fbpx

Několik otázek – všechno je totiž o informacích

Henri Regnault - The Spy; Wikimedia Commons

Ondřej Rajkovič napsal pod jeden svůj starší příspěvek komentář s několika otázkami, které asi můžete zodpovědět pouze vy, vojáci. Vzhledem k debatě mimo jiné o hodnostech Ondřejův komentář „zapadl“. Proto si ho dovoluji „vytáhnout“ a udělat z něj příspěvek, protože by mně samotného zajímaly vaše názory.

Nejnovější A-Report (číslo 05/2010) přináší mimo jiné i reportáž z patroly Průzkumného odřadu. Nejedná se sice o moji oblíbenou aeromobilní patrolu, ale o vozidlovou patrolu. Jejím cílem byl distrikt Charkh o kterém se zde zmínil i Ivo.

Ivo:
za 3. kontingentu a dále bylo naprosto nemyslitelné, aby se do Khervaru jelo po silnici a do Charku bylo povolení pouze v MRAPech (v reálu vždy letecky) a do Baraki Barak pouze na distriktní centrum po jedné „prověřené“ silnici.

Je tedy očividné, že se dějí změny a to s sebou přináší 2 otázky:

  1. Změnila se bezpečnostní situace v Lógaru natolik, že je možné vysílat patroly i do „méně přátelských“ distriktů jiným způsobem než v minulosti? (Dingo ani Iveco nejsou MRAP)
  2. Pokud se bezpečnostní situace nezlepšila proč tedy najednou taková změna?

Věřím, že na tyto dvě otázky odpoví víc lidí a že podnítí další diskusi.

Přidám, ale další bod o kterém je možno v souvislosti s operacemi lehké pěchoty (což v rozměru PRT znamená PzO) diskutovat.

Nebudu nijak zastírat, že už několik týdnů studuji americkou příručku pro COIN operace na úrovni roty. Množství informací které je tam obsaženo zde nebudu rozebírat (všechny zájemce odkazuji na CALL Newsletter No. 08-05 z února 2008). V drtivé většině se tam klade důraz na důkladnou zpravodajskou činnost, zaznamenávání a následnou analýzu informací. Zde budu opět citovat reakci Iva na OL4F:

Ivo:
Zdravím OL4F, řekl bych, že jste ze 102. PzPr, takže konečně zpřízněná duše :-).
Ačkoliv z článku jasně vyplývá, že jste v Khervaru byli, musím říci, že jsem si toho nebyl vědom. Řekl bych, že to mimoděk poukazuje na 2 věci.
1. Nejsem si jist, zda z patroly vznikla nějaká průzkumová zpráva (ať už patrol report, debriefing, road book nebo cokoliv jiného). Pokud ano, do databáze se rozhodně nedostala. To stejné platilo pro oblast Charku. Paradoxně ve chvíli kdy se uvažovalo o podobných patrolách, nejlepším zdrojem alespoň povrchních informací byli FAC (dost jezdili s Američany) a ta část civilní části, která pamatovala začátky. Suma sumárum, v mnohém jsme začínali prakticky od začátku. To samé platí pro distrikt Azra (kde podle mých informací byl 1. a 2. kontingent alespoň 2x). Jako průzkumník musíte být jistě naštvaný, že veškerý výsledek Pz činnosti (pokud není předán tomu, kterému může následně pomoci) je velmi malý.

Možná, že se zde budu pokoušet o něco podobného, co se odehrává na Small Wars Journal blogu a nebo na blogu USA and USMC COIN Center. Toto fórum čte dost příslušníků jak 43.výsadkového praporu tak i 102.průzkumného praporu a (možná) i 601.skupiny speciálních sil. Ptám se tedy:

  1. Je současný systém předávání informací (a zejména těch zpravodajských) v PRT (a zejména na jednotlivých MOTech a v odřadu PzO) funkční, efektivní a dostatečně „user friendly“?
  2. Co vy osobně by jste rádi změnili tak, aby zaznamenávání informací, jejich následná analýza, ukládání a předání dalšímu kontingentu bylo efektivní?
  3. Jakému způsobu prezentace těchto informací dáváte přednost – elektronické databáze, papírové formuláře a složky, diagramy, zaznačování údajů do diagramů/map v papírové podobě?

Věřím, že se zde najde dostatek lidí, kteří na tyto otázky odpoví a že už v blízké době (a to bude záležet i na mě a kvalitě a rychlosti mé práce) zde bude moci být odprezentován nový přístup k zpracování a analýze informací v rámci operací MOTů a PzO (pokud vše půjde dobře a František Šulc to povolí tak bych zde možná i uveřejnil celý projekt – ale to je zatím hudba budoucnosti, ne sice příliš vzdálené, ale pořád budoucnosti).

Doufám, že se Ondřej na mně nebude zlobit jednak za vytažení komentáře a pak také za drobné (opravdu drobné) úpravy textu. A budu samozřejmě šťastný, pokud se na těchto stránkách bude moci objevit Ondřejův projekt.

23 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

23 Comments

  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    15. 5. 2010, 6:07

    Vzhledem k příspěvku (http://www.onwar.eu/2010/04/12/a-comprehensive-approach-good-joke/) co se stalo s publikací vyškovského doktrinárního institutu? Neohrozí zveřejnění informací z americké příručky ochranu utajovaných informací.:-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    ota
    15. 5. 2010, 9:11

    Ad.1) a 2) Systém práce s informacemi, včetně jejich předávání a aktualizace se loni výrazně zlepšil a právě nyní se vyhodnocuje, jak je třeba ho dále změnit.
    Ad 3) Současný systém využíval převážně elektronickou formu, ale v při zpracování jednotlivých typů informací se využívaly prakticky všechny uvedené způsoby. Pro práci s výsledným produktem a především pro předávání je samozřejmě stěžejní elektronická verze.
    Poznámka:) nechci působit jako zastánce našeho přehnaného utajování čehokoliv, nicméně tahle debata (pokud se rozběhne) by patřila přeci jen primárně na jiné fórum. Vyškovský TRADOC je ovšem v téhle oblasti relativně pasivní

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    15. 5. 2010, 10:11

    To Emil Frída

    Publikaci mám, chystám se, že o ní napíši, protože myslím, že není nezajímavá. Ale prosím o trpělivost, mám toho nyní příliš moc.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    satan
    18. 5. 2010, 10:54

    to Emil Frída: našla toho, komu byla určena a měl o ní zájem. motto:duležitý je výsledek, ne cesta k němu..

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    19. 5. 2010, 18:56

    to satan: myslím, že publikace nikoho nehledala a podle toho, co bylo v příspěvku, byla asi napsána, aby ji četlo co nejméně lidí. Uvědomím-li si, že ji zaplatili čeští daňový poplatníci a zároveň, že jsme se americkým daňovým poplatníků zavázali, že se budeme vzájemně podporovat v rámci NATO, a že tato podpora znamená zlepšování našich vojenských schopností, tak celý tanec kolem publikace vůbec nechápu. Na začátku je totiž vždy dostupnost informace, která má být schopna ovlivnit co nejširší okruh osob, kde jenom některé z nich budou věc praktikovat, jiné potřebují o věci mít povědomí a další o věci budou psát a rozvíjet nové koncepty. Tohle nějak v této armádě nefunguje a paradoxně to, co ohrožuje naši vlastní bezpečnost, je přístup k šíření poznání v resortu obrany…

    REPLY

Nejnovější komentáře