fbpx

Jak se vládne Indii, aneb COIN trochu jinak

Odpočívající vojáci Yorkshirského regimentu v Afghánistánu; Foto John Burke (květen 1879), The British Library

Jednou to muselo nastat. Když v roce 2001 přišel do Pentagonu Donald Rumsfeld, byl rozpočet 291,1 miliardy dolarů (357,72) miliard v dnešních dolarech. Dnes je to 708 miliard dolarů. A jak se zdá, přišel čas na změnu – američtí stratégové nenápadně přesouvají pozornost a tvrdí, že rozsáhlá counterinsurgency kampaň stojí příliš peněz a je příliš dlouhá. Zdá se, že se Pentagon připravuje na nevyhnutelné snížení rozpočtu, které nastane v blízké budoucnosti.

Jak píše Nancy A. Youssef v textu Pentagon rethinking value of major counterinsurgencies na McClatchy důvodem těchto úvah je především domácí ekonomická krize a nutnost škrtů. Zároveň ale vzniká i pocit, že aplikace COIN ve velkém „konzumuje“ příliš materiálu, který musí být nahrazován a málokdy končí jasným vítězstvím, nebo prohrou. Někdo by na tuto výtku mohl dodat, že podstatou COIN nejsou kinetické operace, takže vítězství se nedá posuzovat tradičním pohledem, respektive se na něj musí čekat déle, ale času je asi málo…

Každopádně zajímavé jsou nápady, jak si stratégové v Pentagonu představují operace COIN v budoucnosti. Nápadně to alespoň částečně připomíná hi-tech verzi britského ovládání Indie.

Many Pentagon strategists think that future counterinsurgencies should involve fewer American ground troops and more military trainers, special forces and airstrikes. Instead of „fighting them there so we don’t have to fight them here,“ as former President George W. Bush once defined the Afghan and Iraq wars, the Pentagon thinks it must train local populations to fight local insurgents. The military calls it „foreign internal defense,“ although some have a pithier name: counterinsurgency light. The new kind of counterinsurgency is „for the indigenous people and a handful of Americans,“ said Joseph Collins, a professor at the National Defense University, a Pentagon-funded institution that trains officers and civilians.

Jako příklady „foreign internal defense“ (zajímavá frázička, uvidíme, jestli se ujme) jsou uváděny Jemen a Pákistán. V prvním případě USA poskytly okamžitě poté, co se loni o Vánocích „medializoval“ problém prostřednictvím jednoho mladého Nigerijského teroristy, lidi na výcvik a 70 milionů dolarů vojenské pomoci. Ve druhém probíhá rekordní počet útoků bezpilotních letadel podél afghánsko-pákistánské hranice, Pákistán má v příštích pěti letech dostat 7,5 miliard dolarů vojenské pomoci a s pákistánskými silami spolupracuje na 100 příslušníků speciálních sil v rámci výcviku.

O změnách v přístupu, bez větších podrobností mluví jak ministr obrany Gates, tak předseda sboru náčelníků štábů admirál Michael Mullen. Ten už prý nechal zadat studii, jak by měl v budoucnosti probíhat výcvik amerických sil a jak by mělo vypadat jejich vybavení. Znovu se mimochodem derou do popředí plány na klasické vojenské operace, což neznamená, že poslední COIN lekce mají upadnout v zapomnění. Ale kdo ví, co bude za pět let…

The shift to a lighter form of counterinsurgency also incorporates the Obama administration’s national security view, which calls for getting troops out of Iraq and Afghanistan. U.S. forces are set to begin leaving Afghanistan in July 2011, and a U.S. withdrawal from Iraq is to be complete by the end of that year. It also, military strategists said, allows the United States to prepare better for a future war that would be fought against another country, not against relatively amorphous terrorist groups. U.S. officials acknowledge that since 9/11 there’s been little training for the kind of coordinated land, sea and air battles that have characterized most of the United States‘ previous conflicts.

Experti očekávají, že snížení amerických výdajů na obranu je nevyhnutelné. Téměř po každém větším konfliktu v historii se rozpočet vrátil na předválečnou úroveň do dvou let (s připočítanou inflací, samozřejmě). Jak říká James Quinlivan z RANDu, tentokrát nebude ale pokles tak radikální, protože nedojde k „jasnému vítězství“ nad teroristickými skupinami jako je Al Kajda, takže nebude možné provést velké snížení rozpočtu.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře