fbpx

Od cirkulujících příběhů, přes špiony po PTSD

V posledních dnech jsem OWOP trochu zanedbával. Událostí byl ovšem opět přehršel. Když jsem si je pročítal a říkal si, jaká je škoda, že nejde o každé napsat textík, napadlo mě dát je tedy ve zkratce do jednoho. Nevím, jestli je tento formát uživatelsky přijatelný. Ostatně v počátcích OWOP v roce 2009 jsem se něco podobného snažil dělat na každodenní bázi, ale pak jsem to nechal plavat. Možná by nebylo od věci původní ideu trochu vylepšit a vrátit se k ní… Takže, zde je zcela nekonzistentní výběr z tisku.

„Tekutá“ vesta
Na Fox News se objevila reportáž o revoluční tekutině vyvinuté společností BAE Systems, která má lepší vlastnosti, než kevlar a hlavně vesta z ní je mnohem lehčí. Jde o velice zajímavý výzkumný projekt, který může mít dalekosáhlé dopady nejenom pro ozbrojené síly, ale i bezpečnostní složky. Jen jsem si říkal, že už jsem o tom někde četl. Pak jsem zjistil, že nejenom četl, ale i psal. Našel jsem na OWOP článek z července 2010 s názvem Britové vyvinuli „tekutou“ neprůstřelnou vestu.

„Tekutá“ neprůstřelná vesta se tak najednou proměnila v dobrý příklad života zpravodajského příběhu, který se objeví, zmizí, objeví a zase zmizí, aby se někdy znovu objevil. Mnohdy se tak děje i bez jakéhokoli pokroku v dané věci, což popírá jedno ze základních pravidel zpravodajství – kde není událost, není zpráva. Takže, odlehčení neprůstřelných vest je výborná věc. Jenom se ptám, kam se to celé za dva roky posunulo? To se člověk na Fox News zcela nedozví.

Špioni obsazují Británii
Na konci března jsem psal o Špionských příbězích. V britském Telegraphu se nyní objevil článek o tom, že zdroje z bezpečnostních složek, které si nepřejí být jmenovány, se obávají nárůstu počtu ruských špionů v Británii. Až polovina osazenstva ruského velvyslanectví v Londýně prý pracuje pro ruské tajné služby a na 40 ruských špionů je neustále kdesi v Británii. Zajímá je vše – od tradiční špionáže proti státu až po získávání obchodního tajemství. Tato zpráva příliš nepřekvapuje. Jen si dovolím dvě otázky: Jenom čtyřicet? A kolik v Británii působí čínských špionů?

Jeden špion-nešpion, který se stal zdrojem informací pro zahájení války v Iráku, promluvil s novináři z BBC. Rafíd Ahmad Alwan Džanabi alias Curveball veřejně přiznal, že si všechny informace o iráckých zbraních hromadného ničení, které dodával německé, americké a zprostředkovaně dalším tajným službám, vymyslel. Důvodem lží prý bylo to, že chtěl, aby byl svržen autokrat Saddám Husajn. Pokud si člověk ovšem čte knihu Curveball: Spies, Lies, and the Con Man Who Caused a War Boba Drogina nemůže si nevšimnout, že si Džanabi své role, důležitosti, ochrany i peněz od tajných služeb náramně užíval. Neohrožený bojovník proti Saddámovi Husajnovi rozhodně nebyl, ale napálit tajné služby, které hledaly ty správné podklady pro politické zadání, dokázal excelentně.

Proč se odmlčují internetové stránky Al Kajdy?
Zaznamenal jsem jednu zprávu, jejíž význam nejsem schopen zcela docenit, nebo lépe řečeno plně vyhodnotit. V posledních týdnech se z ničeho nic začaly odmlčovat internetové stránky, především diskusní fóra spojená s teroristickou organizací Al Kajda. Odmlčování začalo 23. března a experti zatím nevědí, proč, respektive jestli za ním někdo náhodou nestojí. Pokud ano, šlo by rozsahem o unikátní protiteroristický příspěvek.

The disruption of the sites is a „big deal,“ said Will McCants, a former State Department counterterrorism official and currently a fellow at the Homeland Security Policy Institute at George Washington University. One site, Shamukh al-Islam, is a flagship for al Qaeda supporters and one of the first places the terror group’s propaganda is distributed, McCants said. Its stoppage is „very crippling.“

Objevil se i názor, že teroristům došly peníze, takže nejsou schopni zaplatit za webhosting. To ale bude nejspíš nadsázka, že…

Kanaďané přehodnocují F-35
V rámci škrtů ve výdajích na obranu Pentagon kývnul na pozdržení dodávek stíhacích letounů nové generace F-35 do ozbrojených sil. Jedná se o úsporu a o dořešení porodních bolestí zároveň. Kanaďané, kteří se na vývoji F-35 podílejí od roku 1997 a kteří do projektu zatím vložili několik set milionů kanadských dolarů, začínají o celém obchodu pochybovat, respektive jej začnou přehodnocovat.

Důvodem při tom nejsou škrty, nebo pochybnosti o kvalitě letounu, ale vyšetřování, které odhalilo, že projekt bude mnohem dražší, než politici původně tvrdili, že byla porušena vládní pravidla a mystifikován parlament. Například v tom, že by vyzbrojení letouny F-35 mohlo namísto slibovaných 16 miliard dolarů stát 25 miliard. Současná vláda chce proto účast na projektu zmrazit, dokud neskončí vyšetřování. Možné je i to, že se Kanada z projektu vyváže a vypíše výběrové řízení na nové letouny, které by měly být zaváděny do ozbrojených sil v roce 2020.

PTSD a vražda, respektive zabití
O seržantu Robertu Balesovi, který se nedávno vydal nadvakrát ze základny a postřílel téměř dvacet afghánských civilistů, jsem psal nedávno. Jeden z argumentů obhajoby jistě bude, že Bales v době činu trpěl posttraumatickou stresovou poruchou, takže nebyl zcela odpovědný za své činy. Těžko říct, nakolik bude soud této obhajobě nakloněn, nicméně mohl by se inspirovat jiným případem z jiné země.

Britská porota tento týden přehodnotila čin veterána z Afghánistánu Aarona Wilkinsona (24), který zastřelil svou bytnou Judith Garnettovou. Wilkinson byl původně obviněn z vraždy, ale porota jeho čin přehodnotila z vraždy na zabití ve snížené příčetnosti. Důvodem je jeho služba v Afghánstánu, respektive posttraumatická stresová porucha a Aspergerův syndrom, které způsobily, že nekontroloval své činy. Popis u soudu může ovšem působit až zvláštně:

A court heard he blasted Judith Garnett, 52, at point-blank range with a shotgun when she ordered him to pack his bags and leave the house they shared. He had become ‘obsessed’ with guns after his six months in Afghanistan, where he suffered a minor wound but ‘seemed disappointed at not having fired a shot’. The court had been told he may have shot Mrs Garnett, who had become a second mother to him, simply to experience what it was like to kill someone.

Připomíná to, že ti kteří nevystřelí, mohou být občas nebezpečnější než ti, kteří stříleli příliš.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře