    Jorge
    23. 9. 2017, 22:26

    Při čtení článku, ani nevím proč, mi vytanul na mysli citát Tyriona z Lannisterů: S děvkami je to tak, že ty mladší mnohem líp voní, ale ty starší zanají víc fíglů. V této souvislosti se mi také vybavili nějaké ty opice, které nevidí, neslyší a nemluví. Možná že nechtějí a nebo neumějí.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Jorge
      24. 9. 2017, 6:26

      I já jsem byl překvapen, proč AB přišel s nápadem řídit stát jako Firmu. Ještě překvapivější je podpora, které se tento nápad těší mezi voliči. Přitom, když si člověk přečte těch 380 stránek knihy Český krtek v CIA, dojde k poznání, že ve Firmě byl bordel jako na farmě. Není těch opic víc? Nedrží se jedna za nos?

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Jorge@Bohuslav Pernica
        24. 9. 2017, 20:16

        Na wiki se uvádí, že ta další, čvrtá, se drží za genitálie. Jiné prameny uvádějí, že si zakrývá anus. Není vysvětleno proč. Asociací je mnoho. Podívám se na španělské stránky – snad tam něco k tomu objevím. Při studiu některých materiálů z nejvyšších oficiálních míst, vztahujících se k výše uvedenému tématu mi vytanul na mysli jiný citát od T. z Lannisterů: "Ty nejlepší lži bývají dochucené špetkou pravdy." Těžko se v takovém prostředí pracuje.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Bohuslav Pernica@Jorge
          25. 9. 2017, 7:00

          Tak to by symbolizovalo vytěžování v kuloárech a následnou analýzu. Na wiki je Stalinův pomník na Letné, což by se při určitém úhlu pohledu a abstrakci dalo nazvat opičkami symbolizujícími v komentáři naznačené. Stalina, v kabátu dub-čeky, tam evidentně pálí žáha (a nebo se chystá vytáhnout pistoli) a následují celé dvě řady postav, z nichž jen vojáci se ohlížejí vzad a kryjí tak ostatní postavy průvodu. Na každý pád naše diskuse poněkud posunuje obsah úsloví, že někdo dělá opičky.

          REPLY
  • Profilový obrázek
    rtm v zál. Láďa
    3. 10. 2017, 8:44

    Na grafu je hezky vidět, jak nám ta AČR stárne, že??

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@rtm v zál. Láďa
      3. 10. 2017, 16:54

      Nevím ale, co s tím kdo bude dělat. To zejména ve vztahu ke skutečně propagandistickým článkům zdůvodňujících kdysi změnu hodností. Tehdy si prý neměl český rotmistr rozumět s jiným vojákem NATO v poddůstojnické hodnosti. Ačkoliv prý oba v prvních nedůstojnických hodnostech v celé hierarchii, ten český prý s "vyšší" hodností. S ohledem na čísla o rozšířenosti znalosti anglického jazyka mezi českými rotmistry a znalosti češtiny mezi Američany to byla situace, ke které mohlo dojít jen stěží. Ale taková byla tehdejší propaganda; Jaroslav Hašek by měl radost. Teď se konečně může potkat ve stejné hodnosti vojína nebo svobodníka, měřeno NATO ekvivalentem, 20letý americký mariňák nebo pešák s 40letým českým vojínem nebo svobodníkem. Prý to ale vůbec nebude vadit; prý ten český na tom bude stejně fyzicky a zdravotně, jako ten americký. Dokonce i vztah k riziku bude stejný a způsoby trávení volného času, kdyby si hoši chtěli popovídat v angličtině nebo češtině, či v jiním neutrálním jazyce. Tolik oficiální propaganda. Dneska si může každý věřit, čemu chce… Konečně post-moderní armáda.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Jorge@Bohuslav Pernica
        14. 12. 2017, 23:29

        Hezky v teple na MO se stárne dobře. Dnes psali v LN jak voják prosí, aby mu prodloužili závazek. Propouští ho měsíc před nárokem na výsluhu, měsíc před uplynutím patnácti let. Pokud ho přímí nadřízení chtějí podle článku, tak je to zdůvodnění ministerstva, že ho nechtějí dost ubohé. Ne není první, takových, které propustili tak, že jim zcivilnili místo a pak ho zase zvojenštili je dost. Tím si ministerstvo dělá reputaci. Bohužel to padá i na armádu. Konkrétní osoby se schovají za paragrafy a mluvčí. Ubohost, která také vede ke stárnutí armády.

        REPLY

Nejnovější komentáře